Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Pokojni biskup Slavko Večerin (Foto: FB Subotičke biskupije).

Preminuo je subotički biskup Slavko Večerin

Autor: Ekumena / 27. 08. 2022.

Subotička biskupija uputila je obavijest o preminuću subotičkog biskupa Slavka Večerina. Priopćenje koje potpisuje generalni vikar Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekas prenosimo u cijelosti.

Svim svećenicima,

redovnicima i redovnicama

i svim vjernicima Subotičke biskupije

Ovim putem Vas obavještavam da je naš biskup, mons. Slavko Večerin preminuo u večernjim satima u petak, 26. kolovoza u Domu za smještaj odraslih i starijih osoba Zrenjaninske biskupije “Misericordia” u Kikindi.

Preporučujemo svog preminulog natpastira Božjem milosrđu, a ujedno potaknimo i sve vjernike da se pomole za pokoj njegove duše. U znak poziva na molitvu pozivam sve župnike, upravitelje župa i rektore crkava da danas, 27. kolovoza u 10.30 sati zvone svim zvonima povjerenih im crkava u trajanju od 10 minuta.

Ujedno Vas obavještavam da je preminućem biskupa Slavka stolica Subotičkog biskupa upražnjena, pa se od danas u euharistijskoj molitvi više ne spominje ime biskupa Slavka, niti se spominje ime bilo kojeg drugog biskupa.

Podsjećam sve biskupijske svećenike da su dužni prikazati tri Svete mise za pokojnog biskupa Slavka. O datumu sprovoda obavijestit ćemo Vas blagovremeno.

Neka Gospodin udijeli našem pokojnom biskupu Slavku vječni pokoj!

Mons. Ferenc Fazekas
generalni vicar

***

U povodu smrti subotičkog biskupa Slavka Večerina, beogradski nadbiskup metropolit Stanislav Hočevar uputio je 27. kolovoza 2022. generalnom vikaru Subotičke biskupije mons. Ferencu Fezekasu sažalnicu koju prenosimo u cijelosti.

Predragi brate u Kristu,

sve više duboko otkrivam i osjećam kako život postaje pun iznenađenja, nepredvidivosti i stvarnost dubokih tajni. Koliko više mi ljudi mislimo da smo jedini gospodari i upravljači svoga života, toliko više nas upravo sam život nadilazi, nadvisuje i stavlja u čuđenje.

Poseban Božji pohod Vašoj predragoj mi biskupiji putem novoga rođenja Vašega anđela Crkve, biskupa Slavka, ima nadasve jaku poruku. Ne preostaje nam ništa drugo doli pasti na koljena i klanjati se vječnim Božjim spasenjskim planovima. Vama, svemu narodu Božjem Subotičke biskupije, kao i čitavoj našoj metropoliji i Crkvi, Bog jasno govori da je samo On gospodar života i povijesti, gospodar djelatnosti i planiranja. Smrt našega dragoga pastira mjesne crkve, biskupa Slavka, upućuje nas da još više gledamo na Njega, jedinoga Spasitelja svijeta, na Njega koji je početak i dovršenje svega i središte svega postojećeg.

Pred nama su dakle dani duboke sabranosti, poslušnosti Duhu Svetome i gorljive molitve u zajedništvu sa svim svetima. Upravo na taj način biskupu Slavku, pastiru Subotičke biskupije, zajedno izmolimo svu radost Neba, biskupijskoj zajednici duha jedinstva i nade, a svim ljudima posvjedočimo potpuno povjerenje u snagu Božje Providnosti.

Tebi, predragi brate, koji si izabran za prvog suradnika biskupa Slavka, izričem posebnu duhovnu blizinu i solidarnost, kao i unutarnju ljudsku bol. Prenesi, dragi brate, svima moju nakanu intenzivne i ustrajne molitve, nade i potpunog povjerenja u Krista Dobrog Pastira, u Njegovu Presvetu Majku Djevicu Mariju kao i u posebne Vaše zagovornike pred Bogom: svetog apostola Pavla i svete Terezije Velike. U trenutcima teških iskušenja, ali i u trenutcima još potpunijeg povjerenja, zadobit ćemo snagu i blagoslov.

Izražavajući Vama, svim svećenicima, redovnicima, redovnicama, Bogu posvećenim osobama i vjernom puku Božjemu iskrenu kršćanski sućut, pozdravljam Vas u nadi Kristova Uskrsnuća!

✠ Stanislav Hočevar
nadbiskup i metropolit beogradski

***

Stižu i brojni drugi izrazi sućuti. Misa zadušnica i sprovod pokojnog subotičkog biskupa Slavka Večerina održat će se u subotičkoj katedrali u četvrtak 1. rujna s početkom u 18 sati.

(IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva