Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava

Raskol u Aleksandrijskoj patrijaršiji

Autor: Ekumena

Nakon što je početkom studenog 2021. Aleksandrijska patrijaršija priznala autokefalnost Ukrajinskoj Pravoslavnoj Crkvi, postajući time četvrtom autokefalnom crkvom koja je to službeno učinila što je povećalo rascjep koji je uslijedio prekidom crkvenih odnosa Moskve i Carigrada 2018., Moskovska je patrijaršija, izvještavaju mnogi ruski mediji, stvorila ”Afrički egzarhat”.

Moskva nastoji izvršiti pritisak na patrijarha Aleksandrijskog Teodora, odnosno primorati na poništavanje (u ruskim očima) spornu aleksandrijsku podršku ”Epifanijevoj Crkvi” u Ukrajini.

Rezolucijom Svetoga sinoda Ruske Pravoslavne Crkve, donesenu 29. prosinca 2021. u patrijaršijskoj i sinodalnoj rezidenciji u manastiru sv. Danijela u Moskvi, a kojemu je predsjedao patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril, izvjesno je da je došlo do raskola u Aleksandrijskoj patrijaršiji.

Kako je izjavio Vladimir Legoida, voditelj sinodalnog odjela za odnose Crkve s društvom i masovnim medijima, rezolucija predviđa prihvat i preuzimanje više od 100 svećenika Aleksandrijske patrijaršije i iz još osam drugih afričkih zemalja i njihovo prihvaćanje pod vlašću Ruske Pravoslavne Crkve. To su svi oni koji su se usprotivili prethodnoj Teodorovoj odluci o priznanju Ukrajinske Pravoslavne Crkve.

Legoida je kazao kako je za Rusku Pravoslavnu Crkvu bilo neprihvatljivo i ”nemoguće još jednom se oglušiti na legitimne zahtjeve klera” Aleksandrijske Pravoslavne Crkve i drugih afričkih zemalja, koji su molili da ih se, zbog neslaganja s odlukama Aleksandrije, privede pod duhovnu vlast Moskovske patrijaršije.

Afrički egzarhat će činiti sjevernoafričke i južnoafričke eparhije. Sjevernoafrička eparhija će obuhvatiti patrijaršijske župe Moskovske patrijaršije u Egiptu, Tunisu i Maroku, a vladika Sjevernoafričke eparhije ponijet će naslov ”Kairskog i Sjevernoafričkog”.

Sinod je odlučio da Južnoafrička eparhija uključi i župe Moskovske patrijaršije u Južnoafričkoj Republici, a da se vladiki Južnoafričke biskupije dodijeli naslov ”Johannesburga i Južne Afrike”.

Sinod je imenovao metropolita Jerevanskog i Armenskog Leonida za Patrijaršijskog egzarha Afrike, mitropolita klinskog, s ovlaštenjem upravljanja Sjevernoafričkom eparhijom i privremenim upraviteljem Južnoafričke eparhije. (E.Š.)

Objavljeno u: Među kršćanima, U svijetu, Zajedništvo
Oznake:

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva