Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 09. 12. 2022.
Prijava
Pax Christi podržava platformu Laudato Si'

Pax Christi podržao Laudato Si’ platformu za djelovanje

Autor: Ekumena / 24. 02. 2022.

Pax Christi International podržava Laudato Si’ platformu za djelovanje (https://laudatosiactionplatform.org) jer je riječ o jedinstvenoj suradnja Svete Stolice, međunarodne koalicije katoličkih organizacija, i ”svih muškaraca i žena dobre volje” (LS 3).

Platforma okuplja, potiče i pomaže u organiziranju zajednica diljem svijeta koje se nadahnjuju porukama i pozivima pape Franje izraženima u njegovoj enciklici  Laudato Si’ (2015.) da poduzmu u zaštiti okoliša i očuvanju planeta Zemlje “odlučne akcije, ovdje i sada” dok zajedno putujemo prema boljoj budućnosti (LS 161), odnosno prema integralnoj ekologiji.

U ovom kairos trenutku, odgovaramo na poziv na ozdravljenje u našim odnosima s Bogom, našim bližnjima i samom Zemljom. Putem Laudato Si’ akcijske platforme svi smo pozvani zajedno koračati “putem obnove” (LS 202).

Platforma nudi smjernice i vodič za organiziranje i djelovanje ekološki osviještenih zajednica, institucija i obitelji, posebice u Katoličkoj crkvi.

No, iako su se brojne zajednice diljem svijeta odzvale pozivu i djeluju molitvom, aktivizmom i konkretnim akcijama tzv. Zelene Crkve, crkvena hijerarhija, posebice u pojedinim zemljama kao što je naša, pravi se kao da ne postoje hitni zahtjevi naše Zemlje koja trpi.

Stoga se nadati da će nedavno izražena podrška Platformi koju je objavio Pax Christi, međunarodni katolički pokret za mir (2011. je savjetovanje za srednju i jugoistočnu Europu održao u Vukovaru), potaknuti uspavale kršćane u nas da se organiziraju i pridruže Platformi. (J. B.)

 

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva