Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 25. 06. 2024.
Prijava
Fotografija: Jadranka Brnčić

Snaga milosti

Autor: Diadoh Fotički / 21. 10. 2023.

Diadoh Fotički (oko 400-474) kršćanski teolog i biskup grada Fotika u Epiru. Autor je brojnih teoloških i tekstova o askezi. Radio je na organiziranju monaškog života.

 ***

Tko u svome srcu osjeća ljubav prema Bogu, svjestan je da ga Bog poznaje. Jer, kad iz našega srca izvire ljubav prema Bogu, tada Božju ljubav uistinu nalazimo.

Od tada više nikad ne prestajemo čeznuti za prosvjetljenjem mističke spoznaje, sve dok ne osjetimo kako ulazi u same naše kosti i potpuno nas preobražava.

Oni koji neprestano meditiraju nad svetim i slavnim imenom (Isusa) u dubini svojega srca, mogu katkada vidjeti svjetlost svoga duha. Jer, kad nam se um potpuno usredotoči na ovo zazivanje, sasvim ćemo primjetno osjetiti kako sva nečistoća koja se nataložila u duši počinje sagorijevati.

Ponekad duša tako plamti od ljubavi prema Bogu da se, slobodna od svih pokreta mašte, nepokolebljivo kreće prema Njemu, tako da čak i tijelo povlači za sobom u dubine te neizrecive ljubavi.

Snagu te svete milosti možemo iskusiti kada smo najbudniji, ili čak kad nas u milosti Božjoj počinje obuzimati san. Kada to osjetimo, možemo biti sigurni da je to strujanje Božjega Svetog Duha u nama.

 

Knjiga mističkih poglavlja, prev. Slobodan Stamanović, Naklada Jesenski i Turk, Zagreb, 2005, str. 98-99. Fotografija: Jadranka Brnčić.

Objavljeno u: Sophia
Oznake: Diadoh Fotički, milost, Polazišta, Sophia

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva