Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 02. 06. 2023.
Prijava
Patrijarh Porfirije na blagdan Blagovesti u Zagrebu (Foto: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska/ Borna Validžić)

Patrijarh za blagdan Blagovesti u Zagrebu: Bog nikada ne čini nasilje nad ljudskom slobodom

Autor: Petar Kozakijević / 07. 04. 2023.

Na Blagovijesti Presvete Bogorodice, u petak, 7. aprila/25. marta, Patrijarh srpski Porfirije služio je Svetu Liturgiju u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Sasluživao mu je Episkop dalmatinski Nikodim, zagrebačko sveštenstvo, kao i đakon Momir Đukić.

U besjedi na Liturgiji, Patrijarh je istakao da ”Bog nikada ne čini nasilje nad ljudskom slobodom”. Prema njegovim riječima, kada se arhangel Gavrilo javio Presvetoj i kada je ona začuđena, čula riječi: ‘Raduj se, blagodatna’, Bogorodica nije razumijela o čemu se radi, već, ”imajući dubinsku veru u reč Božju i apsolutno poverenje u Njega, bez ikakvog razmišljanja, sa punim poverenjem, bez ostatka bilo kakve sumnje i preispitavanja onoga što čuje, ona izgovara jedno jednostavno: ‘Neka mi bude po reči Tvojoj’, ‘Neka bude po volji Tvojoj’, baš onako kako govorimo svakodnevno u molitvi Oče naš: ‘neka bude volja Tvoja’“, rekao je Njegova Svetost.

Patrijarh je kazao i da je u riječima: ‘neka bude po riječi Tvojoj’, Presveta Bogorodica u ime čitavog ljudskog roda, iskazala svoje ‘da’ u odnosu na sve ono što Bog hoće i u odnosu na sve ono što Gospod promišlja o nama.

”Najčešće ono što je volja Božja nama nije u najmanju ruku potpuno razumljivo i u najmanju ruku nama nije razumljivo potpuno u datom trenutku. Ali, ako projavimo poverenje, ako imamo stav koji je jedamput za svagda zacrtala Presveta Bogorodica i u naše ime – neka bude po reči Tvojoj, pre ili kasnije ono što je izraz volje Božje i promisla Njegovog o nama, ma koliko u datom trenutku ne razumeli, otkriće nam se u punoći, i biće nam potpuno jasno da je to spasonosna reč i da je to spasonosni put za svakoga od nas pojedinačno”, rekao je patrijarh.

(Mitropolija zagrebačko-ljubljanska).

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva