Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 16. 04. 2024.
Prijava

Razgovarali kardinal državni tajnik Parolin i ruski ministar vanjskih poslova Lavrov

Autor: Ekumena

Telefonski razgovor kardinala Parolina i ruskog ministra Lavrova

Državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin, telefonski je razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergeijem Lavrovom, izvjestila je ruska agencija Interfax a potvrdio je glasnogovornik Svete Stolice Matteo Bruni.

Kardinal je u razgovoru ponovio ono što je papa Franjo više puta zatražio, a to je da se borbama stane na kraj. Također je izrazio dostupnost Svete Stolice za bilo kakvu vrstu posredovanja koja se smatra korisnim za promicanje mira.

Kako je rekao ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni, kardinal Parolin izrazio je duboku papinu zabrinutost za rat u Ukrajini. Naglasio je i ono što je Papa rekao u prošlom nedjeljnom nagovoru, te posebno ponovio apel da se zaustave oružani napadi, osiguraju humanitarni koridori za civile i spasioce te da se nasilje oružjem zamijeni pregovorima.

Zaključujući razgovor, državni je tajnik ponovno izrazio spremnost Svete Stolice da učini sve da se stavi u službu mira.

Pozivajući se na Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi, Interfax javlja da su strane izrazile nadu da će se uskoro održati sljedeći krug pregovora između Moskve i Kijeva te da će se postići dogovor o ključnim pitanjima, s ciljem prestanka neprijateljstva.

Suradnici ministra Lavrova javljaju da je ministar izvijestio kardinala Parolina o ruskim motivacijama u vezi s uzrocima i ciljevima specijalne vojne operacije provedene u Ukrajini.

Papa Franjo je u prošlom nedjeljnom nagovoru naglasio da ono što se događa sada u Ukrajini nije vojna operacija, nego rat.

Poseban naglasak, zaključuje se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova, stavljen je na humanitarna pitanja vezana za sukob, uključujući mjere zaštite civila, organizaciju i provedbu humanitarnih koridora, pomoć izbjeglicama. (VN / D. P.)

 

 

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake: Interfax, Mir, Pietro Parolin, Sergej Lavrov

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva