Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Patrijarh srpski Porfirije je ustoličen u Pećkoj patrijaršiji 14. listopada 2022. na praznik Pokrova Presvete Bogorodice

Patrijarhu Porfiriju su prištinske vlasti zabranile ulaz na Kosovo

Autor: D. P. / 27. 12. 2022.

Kako je u ponedjeljak 26. prosinca javila Radio televizija Srbije, poslije rutinske kontrole na graničnom prijelazu Merdare, na kosovskoj strani, automobil patrijarha Porfirija i njegovih suradnika je izdvojen iz kolone, a putnicima je rečeno ”da čekaju”. Nakon četrdesetominutnog zadržavanja, patrijarhu Porfiriju nije dopušten ulazak na Kosovo i Metohiju, poslije čega se sa suradnicima vratio ”u centralnu Srbiju”. I direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković potvrdio je da je patrijarhu srpskom Porfiriju ”Priština zabranila ulazak na KiM”.

”Ja sam pokušao i juče (nedjelja) u nekim direktnim kontaktima sa ljudima za koje mislim da mogu da pomognu da takva jedna besmislena, apsolutno iracionalna zabrana bude uklonjena, a ponoviću i sada – apelujem na one za koje mislim da sigurno mogu – biram reči, pa ću upotrebiti najblažu – da utiči na one koji u Prištini donose odluke, pa i odluku o tome da se zabrani patrijarhu da bez ikakvog razloga ode svojoj kući, utiču da se takva odluka promeni”, naveo je patrijarh.

Naime, kako je javio RTS, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore u Prištini saopštilo je da je dobilo zahtev da se dozvoli trodnevna poseta (26.-28. decembra) patrijarha Porfirija, i da je odgovoreno da poseta može biti odobrena ”tek nakon što Srpska Pravoslavna Crkva osudi, odnosno ogradi se od delovanja njenih pripadnika koji su otvoreno podržali barikade na severu i kriminalne grupe”. U tom smislu, patrijarhu je u nedjelju poslijepodne, saznaje Ekumena, već bilo najavljeno da postoje problemi s njegovom molbom da posjeti Pećku patrijaršiju, što mu je vlast u Prištini potvrdila u ponedjeljak.

”Patrijarh srpski Porfirije je sa zaprepašćenjem primio vest da su mu vlasti u Prištini danas zabranile da, pred veliki praznik rođenja Hristovog, koji proslavlja ceo hrišćanski svet, doputuje u Pećku patrijaršiju, koja je prvo i vekovno sedište Srpske pravoslavne crkve i manastir kome je patrijarh iguman, odnosno starešina”, priopćeno je u nedjelju popodne iz kabineta srpskog patrijarha. Bio je to tužan dan ne samo za njega, nego i za monahinje i monahe te svećenstvo koji su očekivali poglavara i duhovnog oca Srpske Pravoslavne Crkve pred svetkovine rođenja Gospodnjeg.

”Molio sam i predsjednika i Vladu da učini sve da se sačuva mir, da, ne daj Bože, ne dođe do oružanih sukoba, jer oni nikome neće donijeti dobro, izjavio je srpski patrijarh Porfirije u utorak (27. prosinca) nakon razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o aktualnoj kosovskoj situaciji”. Patrijarhovo i predsjednikovo obraćanje prenio je i Tanjug.

Patrijarh je ujedno uputio molbu onima koji, kako je rekao, imaju vlast u Prištini, ali i velikim silama odnosno centrima moći da i oni daju sve od sebe da pomognu da se sačuva mir i da ”ljudski životi budu interes veći od svakog interesa”, a apelirao je i na medije.

Kazao je da je želio posjetiti Pećku patrijaršiju da se zajedno pomole Bogu ”za sve naše ljude kojima nimalo nije lako na Kosovu i Metohiji, koji stradaju”, za sve ljude svijeta, za mir svijeta, ”a pre svega, iznad svega za međusobno razumevanje, za suživot i za mir između Albanaca i Srba”.

Ponovio je da je Pećka patrijaršija za SPC ono što je Vatikan za Katoličku Crkvu i ”zamislite sada da neko bez ikakvog razloga, sa nekakvim najblaže rečeno komičnim obrazloženjima, samo zato što mu se hoće, zabrani Papi da uđe u Vatikan ili da ode u Lateransku baziliku gdje, kao rimski biskup, ima pastirsko sjedište”. Podsjetio je da je manastir Pećka patrijaršija SPC-ova imovina te kuća, dom poglavara te Crkve.

U utorak je, u razgovoru s novinarima Nova.rs Christopher Hill, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, izjavio da je ”važno za srpsku zajednicu da može vidjeti patrijarha”, što je ”nešto osnovno za religijske slobode tamo”. ”Mislim da nećete naći nikoga u međunarodnoj zajednici tko se protivi njegovu pravu da uđe na Kosovo i da se sastane s vjernicima. To je naš stav i nadam se da se ovo neće ponoviti”, rekao je Hill u odgovoru na pitanje o zabrani posjeta.

(D. P. / M. M.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva