Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 04. 2024.
Prijava

Poljski i ukrajinski biskupi rade na međusobnom pomirenju zemalja 80 godina nakon sukoba

Autor: D. P. / 10. 07. 2023.

Osamdeset godina nakon teških zločina u međusobnim sukobima, Poljska i Ukrajina ostvarile su međusobno pomirenje, poručili su katolički biskupi tih zemalja u petak 8. srpnja, prenosi Katolička novinska agencija (KNA).

Nakon godina zajedničkih napora biskupa obiju zemalja, pomirba je ”na papiru već ostvarena”, piše u zajedničkoj poruci predsjednika Poljske biskupske konferencije poznanskog nadbiskupa Stanislawa Gadeckog i poglavara Grkokatoličke crkve u Ukrajini, kijevsko-haličkog velikog nadbiskupa Svjatoslava Ševčuka. Poruka je pročitana i potpisana u petak 8. srpnja tijekom mise u varšavskoj katedrali svetog Ivana.

Povod poruci bila je obljetnica masakra u Volinju, području koje se danas nalazi većim dijelom u zapadnoj Ukrajini, a tada je bilo pod njemačkom okupacijom. Poljaci taj zločin često nazivaju genocidom.

”Ne sporimo se o činjenicama najnovije povijesti i njihovim ocjenama”, poručili su nadbiskupi, podsjećajući na pomoć Poljaka Ukrajincima koji su pobjegli pred ruskom agresijom.

”Milijuni Poljaka otvorili su svoje kuće i svoja srca izbjeglicama iz Ukrajine”, piše u poruci, uz napomenu kako je paradoksalno to što je uzajamno zbližavanje poljskog i ukrajinskog naroda uslijedilo kao rezultat ruskog pokušaja da uništi ukrajinsku naciju.

Ruska agresija na Ukrajinu ponovno je pokazala ”da pomirba između naših naroda i suradnja između slobodne Poljske i slobodne Ukrajine predstavlja nužnu pretpostavku za mir u našem dijelu Europe”, navodi se dalje u poruci. ”Pomirba se može graditi samo na uzajamnom oprostu, istini i pravdi”, poručuju.

U poruci se na više mjesta navode riječi svetog pape Ivana Pavla II., između ostaloga i dijelovi njegove propovijedi tijekom apostolskog pohoda Ukrajini 2002. godine. Sveti papa Ivan Pavao II. zaštitnik je procesa poljsko-ukrajinskog pomirenja.

Prije deset godina, na 70. obljetnicu masakra, nadbiskup Ševčuk i tadašnji predsjednik Poljske biskupske konferencije nadbiskup Jozef Michalik zajedno su pozvali na uzajamni oprost za zločine i ”etničko čišćenje”.

Tijekom Drugog svjetskog rata, 11. srpnja 1943., pripadnici ukrajinske partizanske vojske UPA-e napali su oko sto sela u Volinju. Polagali su pravo na to područje koje je ranije pripadalo Poljskoj. Poljski povjesničari procjenjuju da su Ukrajinci između 1939. i 1947. pobili do 130 tisuća Poljaka, a Poljaci su prema procjenama pobili do 20 tisuća ukrajinskih civila.

Nadbiskup Gadecki pozvao je ukrajinske i poljske predsjednike država i vlada da ”dostojanstveno sahrane sve žrtve genocida i da prije toga ekshumiraju tijela ubijenih”. Istodobno se usprotivio glorificiranju pripadnika nekadašnje Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN) i partizanske vojske UPA.

Nadbiskupi Gadecki i Ševčuk sudjeluju na ”hodočašću oprosta i pomirbe” u Volinju. U subotu 9. srpnja služili su misu u selu u blizini Wolodymyra, u kojem je u masakru u veljači 1943. pobijeno oko 150 Poljaka. U nedjelju je održana svečana liturgija u katedrali u Luzku, na kojoj se očekivalo i apostolskog nuncija u Ukrajini nadbiskup Visvaldas Kulbokas i poglavara Pravoslavne Crkve Ukrajine metropolitu Epifaniusa. (KNA / IKA / D. P.)

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake: Mir, Poljska, Ukrajina

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva