Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 25. 06. 2024.
Prijava
Kardinal Franjo Kuharić (Foto: Glas Koncila / Tiskovni ured zagrebačke nadbiskupije)

Poruka za mir kardinala Franje Kuharića u povodu međunarodnog priznanja Hrvatske

Autor: D. P. / 15. 01. 2024.

Povodom međunarodnog priznanja samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske kardinal Franjo Kuharić 15. siječnja 1992. za Hrvatsku televiziju dao je prigodnu izjavu koja je objavljena uGlasu Koncila” (4/1992, str. 4). Prenosimo u cijelosti tekst navedene Kardinalove izjave:

Priznanje suverene, neovisne i demokratske države Hrvatske, kao i Slovenije, od Svete Stolice i niza europskih država svakako je prvorazredni povijesni događaj koji znači veliku povijesnu prekretnicu za hrvatski, odnosno slovenski narod.

Hrvatska je u vrijeme svojih narodnih vladara bila suverena država. Kada je izumrla loza hrvatskih kraljeva, Hrvatska je ušla na temelju Pacta convente 1102. u personalnu uniju s ugarskim kraljem. Iako je zadržala svoj identitet slobodne kraljevine, ipak je njezin suverenitet bio ograničen. Nije bila potpuno neovisna. Sada nakon 890 godina Hrvatska postaje samostalna država, s punim suverenitetom i upisana je u katalog slobodnih država Europe i svijeta. Time dobiva puno pravo da bude međunarodni subjekt, da sebe samu zastupa i govori u svoje ime bez ikakvih posrednika.

Sveta Stolica i države koje su priznale Hrvatsku slijedile su univerzalno pravo slobode, samoodređenja naroda i izvršile su obvezu koju su preuzele međunarodnim  deklaracijama o pravu osoba i naroda, zaključnim dokumentima iz Helsinkija i konačno Pariškom poveljom. Dakle, priznanje je čin dosljednosti u poštivanja načela slobode za sve, pravde za sve. To su opet temelji mira! Samo slobodni narodi mogu biti suradnici za opće dobro sviju. Želimo da budu priznate slobodnima i one republike koje to žele.

Svijest i savjest suvremenog svijeta, nakon teških iskustava imperijalizama, totalitarizama i kolonijalizma, sazrela je do tolike mjere da isključuje svako tlačenje nad ljudima i narodima.

Ovo je priznanje plod te svijesti. Stoga priznanje slobodne hrvatske države nije upereno protiv nikoga, kao što je istaknuto u dokumentu Svete Stolice, nego je izraz zauzetosti za prava svakoga, i čovjeka i naroda. To je pobjeda pravde i istine, to je pobjeda slobode i mira! Dakako, to priznanje Hrvatsku kao slobodnu državu slobodnih građana, obvezuje da to uistinu bude: da bude u punom smislu pravna država u kojoj je isključena svaka povreda ljudskih prava i dostojanstva ljudske osobe. Demokratski izabrana vlast mora nad tim bdjeti pred Bogom i svijetom da opravda povjerenje koje joj je priznanjem iskazano od strane slobodnog svijeta.

Priznanje suverene hrvatske države otvara ulaz hrvatskom narodu i građanima Hrvatske u novu budućnost, vjerujemo bolju budućnost duhovnoga, moralnog, kulturnog i materijalnog napretka.

Ovo priznanje je plod i tolikih nevinih žrtava koje su pale na tlu Hrvatske u ovom nametnutom i okrutnom ratu. Tolike patnje priskrbile su nam nebrojene prijatelje u narodima Europe i svijeta.

Zahvaljujemo Svetom ocu Ivanu Pavlu II. i svim državnicima koji su priznanjem potvrdili neotuđivo pravo hrvatskog naroda na slobodu. Milosrdnog Boga molimo da blagoslovi pravednim i sigurnim mirom ovaj veliki povijesni događaj! Neka mir Božji zavlada medu ljudima i narodima u našim prostorima i u cijelom svijetu!” (Glas Koncila / Zagrebačka nadbiskupija / IKA / D. P.)

Objavljeno u: HBK, Mir, Regija
Oznake: Franjo Kuharić, Hrvatska, Mir

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva