Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
Patrijarh Porfirije u Pećkoj patrijaršji (Foto arhiva SPC)

Patrijarhu Porfiriju i pratnji zabranjen ulazak na Kosovo. Počinje Sabor SPC-a

Autor: D. P. / 13. 05. 2024.

Na osnovu člana 59 Ustava Srpske Pravoslavne Crkve, Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve je sazvao Sveti Arhijerejski Sabor u njegovo redovno zasedanje koje će svečano početi 14. maja 2024. godine sabornom svetom Liturgijom sa Prizivom Duha Svetog u hramu Svetih Apostola u stavropigijalnoj lavri Pećkoj Patrijaršiji.

Radni deo najvišeg jerarhijskog, crkveno-zakonodavnog i crkveno-sudskog tela Srpske Pravoslavne Crkve, pod predsedništvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija i uz učešće visokopreosvećene i preosvećene gospode eparhijskih arhijereja, započeće sutradan, 15. maja 2024. godine, u kripti Spomen hrama Svetog Save na Vračaru.

Po proceduri određenoj Poslovnikom o radu, zasedanje počinje usvajanjem dnevnog reda koji čine prispeli predmeti dostavljeni od strane Svetog Arhijerejskog Sinoda, a nastavlja se razmatranjem izveštaja o arhipastirskom radu svih eparhijskih arhijereja, centralnih crkvenih tela, organa i zavoda. Na kraju zasedanja Sabor će o svom radu izdati saopštenje za javnost.

Međutim, Patrijarhu srpskog Porfiriju, koji je sa još sedmoricom arhijereja trebalo da, po ustaljenoj proceduri, u popodnevnim časovima, 13. maja, doputuje u sedište Srpske Pravoslavne Crkve, manastir Pećka Patrijaršija, radi početka redovnog godišnjeg zasednja Svetog Arhijerejskog Sabora, na administrativnom prelazu Merdare su zaustavili službenici privremenih vlasti u Prištini i, bez ikakvog obrazloženja, saopštili da im je zabranjen ulazak u Pokrajinu.

Sa stanovišta ljudskih prava i sloboda bilo kog čoveka, odluka da se poglavaru Srpske Pravoslavne Crkve i episkopima zabrani dolazak u  drevno sedište Srpske Pravoslavne Crkve jeste nerazumna i  neprihvatljiva, u isto vreme je tačna slika položaja Srpske Crkve i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh apeluje na sve koji imaju uticaj na situaciju na Kosovu i Metohiji da učine ono što do  njih stoji da se prestane sa flagrantnim kršenjem ljudskih prava srpskog naroda, pa i prava na slobodu kretanja srpskog patrijarha, episkopa i sveštenstva. Patrijarh Porfirije neće ostaviti svoj narod na Kosovu i Metohiji i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i da se sa njim zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće.

“Sva vrata ovog sveta su otvorena za mene kao što su i naša vrata otvorena za sve, samo su vrata moga doma, Pećke Patrijaršije, zatvorena i ne daju mi da u njega uđem. Kao Patrijarh srpski, kao građanin i kao vernik, znam i poručujem da će ta vrata pre ili kasnije otvoriti sam Bog. Oni koji su zatvorili vrata doma molitve čine zlo najpre sebi, a potom i svim ljudima. Oni su zatvorili vrata za svako dobro, blagoslov i sreću. Kada Patrijarhu srpskom ovako uskraćuju slobodu kretanja šta li se tek dešava sa Srbima koji žive u getima. Ja im poručujem da izdrže, jer ko izdrži do kraja taj će se spasiti. Ako su zatvorili vrata Pećke Patrijaršije za Patrijarha srpskog, sigurno je da ne mogu zatvoriti našu ljubav i naše dobre namere. Sigurno je da je za nas, najviše na Kosovu i Metohiji, nebo otvoreno i ono će otvoriti sva vrata koje je zlo zatvorilo”, naveo je u izjavi povodom ovog događaja patrijarh srpski.

Zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora počeće sa radom 14. maja, u hramu Svetog Save na Vračaru gde će Sveta arhijerejska liturgija, uz sasluženje svih arhijereja, početi u 9 časova. (SPC / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva