Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 27. 09. 2022.
Prijava

Promicati kulturu susreta

Autor: Ekumena

Papa Franjo potaknuo je studente Kraljičinog sveučilišta (Queen’s University) u Belfastu da njeguju kulturu susreta kako bi doprinijeli izgradnji irskih plemenitih tradicija gostoljubivosti, pomirenja i vjernosti evanđelju.

Primivši u ponedjeljak u audijenciju skupinu studenata Kraljičinog sveučilišta (Queen’s University) u Belfastu iz Sjeverne Irske povodom pedesete godišnjice kapelanije, papa Franjo je mlade potaknuo na njegovanje kulture susreta u akademskoj zajednici.

Pripremljene riječi uručio je prisutnima, a u njima Papa poručuje: “Ako uistinu vjerujemo u Isusa, moramo činiti ono što Isus čini: susresti druge, susresti se s našim bližnjima, kako bismo s njima podijelili spasonosnu istinu evanđelja”. Kako je napisao, kršćanska vjera u osnovi se radi o susretu s Isusom Kristom

Napomenuo je da je izgradnja kulture susreta u službi Božjeg kraljevstva osobno zahtjevna, no istovremeno uzbudljiva, jer “dopušta da pletemo mrežu odnosa koja može naš zajednički život učiniti ‘pravim iskustvom bratstva, karavanom solidarnosti, svetim hodočašćem’”.

“Izgradnja kulture susreta nije samo gledanje, već viđenje; ne radi se o tome da čujemo, već da slušamo; ne radi se samo o upoznavanju ili o prolasku pored ljudi, već zaustaviti se kako bismo se s njima bavili stvarima koje su zaista važne”.

Papa je stoga potaknuo studente da postanu promicatelji te kulture susreta u svom akademskom okruženju, pridonoseći tako izgradnju plemenitih irskih tradicija gostoljubivosti, pomirenja, vjernosti evanđelju i postojanosti u potrazi za svetošću. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • Božja promisao ne slijedi ljudsku logiku i kvari planove moćnih
    Na ekumenskom putu nerijetko se nađemo na stranputici, pitajući se kamo (i uopće zašto) ići dalje. Jedan od važnijih putokaza uvijek sam nalazio u Prvoj poslanici Korinćanima: ”A sad ostaje vjera, ufanje, ljubav, ovo troje, ali je najveća među njima Ljubav”. Iz konteksta pisma svetog apostola Pavla – saznajemo da su nam Ljubav, Vjera i […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva