Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 05. 06. 2023.
Prijava
Allan Watts

Sigurnost nesigurnosti

Autor: Allan Watts / 01. 05. 2022.

Allan Watts (1915-1973), engleski filozof poznat po brojnim govorima i knjigama kojima je nastojao približiti istočnjačku filozofiju i duhovnost (budizam, taoizam, hinduizam) zapadnom čovjeku.

***

Postoji kontradikcija u želji da se bude savršeno siguran u svemiru čija je priroda trenutačnost i fluidnost. Ali kontradikcija leži malo dublje od pukog sukoba između želje za sigurnošću i činjenice promjene.

Ako želim biti siguran, odnosno zaštićen od strujanja života, želim biti odvojen od života. Ipak, upravo taj osjećaj odvojenosti čini da se osjećam nesigurno.

Biti siguran znači izolirati i ojačati “ja”, ali samo osjećaj izoliranosti “ja” čini da se osjećam usamljeno i uplašeno. Drugim riječima, što više sigurnosti mogu dobiti, to ću više željeti.

Još jasnije rečeno: želja za sigurnošću i osjećaj nesigurnosti ista su stvar. Zadržati dah znači izgubiti dah.

Društvo koje se temelji na potrazi za sigurnošću nije ništa drugo do natjecanje u zadržavanju daha u kojem su svi zategnuti kao bubanj i ljubičasti kao cikla.

Ozbiljno mogu razmišljati o pokušaju da živim u skladu s idealom, poboljšati se samo ako sam podijeljena na dva dijela. Mora postojati dobro “ja” koje će poboljšati loše “ja”. “Ja”, koji imam najbolje nakane, bacit ću se na svojeglavo “ja”, a sukob između njih dvoje uvelike će naglasiti razliku između njih.

Posljedično, “ja” će se osjećati odvojenije nego ikad i tako samo povećati usamljene i odsječene osjećaje zbog kojih se “ja” ponašam tako loše.

Stajati licem u lice s nesigurnošću još uvijek ne znači razumjeti. Da biste razumjeli, ne morate se suočiti, već to biti. Kao u perzijskoj priči o mudracu koji je došao na vrata raja i pokucao. Iznutra je Božji glas pitao: “Tko je tamo?”, a mudrac je odgovorio: “To sam ja”.

“U ovoj kući”, odgovorio je glas, “nema mjesta za tebe i mene”. Mudrac je otišao i proveo mnogo godina razmišljajući o ovom odgovoru u dubokoj meditaciji.

Vrativši se po drugi put, glas je postavio isto pitanje, a mudrac je opet odgovorio: “To sam ja”.

Vrata su ostala zatvorena. Nakon nekoliko godina vratio se po treći put, a na njegovo kucanje glas je još jednom upitao: “Tko je tamo?” A mudrac je povikao: “To si ti!” Vrata su se otvorila.

Iz knjige The Wisdom of Insecurity (1951).

 

Objavljeno u: Polazišta, Sophia
Oznake: Allan Watts, Polazišta, Sophia

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva