Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 06. 2024.
Prijava
Doktorica Aaliyah s novorođencima u Gazi (Foto: Action Aid / Vatican media)

Poruka za kraj Ramazana: Djeci treba dom, a ne grob

Autor: Papa Franjo / 13. 04. 2024.

U poruci povodom završetka Ramazana, papa Franjo je izrazio svoju tjeskobu zbog rata te potaknuo na prekid sukoba u Palestini i Izraelu: nada se rađa samo “ako znamo priznati pravo na postojanje svakoga naroda i pravo svakog naroda da ima državu”. Uputio je također apel za kršćane na Bliskom istoku, da mogu ispovijedati svoju vjeru.

Rat je uvijek samo neuspjeh, put koji ne vodi nikamo, ne otvara nove vidike, nego guši svaku nadu, poručio je papa Franjo u poruci za kraj Ramazana koju je u petak 12. travnja uputio saudijskoj televizijskoj mreži Alarabiya.

Papa je zahvalio na prilici da im uputi svoju riječ na kraju Ramazana koji je, kako je rekao, ove godine završio samo nekoliko dana nakon proslave najvažnije kršćanske svetkovine Uskrsa. Ova sretna prilika, rekao je Franjo, koja nas poziva da podignemo svoje oči prema nebu i poklonimo se Gospodinu, “milosrdnom i svemogućem” (Nostra Aetate, 3), stoji u oštroj suprotnosti s tugom koju osjećamo zbog krvi koja se trenutno prolijeva u blagoslovljenim zemljama Bliskog istoka.

“Naš otac Abraham podigao je svoje oči prema nebu da gleda u zvijezde. Svjetlo života, koje nas obasjava i grli s visina, poziva nas da ostavimo za sobom tamnu noć mržnje kako bi, po volji Stvoritelja, našem svijetu svijetlile zvijezde, a ne blještavilo projektila koji osvjetljavaju nebesa i bacaju vatru kako bi opustošile zemlju”, poručio je.

Istaknuvši da je Bog mir i da On želi mir, Papa je dodao da oni koji vjeruju u njega ne mogu ne odbaciti rat koji ne rješava, nego samo pojačava sukobe. “Rat je, kao što se ne umaram ponavljati, uvijek samo neuspjeh: to je put koji ne vodi nikamo; ne otvara nove vidike, nego guši svaku nadu”, naglasio je.

Rekavši da jako pati zbog sukoba u Palestini i Izraelu, pozvao je da odmah dođe do prekida vatre u Pojasu Gaze, gdje je u tijeku humanitarna katastrofa. “Neka pomoć stigne do palestinskog naroda, koji jako pati, i neka taoci uzeti u listopadu budu oslobođeni! Mislim i na ratom razorenu Siriju, Libanon i cijeli Bliski istok. Ne dopustimo da se plamen ogorčenosti raspiruje zlobnim vjetrovima utrke u naoružanju! Ne dopustimo da se rat proširi! Zaustavimo inerciju zla”, poručio je.

Dodao je i da stalno misli na obitelji, mlade, radnike, starije i djecu te kako je siguran da u njihovim srcima, u srcima običnih ljudi, postoji velika želja za mirom i da im, usred širenja nasilja, teku suze iz očiju i izlazi jedna jedina riječ s usana: Dosta!

“I sam ponavljam tu riječ onima koji snose tešku odgovornost upravljanja narodima. Dosta je! Stop! Molim vas, prekinite tučnjavu i mislite na djecu, na svu djecu, kao na vlastitu djecu. Gledajmo svi u budućnost dječjim očima. Oni ne pitaju tko je neprijatelj kojeg treba uništiti, nego tko su prijatelji s kojima se mogu igrati. Njima trebaju domovi, parkovi i škole, a ne grobovi i masovne grobnice”, poručio je.

Naglasivši kako vjeruje da pustinje mogu cvjetati, kako u prirodi, tako i u srcima pojedinaca i u životima ljudi, Papa je istaknuo da pustinje mržnje mogu “iznjedriti izdanke nade samo ako naučimo kako rasti zajedno jedni uz druge; samo ako naučimo poštivati ​​uvjerenja drugih; samo ako svakom narodu priznamo pravo na postojanje i pravo da svaki narod ima svoju državu; samo ako naučimo kako živjeti u miru bez demoniziranja ikoga”.

To je moje uvjerenje i moja nada, dodao je Papa, koju dijelim s kršćanima koji, usred velikih poteškoća, žive diljem Bliskog istoka. Poruku je zaključio istaknuvši da moli za njih kako bi uvijek i svugdje uživali pravo i mogućnost slobodnog ispovijedanja vjere koja govori o miru i bratstvu. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva