Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Priopćenje biskupije Ondo nakon napada

Pokolj katolika u Nigeriji na svetkvini Duhova

Autor: Ekumena / 06. 06. 2022.

Skupina naoružanih muškaraca otvorila je u nedjelju, 5. lipnja vatru iz vatrenog oružja u katoličkoj crkvi Sv. Franje Ksaverskog na jugozapadu Nigerije. U napadu je ubijeno više vjernika koji su slavili svetkovinu Duhova, a među ubijenima je bilo i djece, objavio je Vatican News. Papa izrazio svoju žalost zbog krvoprolića.

Dok se razjašnjavaju detalji napada, Papa je izrazio svoju žalost zbog krvoprolića, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice. “Papa Franjo moli za žrtve i za zemlju, bolno pogođenu u trenutku blagdana, i povjerava ih Gospodinu, da pošalje svoga Duha da ih utješi”, izvijestio je pročelnik Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni.

Prema lokalnim izvorima u napadu je ubijeno najmanje četrdeset ljudi no strahuje se da bi broj žrtava mogao biti i veći jer lokalni liječnici, na koje se pozivaju međunarodne agencije, izvještavaju da su mnoge osobe koje su dovezene u bolnicu već podlegle ranama zadobivenim u napadu. U napadu je detoniran i eksploziv.

Mjesni biskup mons. Jude Ayodeji Arogundade traži od vjernika da u ovim trenucima užasa “sačuvaju pribranost, da poštuju zakon i da se mole za povratak mira i normalnosti” u tamošnjoj zajednici i u cijeloj zemlji.

Napad je odmah osudio nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari. U izjavi koju je objavio njegov glasnogovornik, predsjednik Buhari je izrazio sućut obiteljima poginulih i Katoličkoj crkvi, te pozvao hitne službe da pruže pomoć ranjenima. “Ova se zemlja – navodi se u priopćenju predsjednika – nikada neće predati zlu i zlima, a tama nikada neće pobijediti svjetlo”.

Identitet počinitelja je i dalje nepoznat, a u zajednici su raspoređeni pripadnici snaga sigurnosti. (VN / IKA / D. P.)

Objavljeno u: Pravednost, Svijet
Oznake: Nigerija, pokolj, Pravednost

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva