Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Radimo zajedno na njegovanju suosjećanja prema svim ljudskim bićima

Autor: Ekumena

Papa Franjo primio je u petak 17. lipnja budističko izaslanstvo s Tajlanda. Izaslanstvo su činila 33 budistička redovnika iz Theravada i Mahayana škola, 60 budista laika te predstavnici Katoličke Crkve na Tajlandu.

U pozdravu je naglasio da su, u vremenu kada se ljudska obitelj i planet suočavaju s višestrukim prijetnjama, prijateljski dijalog i bliska suradnja još potrebniji. “Nažalost, sa svih strana čujemo vapaj ranjenoga čovječanstva i uništene Zemlje. Buda i Isus shvatili su potrebu za prevladavanjem sebičnosti koja potiče sukobe i nasilje”, rekao je Franjo.

“Izbjegavajte zlo, njegujte dobro i pročišćujte svoj um”, govorio je Buda, dok je Isus poučavao svoje učenike: “Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge”, kazao je.

“U današnjem je svijetu zadaća kršćana i budista voditi svoje vjernike do življega osjećaja za istinu da smo svi braća i sestre. Zbog toga bismo trebali raditi zajedno na njegovanju suosjećanja i gostoljubivosti prema svim ljudskim bićima, posebno prema siromašnima i marginaliziranima. U tom duhu, potičem vaše napore za produbljivanje i proširenje dijaloga i suradnje s Katoličkom Crkvom”, rekao je.

Budističko je izaslanstvo stiglo u Vatikan povodom 50. obljetnice povijesnoga susreta Somdeja Phra Wannarata, 17. budističkog vrhovnog patrijarha Tajlanda, s papom Pavlom VI., održanoga 5. lipnja 1972., a papa Franjo im je zahvalio za posjet koji, kako je rekao, obnavlja prijateljske veze i uzajamnu suradnju.

Zbog toga se spomenuo osjećaja koje je prije 50 godina izrazio njegov prethodnik: “Duboko cijenimo duhovno, moralno i društveno-kulturno blago koje vam je dano kroz vaše dragocjene tradicije. Prepoznajemo vrijednosti kojih ste čuvari i dijelimo želju da se one očuvaju i promiču. Nadamo se sve prijateljskijem dijalogu i bliskoj suradnji između tradicija koje vi predstavljate i Katoličke Crkve”.

Papa Franjo se potom osvrnuo na odnose uspostavljene s tajlandskim budistima. “Tijekom tih 50 godina bili smo svjedoci postupnoga i stalnoga razvoja prijateljskoga dijaloga i bliske suradnje između naše dvije vjerske tradicije”, rekao je i pritom spomenuo posjet tajlandskoga izaslanstva prije četiri godine te dobrodošlicu i gostoprimstvo iskazano mu na Tajlandu tijekom njegova apostolskog putovanja 2019. godine.

Osim toga, izrazio je također zahvalnost za prijateljstvo i bratski dijalog budista s članovima Dikasterija za međureligijski dijalog i s katoličkom zajednicom na Tajlandu te zazvao obilje blagoslova na cijelu zemlju i njezine stanovnike. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva