Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Patrijarh srpski Porfirije je ustoličen u Pećkoj patrijaršiji 14. listopada 2022. na praznik Pokrova Presvete Bogorodice

Patrijarhu Porfiriju su prištinske vlasti zabranile ulaz na Kosovo

Autor: D. P. / 27. 12. 2022.

Kako je u ponedjeljak 26. prosinca javila Radio televizija Srbije, poslije rutinske kontrole na graničnom prijelazu Merdare, na kosovskoj strani, automobil patrijarha Porfirija i njegovih suradnika je izdvojen iz kolone, a putnicima je rečeno ”da čekaju”. Nakon četrdesetominutnog zadržavanja, patrijarhu Porfiriju nije dopušten ulazak na Kosovo i Metohiju, poslije čega se sa suradnicima vratio ”u centralnu Srbiju”. I direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković potvrdio je da je patrijarhu srpskom Porfiriju ”Priština zabranila ulazak na KiM”.

”Ja sam pokušao i juče (nedjelja) u nekim direktnim kontaktima sa ljudima za koje mislim da mogu da pomognu da takva jedna besmislena, apsolutno iracionalna zabrana bude uklonjena, a ponoviću i sada – apelujem na one za koje mislim da sigurno mogu – biram reči, pa ću upotrebiti najblažu – da utiči na one koji u Prištini donose odluke, pa i odluku o tome da se zabrani patrijarhu da bez ikakvog razloga ode svojoj kući, utiču da se takva odluka promeni”, naveo je patrijarh.

Naime, kako je javio RTS, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore u Prištini saopštilo je da je dobilo zahtev da se dozvoli trodnevna poseta (26.-28. decembra) patrijarha Porfirija, i da je odgovoreno da poseta može biti odobrena ”tek nakon što Srpska Pravoslavna Crkva osudi, odnosno ogradi se od delovanja njenih pripadnika koji su otvoreno podržali barikade na severu i kriminalne grupe”. U tom smislu, patrijarhu je u nedjelju poslijepodne, saznaje Ekumena, već bilo najavljeno da postoje problemi s njegovom molbom da posjeti Pećku patrijaršiju, što mu je vlast u Prištini potvrdila u ponedjeljak.

”Patrijarh srpski Porfirije je sa zaprepašćenjem primio vest da su mu vlasti u Prištini danas zabranile da, pred veliki praznik rođenja Hristovog, koji proslavlja ceo hrišćanski svet, doputuje u Pećku patrijaršiju, koja je prvo i vekovno sedište Srpske pravoslavne crkve i manastir kome je patrijarh iguman, odnosno starešina”, priopćeno je u nedjelju popodne iz kabineta srpskog patrijarha. Bio je to tužan dan ne samo za njega, nego i za monahinje i monahe te svećenstvo koji su očekivali poglavara i duhovnog oca Srpske Pravoslavne Crkve pred svetkovine rođenja Gospodnjeg.

”Molio sam i predsjednika i Vladu da učini sve da se sačuva mir, da, ne daj Bože, ne dođe do oružanih sukoba, jer oni nikome neće donijeti dobro, izjavio je srpski patrijarh Porfirije u utorak (27. prosinca) nakon razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o aktualnoj kosovskoj situaciji”. Patrijarhovo i predsjednikovo obraćanje prenio je i Tanjug.

Patrijarh je ujedno uputio molbu onima koji, kako je rekao, imaju vlast u Prištini, ali i velikim silama odnosno centrima moći da i oni daju sve od sebe da pomognu da se sačuva mir i da ”ljudski životi budu interes veći od svakog interesa”, a apelirao je i na medije.

Kazao je da je želio posjetiti Pećku patrijaršiju da se zajedno pomole Bogu ”za sve naše ljude kojima nimalo nije lako na Kosovu i Metohiji, koji stradaju”, za sve ljude svijeta, za mir svijeta, ”a pre svega, iznad svega za međusobno razumevanje, za suživot i za mir između Albanaca i Srba”.

Ponovio je da je Pećka patrijaršija za SPC ono što je Vatikan za Katoličku Crkvu i ”zamislite sada da neko bez ikakvog razloga, sa nekakvim najblaže rečeno komičnim obrazloženjima, samo zato što mu se hoće, zabrani Papi da uđe u Vatikan ili da ode u Lateransku baziliku gdje, kao rimski biskup, ima pastirsko sjedište”. Podsjetio je da je manastir Pećka patrijaršija SPC-ova imovina te kuća, dom poglavara te Crkve.

U utorak je, u razgovoru s novinarima Nova.rs Christopher Hill, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, izjavio da je ”važno za srpsku zajednicu da može vidjeti patrijarha”, što je ”nešto osnovno za religijske slobode tamo”. ”Mislim da nećete naći nikoga u međunarodnoj zajednici tko se protivi njegovu pravu da uđe na Kosovo i da se sastane s vjernicima. To je naš stav i nadam se da se ovo neće ponoviti”, rekao je Hill u odgovoru na pitanje o zabrani posjeta.

(D. P. / M. M.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva