Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Katolici žele muslimanima obilje Božjeg blagoslova tijekom ramazanskog posta (Foto: Džemat Visoko)

Poruka Katoličke Crkve u povodu početka ramazanskog posta i u susretu Bajrama

Autor: D. P. / 24. 03. 2023.

Prefekt Dikasterija za međureligijski dijalog kardinal Miguel Ángel Ayuso Guixot, MCCJ, i tajnik mons. Indunil Kodithuwakku Janakaratne Kankanamalage uputili su u petak 24. ožujka poruku za ramazan i ramazanski Bajram 1444. H. G. / 2023. A. D. koju prenosimo u cijelosti.

Draga muslimanska braćo i sestre,

mjesec ramazan važan je za vas, ali i za vaše prijatelje, susjede i vjernike drugih vjera, a posebno za kršćane. Postojeća se prijateljstva učvršćuju, a druga grade, utirući put mirnijem, skladnijem i radosnijem suživotu. To odgovara Božjoj volji za naše zajednice, a i za sve članove i zajednice jedne ljudske obitelji.

Svjesni smo, dragi prijatelji, da je miran i prijateljski suživot suočen s mnogim izazovima i prijetnjama: ekstremizmom, radikalizmom, polemikama, sporovima i vjerski motiviranim nasiljem. Te prijetnje jača kultura mržnje. Moramo, dakle, pronaći najprikladnije načine kako se suprotstaviti i pobijediti tu kulturu, jačajući naprotiv ljubav i prijateljstvo, posebno među muslimanima i kršćanima, zbog veza koje nas spajaju. Zato smo držali korisnim podijeliti s vama neka razmišljanja u vezi s tim, nadajući se da ćete i vi iznijeti svoja.

Sve kreće od našeg odnosa jednih prema drugima, posebno kad među nama postoje razlike u vjeri, etničkoj pripadnosti, kulturi, jeziku ili u političkim stvarima.

Različitosti mogu biti shvaćene kao prijetnja, no, svatko ima pravo na svoj poseban identitet s njegovim raznolikim sastavnicama, ali ne zanemarujući i ne zaboravljajući ono što nam je zajedničko: “Svi su, naime, narodi jedna zajednica; imaju isti iskon jer je Bog sav ljudski rod nastanio po svoj površini zemaljskoj; svima je jedan posljednji cilj, Bog, čija se providnost, svjedočanstvo dobrote i naum spasenja protežu na sve, dok se svi ne sjedine izabrani u Svetom gradu koji će osvijetliti Božja slava i gdje će narodi hoditi u njegovu svjetlu” (Deklaracija o odnosu Crkve prema nekršćanskim religijama Nostra aetate, 28. listopada 1965., br. 1).

Negativni stavovi i ponašanja prema drugačijima od nas, nažalost, su brojni: sumnjičavost, strah, suparništvo, diskriminacija, isključivost, progon, polemika, vrijeđanje i ogovaranje, da spomenemo samo neke.

Platforme društvenih medija zajednički su prostor za takva štetna ponašanja, izopačujući njihovu ulogu, te oni od sredstava za komunikaciju i prijateljstvo postaju oruđa neprijateljstva i borbe. Papa Franjo je u vezi s tim rekao: “Istodobno, dok brane svoju ugodnu konzumerističku izoliranost, osobe izabiru stalnu i opsesivnu umreženost s drugima. To pridonosi porastu neuobičajenih oblika agresivnosti, napadanja, zlostavljanja, vrijeđanja, verbalnih šikaniranja pa sve do uništavanja druge osobe jednom nesmiljenošću koja je nezamisliva u susretu licem u lice, jer bismo se u protivnom svi međusobno uništili na kraju. Društvena agresija poprima neviđene razmjere na mobilnim uređajima i računalima” (Fratelli  tutti, 3. listopada 2020., br. 44).

Suprotnosti navedenih negativnih ponašanja jesu poštivanje, dobrota, milosrđe, prijateljstvo, uzajamna briga za sve, opraštanje, suradnja oko općeg dobra, pomaganje svima koji su u bilo kojoj potrebi te briga za okoliš, kako bi naš “zajednički dom” bio sigurno i ugodno mjesto gdje možemo živjeti zajedno u miru i radosti.

Ne možemo spriječiti i suprotstaviti se kulturi mržnje i, umjesto toga, promicati kulturu ljubavi i prijateljstva, bez zdravog odgoja budućih naraštajima u svim mjestima gdje se odgajaju i obrazuju: u obitelji, u školi, u bogomoljama i na društvenim medijima.

Svijet u kojem vladaju pravda, mir, bratstvo i blagostanje mio je Svevišnjemu i donosi radost, te smo stoga pozvani iskreno i zajednički se zalagati oko njegovog izgrađivanja.

Draga braćo i sestre, muslimani i muslimanke, želimo vam da o ramazanu uživate obilje blagoslova Svevišnjega i da ramazanski Bajram (‘Id al-Fitr) proslavite u radosti koja je plod vjernosti i ljubavi prema Svevišnjemu i svim osobama s kojima živite ili koje susrećete.

Iz Vatikana, 3. ožujka 2023.

Kardinal Miguel Ángel Ayuso Guixot, MCCJ
Prefekt

Mons. Indunil Kodithuwakku Janakaratne Kankanamalage
Tajnik

(VN / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva