Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava

Pred Bogom imamo odgovornost štititi zajednički dom

Autor: D. P. / 05. 06. 2023.

Papa Franjo poručio je da pred Bogom imamo odgovornost štititi zajednički dom, koja je pod stalnim napadom razornih posljedica klimatskih promjena, što zahtijeva konkretan odgovor svih, rekao je obrativši se organizatorima i sudionicima Green&Blue festivala, koji se poklapa sa Svjetskim danom zaštite okoliša

Katastrofalne posljedice klimatskih promjena čine nas odgovornima pred Bogom.

Papa Franjo je to istaknuo u ponedjeljak, 5. lipnja primivši u audijenciju organizatore i  sudionike Green&Blue festivala, koji se poklapa sa Svjetskim danom zaštite okoliša, pozivajući ih na prepoznavanje zajedničke odgovornosti za poduzimanje konkretnih radnji za zaštitu planeta.

Uz događaje koji će se održati 5. lipnja u Rimu te od 6. do 8. lipnja u Milanu, festival okuplja talijanske i međunarodne predstavnike koji su ujedinjeni u svojoj predanosti u hitnoj borbi protiv klimatskih promjena.

Tijekom audijencije papa Franjo ih je ohrabrio u njihovom zalaganju za zaštitu okoliša. Također je skrenuo pozornost na sve alarmantnije prirodne katastrofe koje pustoše zemaljsku kuglu te je pozvao međunarodnu zajednicu i sve ljude dobre volje da daju svoj doprinos u očuvanju našeg zajedničkog doma.

Stručnjaci ističu kako će radnje koje se uvedu u ovom desetljeću imati utjecaj tisućama godina.

Odgovornost pred Bogom

To je, istaknuo je Papa, također povećalo naš osjećaj odgovornosti pred Bogom, koji nam je povjerio brigu za stvoreno, pred našim bližnjima i pred budućim generacijama.

Dok se čovječanstvo postindustrijskog razdoblja, podsjetio je Papa, može pamtiti kao jedno od najneodgovornijih u povijesti, dodao je, nadajmo se da će čovječanstvo ranog 21. stoljeća ostati upamćeno po velikodušnom preuzimanju svojih odgovornosti.

Fenomen klimatskih promjena, rekao je Sveti Otac, uporno nas podsjeća na naše odgovornosti, osobito prema najsiromašnijima i najosjetljivijima, koji najmanje pridonose tom fenomenu, ali najviše od njega trpe.

Danas je potrebno, napomenuo je rimski biskup, da cijela međunarodna zajednica kao prioritet stavi provedbu kolegijalnih, solidarnih i naprednih akcija, prepoznajući veličinu, hitnost i ljepotu izazova koji je pred nama.

Potrebna promjena kursa

Papa Franjo je prepoznao da je to velik i zahtjevan izazov jer zahtijeva promjenu kursa, odlučnu promjenu u sadašnjem modelu potrošnje i proizvodnje, prečesto hranjen kulturom bacanja, punom ravnodušnosti.

Štoviše, kao što su naveli mnogi u znanstvenom svijetu, promjena tog modela je hitna i više se ne može odgađati.

Papa je pozvao na educiranje o tome kako zaštititi planet i kako to može zauzvrat preobraziti društvo. Izrazio je zadovoljstvo raznim prilikama i inicijativama usmjerenima na ozbiljno rješavanje navedenog izazova, istaknuvši potrebu za zajedničkom predanošću na svim razinama, od malih svakodnevnih izbora, lokalnih te međunarodnih politika.

Potrebno je ubrzati promjenu kursa u korist kulture brige, rekao je Sveti Otac, u čijem je središtu briga za ljudsko dostojanstvo i opće dobro.

Nada za buduće generacije

Papa Franjo zaključio je obraćanje zahvalivši im za sve što čine za očuvanje okoliša.

Nemojmo novim generacijama oduzeti nadu u bolju budućnost, rekao je Papa.

Nacionalna manifestacija za zaštitu okoliša održat će se tijekom četiri dana na jedinstvenim lokacijama. Festival, ima za cilj istaknuti hitnu potrebu za rješavanjem klimatskih promjena i naglasiti goleme mogućnosti koje pritom nudi neophodna transformacija. U programu se očekuje nastupanje niza istaknutih gostiju, razgovora i glazbenih nastupa kako bi se potaknula atmosfera suradnje, nadahnuća i slavlja. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva