Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Posveta crkve sv. Josipa u Berdsku u Rusiji (Foto: KANA/sib-catholic.ru)

Posvećena nova katolička crkva u sibirskom Berdsku

Autor: D. P. / 28. 06. 2023.

Novu katoličku crkvu sv. Josipa u Berdsku u Sibiru u Rusiji posvetio je biskup Novosibirska Joseph Werth, objavila je u utorak 27. lipnja informacijska služba Pro Oriente, a prenosi Kathpress

Uz mons. Wertha misu su suslavili pripadnici svećeničkog bratstva Misionara svetog Karla Boromejskog, koji su po biskupovom nalogu izgradili crkvu. Sudjelovalo je četrdesetak vjernika, a nazočili su i predstavnici gradskih vlasti.

Prema izvješću, predstavnik gradskih vlasti u govoru je izrazio želju da katolička zajednica u Berdsku bude znak jedinstva i pomirenja, što je biskup Werth u propovijedi opisao kao „san“. Također je podsjetio i na one koji su dali živote da bi katoličke zajednice u vremenima progona mogle sačuvati vjeru.

„Želim se sjetiti naših svećenika koji su umrli u logorima, mučenika Crkve, koji nam danas pomažu s neba, koji su u teškim vremenima služili vjernicima zapadnog Sibira i cijeloj našoj velikoj zemlji“, rekao je biskup, koji je tijekom slavlja podijelio i sakrament potvrde jednoj mladoj župljanki.

Berdsk je grad s 95 tisuća stanovnika, 40 kilometara od Novosibirska, a tamošnja katolička zajednica broji stotinjak vjernika.

Biskupija Preobraženja Novosibirsk , koju biskup Werth vodi od 1991. kada je još bila apostolska administratura, po površini je druga najveća na svijetu. Obuhvaća dva milijuna četvornih kilometara.

U doba Sovjetskog Saveza i u godinama neposredno nakon pada Berlinskog zida katolički vjernici u Bersku okupljali su se u trošnim zgradama i privatnim kućama. Kad je 2013. u požaru uništena zgrada koja je korištena kao župna crkva, započeta je izgradnja nove crkve, uz pomoć iz Njemačke i Italije.

Biskupiju Novosibirsk ustanovio je papa Ivan Pavao II., najprije kao Apostolsku administraturu Sibir, koja je tada obuhvaćala cijeli Sibir tj. 12 milijuna četvornih kilometara.

Godine 1999. uslijedila je podjela na apostolske adiministrature Istočni Sibir i Zapadni Sibir. Administratura Zapadni Sibir je 2002. godine uzdignuta u Biskupiju Preobraženja Novosibirsk, a administratura Istočni Sibir u biskupiju sv. Josipa Irkutsk. (KP / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva