Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava

Promjenjena struktura vatikanske Kongregacije za nauk vjere

Autor: Ekumena

Fidem servare (očuvati vjeru), naslov je motuproprija kojim papa Franjo mijenja organizacijsku shemu Kongregacije za nauk vjere, razdvajajući vodstvo doktrinarne i disciplinske sekcije. Ustanovljenjem dviju odvojenih sekcija, doktrinarnu i disciplinsku nadležnost, svakoj je dodijelio tajnika. Kardinal pročelnik dikasterija imat će, dakle, dva zamjenika.

Svrha je reforme dati odgovarajuću važnost doktrinarnoj sekciji, te njezinoj temeljnoj ulozi promicanja vjere, ne zanemarujući disciplinsku aktivnost, nakon više desetljeća tijekom kojih je mnogo truda i mnogo ljudskih resursa uloženo u ispitivanje slučajeva zlostavljanja. Na taj će način, s vlastitim tajnikom, svaka sekcija imati više snage i više autonomije.

Doktrinarna sekcija bavi se pitanjima koja se odnose na promicanje i zaštitu nauka vjere i morala. Potom, podupire istraživanja usmjerena na veće poznavanje i prijenos vjere u službi evangelizacije, kako bi njezino svjetlo bilo mjerilo za shvaćanje smisla postojanja, ponajviše u odnosu na pitanja koja postavljaju napredak znanosti i razvoj društva.

Osim toga, provjerava dokumente koje trebaju objaviti drugi dikasteriji te spise i mišljenja koji se čine problematični za pravu vjeru, podupirući dijalog s njihovim autorima i predlažući odgovarajuća rješenja.

Toj je sekciji povjerena zadaća razmatranja pitanja koja se odnose na osobne ordinarijate bivših anglikanaca, te upravljanje Bračnim uredom koji se odnosi na takozvani privilegium fidei i ispituje razvod brakova sklopljenih između dvoje nekrštenih ili između jedne krštene i jedne nekrštene osobe.

Disciplinska sekcija bavi se zločinima koji su dodijeljeni Zboru za nauk vjere, a koje rješava, u njemu ustanovljeni, Vrhovni apostolski sud. Zadaća je te sekcije pripremiti i razraditi postupke predviđene kanonskim odredbama kako bi Zbor, u svojim različitim instancama (pročelnik, tajnik, promicatelj pravde, kongres, redovno zasjedanje, Vijeće za ispitivanje žalbi u vezi s delicta graviora) mogao promicati ispravno provođenje pravde.

U tu svrhu, disciplinska sekcija promiče odgovarajuće inicijative formacije ponuđene biskupima i djelatnicima pravde, kako bi podupirali ispravno shvaćanje i primjenu kanonskih normi koje se odnose na područje njihove nadležnosti. (VN / D. P.)

 

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva