Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Jutarnja svjetlost

Povratak Ljubavi

Autor: Llewellyn Vaughan-Lee / 24. 06. 2023.

Llewellyn Vaughan-Lee (rođen 1953. u London) sufijski je mistik i nasljednik loze u sufijskom redu Naqshbandiyya-Mujaddidiyya. Predavač i autor nekoliko knjiga o sufizmu, misticizmu, radu sa snovima i duhovnosti.

***

U međuvremenu, sada naizgled u pozadini, neprestano je bubnjanje klimatske krize, dugotrajne devastacije s nesagledivim posljedicama. A ipak se unutarnje putovanje nastavlja kao i prije, njegovo svjetlo je još potrebnije. Duša i dalje vapi za povratkom Izvoru, da se ljubavnik vrati u naručje svog Voljenog. U dubini srca nosimo čežnju da odbacimo iluziju odvojenosti i zakoračimo u jedinstvo koje je prava stvarnost života i ljubavi. I sada, dok svijet prolazi kroz preokrete, postoji vitalna potreba da ostanemo vjerni ovom unutarnjem pozivu, ovoj ljubavnoj priči koja je u osnovi cijelog života.

Svojim molitvama i našim praksama, sjećanjem srca i pjesmom duše koja ide doma, mi nosimo mistično svjetlo svijeta, mi živimo ovu suštinsku istinu. Riječima kršćanskog mistika:

Svako stvorenje koje je Bog stvorio
Mora živjeti svoju pravu prirodu;
Kako da se oduprem svojoj prirodi,
Tom živom jedinstvu s Bogom?

Djelo onih koje nit božanske ljubavi privlači natrag k Bogu jednostavno je: živjeti ovaj poziv usred života, dok se svijet okreće, ostati vjerni ovoj bitnoj osi ljubavi koja tka svaki naš dan  sve što stvaramo. Bez ovog putovanja koje se živi, bez ove pjesme duše koja se čuje, boja utkana u tkivo života bila bi izgubljena, nota koja se više ne bi čula. Mi pripadamo životu i pripadamo božanskom, i dok živimo tu pripadnost u našim molitvama i pobožnostima, dahom našeg tijela i strašću našeg srca, održavamo živom svijest božanske ljubavi, iskru u srcu svijeta. Ne mogu previše naglasiti vrijednost, značaj življenja, disanja, ove jednostavne istine, posebice u ovo vrijeme izvanjske turbulencije.

Putovanje se nastavlja, putovanje se uvijek nastavlja. I od samog početka postojale su duše, muškarci i žene svih rasa, pozvani na ovo putovanje, privučeni ljubavlju natrag u ljubav, pozvani da ponovno otkriju suštinsko jedinstvo ljubavnika i Voljenog, jedinstvo božanske ljubavi. Oni su nazivani različitim imenima u različitim mjestima i vremenima, oni su sluge Božje, ljubitelji Boga, mistici, lude božanske ljubavi. Ali to su samo riječi za misterij koji se najprije odvija duboko u srcu, a zatim se širi do svake stanice tijela, do naših misli i osjećaja, do naših snova, do načina na koji stojimo na zemlji.

Ne zaboravite, ne zaboravite nikada ovo otajstvo božanske ljubavi, ovaj krik srca, ovu čežnju duše. Bavimo se vanjskim životom, kao što Rumi kaže: ”Ja sam bol bolesnih”, pomažimo gdje god možemo, uvijek u službi života, u službi ljubavi, u službi našeg Voljenog. I uvijek ostajmo vjerni ovom zovu duše, ovoj niti ljubavi koja nas vuče Doma. Dok svijet živi mnoge strasti, mi živimo ovu jednu strast, suze, bol u srcu i blaženstvo božanske ljubavi. Dok svijet ima mnogo želja, mi imamo jednu jedinu želju – biti s našim Voljenim. Bilo da marširamo protiv nepravde, brinemo za bolesne, brinemo za svoju obitelj, kuhamo obrok ili sjedimo u tihoj molitvi, naše je srce okrenuto prema našem Voljenom, ime našeg Voljenog je na našim usnama, sjećanje na ljubav naša je dužnost i radost.

Bili budni ili spavali, u tišini ili usred životne buke, mi smo mjesto molitve, mjesto gdje se svjetovi spajaju, gdje se poznaje jedinstvo. Naše su suze suze ljubavi, naša radost životna radost. Ovdje smo zbog našeg Voljenog, to je naša prava priroda. Dok se godišnja doba mijenjaju, dok proljeće prelazi u ljeto, pa jesen čekajući zimu, živimo istinu koja se ne mijenja, nit koja povezuje sva godišnja doba, sunce i snijeg. Mi smo otkucaji srca koji održavaju ljubav usklađenom, ovo misteriozno naše disanje mjesto je za ljubav.

Ako ste pozvani u arenu ljubavi, živite ovu jednostavnu istinu, ovu čežnju, za ljubav. To je dar Voljenog tebi i tvoj najveći dar za povratak u život.

https://goldensufi.org/a-return-to-love-a-few-simple-words-for-mystics-and-lovers/

 

 

 

Objavljeno u: Sophia
Oznake: Llewellyn Vaughan-Lee, Polazišta, Sophia

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva