Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava

Sankcije ne smiju spriječiti da potrebna pomoć stigne u Siriju

Autor: D. P.

Rimski biskup upozorio je na mogućnost da zbog sankcija potrebna pomoć ne pristigne do ratom razorene i potresom pogođene Sirije, obraćajući se mladim svećenicima i redovnicima istočnih pravoslavnih Crkava. Papa je uručio pripremljeni govor zbog prehlade te tumačio tri dimenzije ekumenskog puta

”Nadam se da će se učiniti sve što je moguće za ljude, da neće biti razloga ili sankcija koje bi onemogućavale hitnu i potrebnu pomoć stanovništvu”.

Papa je to rekao mladim svećenicima i redovnicima istočnih pravoslavnih Crkava primivši ih u audijenciju u četvrtak u Vatikanu.

”Neki od vas dolaze iz napaćene Sirije; Osobitu blizinu želim izraziti tom dragom narodu, iskušenom ne samo ratom, već i potresom koji je, kao i u Turskoj, izazvao brojne žrtve i strašna razaranja”.

Papa je osudio duboku patnju tolikog broja nevinih ljudi, djece, žena, majki, obitelji.

Zamolio je prisutne da prenesu njegove pozdrave svojim biskupima i Crkvama te je izrazio molitvu da ih Blažena Djevica Majka štiti.

Dva potresa pogodila su jugoistočnu Tursku prije dva tjedna, uništivši velika područja u Turskoj i u susjednoj Siriji. Potres je srušio na stotine zgrada i usmrtio tisuće ljudi. Broj poginulih već je prešao 46.000.

Korizmeno putovanje

Papa je izrazio radost što ih pozdravlja na audijenciji, također i na početku vremena korizme, puta koji kršćani slijede u pripremi za Kristov Uskrs – srce naše vjere.

Nastavio je spomenuvši još jedno putovanje, točnije ono koje su dvojica učenika napravila zajedno s Uskrslim na dan Uskrsa.

Putovanje u Emaus, primijetio je, može, na neki način, simbolizirati ekumenski put kršćana prema punom zajedništvu, prije dijeljenja tri zajedničke točke između dvaju putovanja.

Hodočašće

Prvi element, rekao je, uključuje hodočašće, napominjući da ako kršćani hodaju zajedno, kao što su to učinila dva učenika iz Emausa, uz njih će biti Krist koji će ih pratiti, motivirati i dovesti do kraja putovanja.

Isus, podsjetio je Sveti Otac, približava se na putu toj dvojici učenika koji su prestrašeni i dezorijentirani.

”Dakako, tuga i povlačenje u sebe spriječili su njihove oči da ga prepoznaju, rekao je Papa, napomenuvši, da isto tako malodušnost i samoreferencijalnost sprječavaju kršćane različitih denominacija da vide ono što ih spaja, da prepoznaju onoga koji ih spaja”.

Stoga, kao vjernici, potaknuo je Papa prisutne, ”moramo vjerovati da što više budemo išli zajedno prema naprijed, to ćemo više biti otajstveno praćeni Kristom, jer je jedinstvo zajedničko hodočašće”.

Dijalog

Sljedeći je element, rekao je Papa, dijalog, podsjetivši da evanđelist kaže da su ta dva učenika razgovarala međusobno o svemu što se dogodilo.

”Razgovor hodočasnika iz Emausa vodi do dijaloga s Isusom, koji postaje njihov egzeget; na temelju njihovih razgovora Krist progovara njihovim srcima, budi ih, zapaljuje… ”

Jedinstvo

Treći element, kazao je Papa, je jedinstvo.

”Isus, podsjetio je, nije nametao svoju nazočnost, ali su ga učenici molili da ostane, želeći da budu zajedno.

Moramo željeti jedinstvo molitvom, svim srcem i snagom, uporno, bez umora, inzistirao je Papa, jer ako se želja za jedinstvom ugasi, nije dovoljno ići zajedno i razgovarati: sve postaje onda samo formalnost.

Ako pak želja prevlada da zajedno sa svojim bratom otvorimo vrata Kristu, nastavio je, sve se mijenja”.

Papa podjeća da, ”Isus ne lomi kruh s učenicima koji se odriču i razjedinjeni su; na njima je da ga pozovu, da mu požele dobrodošlicu, da ga zajedno požele”.

”To je, rekao je, možda ono što danas najviše nedostaje kršćanima različitih vjeroispovijesti: goruća želja za jedinstvom, koja je ispred stranačkih interesa”.

Vjerodostojni svjedok

Živimo li ove tri dimenzije na ekumenskom putu, rekao je Papa, ”poput onih učenika, zajedno ćemo prepoznati Krista kod lomljenja kruha i uživati u zajedništvu s njim za istim euharistijskim stolom”.

Franjo je zaključio obraćanje, udijelivši im svoj blagoslov i izrazivši želju da na svom hodočašću u Rimu osjete Gospodinovu prisutnost i rast u jedinstvu (VN / D. P.).

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva