Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 09. 12. 2022.
Prijava
Pravoslavni vjernici

Poziv za mir ruskih pravoslavnih svećenika i đakona

Autor: Ekumena / 03. 03. 2022.

Pomirenje, oprost, dijalog i puna svijest da ne može biti mjesta za nasilje. U pozivu za mir skupine od 233 klerika Ruske pravoslavne Crkve također je izražena želja da se svi vojnici, ruski i ukrajinski, vrate kući neozlijeđeni.

“Oplakujemo kalvariju kojoj su nezasluženo podvrgnuta naša braća i sestre u Ukrajini.” Skupina od 233 svećenika i đakona Ruske Pravoslavne Crkve, kako izvještava talijanska redakcija Vatican News, upućuje snažan apel svima onima o kojima ovisi završetak rata u Ukrajini, definiranog kao “bratoubojstvo”, tražeći pomirenje i trenutni prekid vatre.

Apel dolazi nakon Nedjelje Posljednjeg suda i u tjednu koji prethodi Nedjelji oproštenja u pravoslavnoj liturgiji.

Podsjećajući da je život svake osobe jedinstven i neprocjenjiv dar Božji, svećenici i đakoni ističu da sve čeka posljednji sud. “Nikakva zemaljska vlast, nijedan liječnik, nikakva garda – čitamo – neće nas zaštititi od ove presude. Zabrinuti za spas svake osobe koja sebe smatra djetetom Ruske Pravoslavne Crkve, ne želimo da dođe na ovaj sud noseći teško breme majčinskih prokletstava. Sjetimo se da će krv Kristovu, koju je Spasitelj prolio za život svijeta, u sakramentu pričesti primiti oni koji daju ubilačke naredbe, ne za život, nego za vječne muke”.

U apelu je i misao za one koji danas vode ovaj rat, za vojnike. Želja “svima, i Rusima i Ukrajincima, da se neozlijeđeni vrate svojim domovima i obiteljima. Žalosno je pomisliti na ponor koji će naša djeca i unuci u Rusiji i Ukrajini morati ispuniti kako bi počeli biti prijatelji, opet se poštivati i voljeti.”

Potom izražavaju čvrsto uvjerenje da ukrajinski narod mora biti kreator svojih izbora na slobodan način, “ne pod nišanom mitraljeza, bez pritiska Zapada ili Istoka”.

Čekajući Nedjelju oproštenja, podsjećaju da će “vrata raja biti otvorena svima, čak i onima koji su teško zgriješili, ako zatraže oproštenje od onih koje su prezreli, uvrijedili ili su ubijeni od njihove ruke ili njihovom voljom”.

Ne postoji, ističe se, “alternativa međusobnom pomirenju. Sa željom da se korizma započne u duhu vjere, nade i ljubavi”, poruka završava ponavljanjem da “nijedan nenasilni apel na mir i prestanak rata ne smije biti nasilno odbačen i smatran kršenjem zakona, jer ovo je božanska zapovijed: Blago mirotvorcima”. Otuda i poziv na dijalog, jer “samo sposobnost slušanja drugoga može dati nadu za izlaz iz ponora u koji su naše zemlje bačene u nekoliko dana”. (VN / D. P.).

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake: Mir, Rusija, Ruska Pravoslavna Crkva, Ukrajina

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva