Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Poljski i ukrajinski biskupi rade na međusobnom pomirenju zemalja 80 godina nakon sukoba

Autor: D. P. / 10. 07. 2023.

Osamdeset godina nakon teških zločina u međusobnim sukobima, Poljska i Ukrajina ostvarile su međusobno pomirenje, poručili su katolički biskupi tih zemalja u petak 8. srpnja, prenosi Katolička novinska agencija (KNA).

Nakon godina zajedničkih napora biskupa obiju zemalja, pomirba je ”na papiru već ostvarena”, piše u zajedničkoj poruci predsjednika Poljske biskupske konferencije poznanskog nadbiskupa Stanislawa Gadeckog i poglavara Grkokatoličke crkve u Ukrajini, kijevsko-haličkog velikog nadbiskupa Svjatoslava Ševčuka. Poruka je pročitana i potpisana u petak 8. srpnja tijekom mise u varšavskoj katedrali svetog Ivana.

Povod poruci bila je obljetnica masakra u Volinju, području koje se danas nalazi većim dijelom u zapadnoj Ukrajini, a tada je bilo pod njemačkom okupacijom. Poljaci taj zločin često nazivaju genocidom.

”Ne sporimo se o činjenicama najnovije povijesti i njihovim ocjenama”, poručili su nadbiskupi, podsjećajući na pomoć Poljaka Ukrajincima koji su pobjegli pred ruskom agresijom.

”Milijuni Poljaka otvorili su svoje kuće i svoja srca izbjeglicama iz Ukrajine”, piše u poruci, uz napomenu kako je paradoksalno to što je uzajamno zbližavanje poljskog i ukrajinskog naroda uslijedilo kao rezultat ruskog pokušaja da uništi ukrajinsku naciju.

Ruska agresija na Ukrajinu ponovno je pokazala ”da pomirba između naših naroda i suradnja između slobodne Poljske i slobodne Ukrajine predstavlja nužnu pretpostavku za mir u našem dijelu Europe”, navodi se dalje u poruci. ”Pomirba se može graditi samo na uzajamnom oprostu, istini i pravdi”, poručuju.

U poruci se na više mjesta navode riječi svetog pape Ivana Pavla II., između ostaloga i dijelovi njegove propovijedi tijekom apostolskog pohoda Ukrajini 2002. godine. Sveti papa Ivan Pavao II. zaštitnik je procesa poljsko-ukrajinskog pomirenja.

Prije deset godina, na 70. obljetnicu masakra, nadbiskup Ševčuk i tadašnji predsjednik Poljske biskupske konferencije nadbiskup Jozef Michalik zajedno su pozvali na uzajamni oprost za zločine i ”etničko čišćenje”.

Tijekom Drugog svjetskog rata, 11. srpnja 1943., pripadnici ukrajinske partizanske vojske UPA-e napali su oko sto sela u Volinju. Polagali su pravo na to područje koje je ranije pripadalo Poljskoj. Poljski povjesničari procjenjuju da su Ukrajinci između 1939. i 1947. pobili do 130 tisuća Poljaka, a Poljaci su prema procjenama pobili do 20 tisuća ukrajinskih civila.

Nadbiskup Gadecki pozvao je ukrajinske i poljske predsjednike država i vlada da ”dostojanstveno sahrane sve žrtve genocida i da prije toga ekshumiraju tijela ubijenih”. Istodobno se usprotivio glorificiranju pripadnika nekadašnje Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN) i partizanske vojske UPA.

Nadbiskupi Gadecki i Ševčuk sudjeluju na ”hodočašću oprosta i pomirbe” u Volinju. U subotu 9. srpnja služili su misu u selu u blizini Wolodymyra, u kojem je u masakru u veljači 1943. pobijeno oko 150 Poljaka. U nedjelju je održana svečana liturgija u katedrali u Luzku, na kojoj se očekivalo i apostolskog nuncija u Ukrajini nadbiskup Visvaldas Kulbokas i poglavara Pravoslavne Crkve Ukrajine metropolitu Epifaniusa. (KNA / IKA / D. P.)

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake: Mir, Poljska, Ukrajina

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva