Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 25. 06. 2024.
Prijava
Patrijarh Porfirije na blagdan Blagovesti u Zagrebu (Foto: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska/ Borna Validžić)

Patrijarh za blagdan Blagovesti u Zagrebu: Bog nikada ne čini nasilje nad ljudskom slobodom

Autor: Petar Kozakijević / 07. 04. 2023.

Na Blagovijesti Presvete Bogorodice, u petak, 7. aprila/25. marta, Patrijarh srpski Porfirije služio je Svetu Liturgiju u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Sasluživao mu je Episkop dalmatinski Nikodim, zagrebačko sveštenstvo, kao i đakon Momir Đukić.

U besjedi na Liturgiji, Patrijarh je istakao da ”Bog nikada ne čini nasilje nad ljudskom slobodom”. Prema njegovim riječima, kada se arhangel Gavrilo javio Presvetoj i kada je ona začuđena, čula riječi: ‘Raduj se, blagodatna’, Bogorodica nije razumijela o čemu se radi, već, ”imajući dubinsku veru u reč Božju i apsolutno poverenje u Njega, bez ikakvog razmišljanja, sa punim poverenjem, bez ostatka bilo kakve sumnje i preispitavanja onoga što čuje, ona izgovara jedno jednostavno: ‘Neka mi bude po reči Tvojoj’, ‘Neka bude po volji Tvojoj’, baš onako kako govorimo svakodnevno u molitvi Oče naš: ‘neka bude volja Tvoja’“, rekao je Njegova Svetost.

Patrijarh je kazao i da je u riječima: ‘neka bude po riječi Tvojoj’, Presveta Bogorodica u ime čitavog ljudskog roda, iskazala svoje ‘da’ u odnosu na sve ono što Bog hoće i u odnosu na sve ono što Gospod promišlja o nama.

”Najčešće ono što je volja Božja nama nije u najmanju ruku potpuno razumljivo i u najmanju ruku nama nije razumljivo potpuno u datom trenutku. Ali, ako projavimo poverenje, ako imamo stav koji je jedamput za svagda zacrtala Presveta Bogorodica i u naše ime – neka bude po reči Tvojoj, pre ili kasnije ono što je izraz volje Božje i promisla Njegovog o nama, ma koliko u datom trenutku ne razumeli, otkriće nam se u punoći, i biće nam potpuno jasno da je to spasonosna reč i da je to spasonosni put za svakoga od nas pojedinačno”, rekao je patrijarh.

(Mitropolija zagrebačko-ljubljanska).

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva