Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 02. 06. 2023.
Prijava
Katolici žele muslimanima obilje Božjeg blagoslova tijekom ramazanskog posta (Foto: Džemat Visoko)

Poruka Katoličke Crkve u povodu početka ramazanskog posta i u susretu Bajrama

Autor: D. P. / 24. 03. 2023.

Prefekt Dikasterija za međureligijski dijalog kardinal Miguel Ángel Ayuso Guixot, MCCJ, i tajnik mons. Indunil Kodithuwakku Janakaratne Kankanamalage uputili su u petak 24. ožujka poruku za ramazan i ramazanski Bajram 1444. H. G. / 2023. A. D. koju prenosimo u cijelosti.

Draga muslimanska braćo i sestre,

mjesec ramazan važan je za vas, ali i za vaše prijatelje, susjede i vjernike drugih vjera, a posebno za kršćane. Postojeća se prijateljstva učvršćuju, a druga grade, utirući put mirnijem, skladnijem i radosnijem suživotu. To odgovara Božjoj volji za naše zajednice, a i za sve članove i zajednice jedne ljudske obitelji.

Svjesni smo, dragi prijatelji, da je miran i prijateljski suživot suočen s mnogim izazovima i prijetnjama: ekstremizmom, radikalizmom, polemikama, sporovima i vjerski motiviranim nasiljem. Te prijetnje jača kultura mržnje. Moramo, dakle, pronaći najprikladnije načine kako se suprotstaviti i pobijediti tu kulturu, jačajući naprotiv ljubav i prijateljstvo, posebno među muslimanima i kršćanima, zbog veza koje nas spajaju. Zato smo držali korisnim podijeliti s vama neka razmišljanja u vezi s tim, nadajući se da ćete i vi iznijeti svoja.

Sve kreće od našeg odnosa jednih prema drugima, posebno kad među nama postoje razlike u vjeri, etničkoj pripadnosti, kulturi, jeziku ili u političkim stvarima.

Različitosti mogu biti shvaćene kao prijetnja, no, svatko ima pravo na svoj poseban identitet s njegovim raznolikim sastavnicama, ali ne zanemarujući i ne zaboravljajući ono što nam je zajedničko: “Svi su, naime, narodi jedna zajednica; imaju isti iskon jer je Bog sav ljudski rod nastanio po svoj površini zemaljskoj; svima je jedan posljednji cilj, Bog, čija se providnost, svjedočanstvo dobrote i naum spasenja protežu na sve, dok se svi ne sjedine izabrani u Svetom gradu koji će osvijetliti Božja slava i gdje će narodi hoditi u njegovu svjetlu” (Deklaracija o odnosu Crkve prema nekršćanskim religijama Nostra aetate, 28. listopada 1965., br. 1).

Negativni stavovi i ponašanja prema drugačijima od nas, nažalost, su brojni: sumnjičavost, strah, suparništvo, diskriminacija, isključivost, progon, polemika, vrijeđanje i ogovaranje, da spomenemo samo neke.

Platforme društvenih medija zajednički su prostor za takva štetna ponašanja, izopačujući njihovu ulogu, te oni od sredstava za komunikaciju i prijateljstvo postaju oruđa neprijateljstva i borbe. Papa Franjo je u vezi s tim rekao: “Istodobno, dok brane svoju ugodnu konzumerističku izoliranost, osobe izabiru stalnu i opsesivnu umreženost s drugima. To pridonosi porastu neuobičajenih oblika agresivnosti, napadanja, zlostavljanja, vrijeđanja, verbalnih šikaniranja pa sve do uništavanja druge osobe jednom nesmiljenošću koja je nezamisliva u susretu licem u lice, jer bismo se u protivnom svi međusobno uništili na kraju. Društvena agresija poprima neviđene razmjere na mobilnim uređajima i računalima” (Fratelli  tutti, 3. listopada 2020., br. 44).

Suprotnosti navedenih negativnih ponašanja jesu poštivanje, dobrota, milosrđe, prijateljstvo, uzajamna briga za sve, opraštanje, suradnja oko općeg dobra, pomaganje svima koji su u bilo kojoj potrebi te briga za okoliš, kako bi naš “zajednički dom” bio sigurno i ugodno mjesto gdje možemo živjeti zajedno u miru i radosti.

Ne možemo spriječiti i suprotstaviti se kulturi mržnje i, umjesto toga, promicati kulturu ljubavi i prijateljstva, bez zdravog odgoja budućih naraštajima u svim mjestima gdje se odgajaju i obrazuju: u obitelji, u školi, u bogomoljama i na društvenim medijima.

Svijet u kojem vladaju pravda, mir, bratstvo i blagostanje mio je Svevišnjemu i donosi radost, te smo stoga pozvani iskreno i zajednički se zalagati oko njegovog izgrađivanja.

Draga braćo i sestre, muslimani i muslimanke, želimo vam da o ramazanu uživate obilje blagoslova Svevišnjega i da ramazanski Bajram (‘Id al-Fitr) proslavite u radosti koja je plod vjernosti i ljubavi prema Svevišnjemu i svim osobama s kojima živite ili koje susrećete.

Iz Vatikana, 3. ožujka 2023.

Kardinal Miguel Ángel Ayuso Guixot, MCCJ
Prefekt

Mons. Indunil Kodithuwakku Janakaratne Kankanamalage
Tajnik

(VN / IKA / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva