Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 16. 04. 2024.
Prijava

Predsjednik Yad Vashema: Papa je saveznik u suzbijanju antisemitizma

Autor: Ekumena

Papa Franjo u četvrtak je primio u audijenciju Danija Dayana, predsjednika memorijalnoga centra holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu, te potvrdio svoje zauzimanje u borbi protiv svih oblika nesklonosti, neprijateljstva ili predrasuda prema židovstvu.

Za Danija Dayana susret s papom Franjom još je jedan korak naprijed u borbi protiv antisemitizma. Govoreći za Vatikanski radio/Vatican News odmah nakon susreta u Vatikanu, predsjednik memorijalnoga centra Yad Vashem je Papu nazvao ”prijateljem” i ”saveznikom” u misiji suzbijanja antisemitizma.

Yad Vashem, Svjetski memorijalni centar holokausta sa sjedištem u Jeruzalemu, opće je priznat kao glavni izvor obrazovanja, dokumentacije i istraživanja o holokaustu. Papa Franjo ga je posjetio 2014. godine, tijekom pohoda Svetoj zemlji. U govoru koji je održao na tom mjestu, Papa je molio Gospodina da nam dade milost da se sramimo onoga što smo kao ljudi mogli učiniti, te zazvao: ”Nikada više, Gospodine, nikada više!”

Napominjući da je on prvi predsjednik Yad Vashema kojega je primio papa Franjo, Dayan je otkrio da su obojica rodom iz Buenos Airesa, te je bio sretan što je mogao razgovarati na španjolskom, svojem materinskom jeziku. Predsjednik memorijalnoga centra zahvalio je Papi za otvaranje vatikanskih arhiva o pontifikatu Pija XII. (1939. – 1958.). Naime, u ožujku 2020. godine, Vatikanski je apostolski arhiv, zajedno s više drugih arhiva Svete Stolice, otvoren za konzultacije znanstvenika.

”Kada sam mu zahvalio zato što je odlučio otvoriti našim istraživačima vatikanske arhive važne za razdoblje holokausta”, rekao je Dayan, ”Papa je odlučno rekao da otvoriti arhive istraživanju znači provoditi pravdu. Pritom je ponovno istaknuo da se Crkva ne boji povijesti, ali i da je svjestan da je, kao u svakom drugom društvu, u Crkvi u tom strašnom razdoblju čovječanstva bilo onih koji su postupali ispravno i onih koji nisu”.

Dayan je rekao da je papa Franjo bio vrlo jasan u osudi antisemitizma te da je istaknuo kako je važno i dalje ga suzbijati. ”Za Yad Vashem, koji je posvećen spomenu na šest milijuna Židova koje su ubili nacistička Njemačka i njezini suradnici, to je povijesni trenutak” – rekao je predsjednik centra. ”To je prvi put da Papa prima u privatnu audijenciju predsjednika Yad Vashema”, dodao je, ”i vjerujem da to svijetu pokazuje važnost koju papa Franjo, poglavar Katoličke Crkve, pripisuje sjećanju na holokaust i na borbu protiv antisemitizma”. Na kraju audijencije – kako je rekao Dayan – kad su razmjenjivali darove, papa Franjo mu je rekao: ”Nemojte nikada zaboraviti da ovdje imate prijatelja”. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva