Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava

Radimo zajedno na njegovanju suosjećanja prema svim ljudskim bićima

Autor: Ekumena

Papa Franjo primio je u petak 17. lipnja budističko izaslanstvo s Tajlanda. Izaslanstvo su činila 33 budistička redovnika iz Theravada i Mahayana škola, 60 budista laika te predstavnici Katoličke Crkve na Tajlandu.

U pozdravu je naglasio da su, u vremenu kada se ljudska obitelj i planet suočavaju s višestrukim prijetnjama, prijateljski dijalog i bliska suradnja još potrebniji. “Nažalost, sa svih strana čujemo vapaj ranjenoga čovječanstva i uništene Zemlje. Buda i Isus shvatili su potrebu za prevladavanjem sebičnosti koja potiče sukobe i nasilje”, rekao je Franjo.

“Izbjegavajte zlo, njegujte dobro i pročišćujte svoj um”, govorio je Buda, dok je Isus poučavao svoje učenike: “Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge”, kazao je.

“U današnjem je svijetu zadaća kršćana i budista voditi svoje vjernike do življega osjećaja za istinu da smo svi braća i sestre. Zbog toga bismo trebali raditi zajedno na njegovanju suosjećanja i gostoljubivosti prema svim ljudskim bićima, posebno prema siromašnima i marginaliziranima. U tom duhu, potičem vaše napore za produbljivanje i proširenje dijaloga i suradnje s Katoličkom Crkvom”, rekao je.

Budističko je izaslanstvo stiglo u Vatikan povodom 50. obljetnice povijesnoga susreta Somdeja Phra Wannarata, 17. budističkog vrhovnog patrijarha Tajlanda, s papom Pavlom VI., održanoga 5. lipnja 1972., a papa Franjo im je zahvalio za posjet koji, kako je rekao, obnavlja prijateljske veze i uzajamnu suradnju.

Zbog toga se spomenuo osjećaja koje je prije 50 godina izrazio njegov prethodnik: “Duboko cijenimo duhovno, moralno i društveno-kulturno blago koje vam je dano kroz vaše dragocjene tradicije. Prepoznajemo vrijednosti kojih ste čuvari i dijelimo želju da se one očuvaju i promiču. Nadamo se sve prijateljskijem dijalogu i bliskoj suradnji između tradicija koje vi predstavljate i Katoličke Crkve”.

Papa Franjo se potom osvrnuo na odnose uspostavljene s tajlandskim budistima. “Tijekom tih 50 godina bili smo svjedoci postupnoga i stalnoga razvoja prijateljskoga dijaloga i bliske suradnje između naše dvije vjerske tradicije”, rekao je i pritom spomenuo posjet tajlandskoga izaslanstva prije četiri godine te dobrodošlicu i gostoprimstvo iskazano mu na Tajlandu tijekom njegova apostolskog putovanja 2019. godine.

Osim toga, izrazio je također zahvalnost za prijateljstvo i bratski dijalog budista s članovima Dikasterija za međureligijski dijalog i s katoličkom zajednicom na Tajlandu te zazvao obilje blagoslova na cijelu zemlju i njezine stanovnike. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva