Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
Kijevska lavra (Foto: Pixabay)

Pravoslavna Crkva Ukrajine u Kijevo-pečerskoj lavri. Dio UPC-ova klera (Moskovske patrijaršije) ostao bez državljanstva

Autor: Mirko Mlakar / 08. 01. 2023.

Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) održala je božićnu liturgiju u Kijevo-pečerskoj lavri, koju je prethodno cijelu kontrolirala Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijarhije (UPC), objavili su u subotu The Kyiv Independent i drugi tamošnji mediji.

“Zli duh ‘ruskog svijeta’ napušta (Lavru), a vraća se duh pravog pravoslavlja i služenja ukrajinskom narodu”, izjavio je PCU-ov poglavar Epifanij u najvažnijem ukrajinskom manastiru.

“Otpor pogubnoj i heretičkoj ideologiji ‘ruskog svijeta’, koja je kamen temeljac opravdanja ruske agresije na Ukrajinu, naša je zajednička stvar. Združivanjem napora moći ćemo zaštititi naš narod od hibridne agresije Kremlja na duhovoj fronti”, rekao je mitropolit Epifanij i pozvao monahe Lavre na prekinu veze s Moskvom i pridruže se PCU-u, piše Kyiv Independent.

Ukrajinska vlada odlučila je da UPC-u ne produži najam dijela Kijevo-pečerske lavre koji je istekao 1. siječnja. U (tzv.) Gornjoj lavri je i katedrala Uspenja Presvete Bogorodice, glavna manastirska crkva.

UPC je unajmio i Donju Lavru, i to na neodređeno vrijeme, a vlasti trenutno provjeravaju zakonitost toga zakupa. S druge strane, početkom siječnja PCU je dobio posebno vladino dopuštenje za održavanje božićne službe u Uspenskoj katedrali.

Kyiv Independent podsjeća da je Vlada 2. prosinca 2022. registrirala pravnu osobu koja bi trebala upravljati Kijevo-pečerskom lavrom u ime PCU-a, koji se natječe “s crkvom koju podržava Rusija”, tj. UPC-om. Trenutačno ta pravna osoba nema nijedan objekt u Lavri, ali njezina je registracija pokrenula nagađanja da bi dio ili cijeli manastirski kompleks mogao biti prebačen na PCU.

Inače, 2. prosinca predsjednik Volodimir Zelenski uveo je sankcije protiv mitropolita Pavla Lebida, UPC-ovog starješine Lavre.

U večernjem obraćanju ove subote, Zelenski je poželio sretan Božić te izjavio kako mu je bilo “drago vidjeti danas koliko je ljudi, koliko naših vojnika nazočilo bogoslužju u Kijevo-pečerskoj lavri – na tom svetom mjestu, jednom od ishodišta ukrajinske kulturne tradicije”.

“Važno je da se iskrena molitva za Ukrajinu danas čula i nastavit će se čuti u Lavri”, rekao je Zelenski i najavio nove odluka o sankcijama protiv osoba koje “opravdavaju rat, pomažu u njegovom vođenju ili veličaju terorističku državu”, stoji na službenoj stranici ukrajinskog predsjednika.

Kako javlja Ukrinform, Zelenski je “oduzeo državljanstvo trinaestorici proruskih svećenika”, tj. onih koji su dio UPC-ova klera. Napominje se da uredba nije objavljena jer sadrži osobne podatke. Prema izvoru na koje se agencija poziva (LB.ua), na popisu su mitropolit Jonafan i njemu bliski episkop Serhij (Sergej), koji mogu biti i deportirani.

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva