Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 16. 04. 2024.
Prijava
Procesija prije posvete hrama Svete Trojice u gradu Resistencia, pokrajina Chaco (Foto: SPC)

Patrijarh Porfirije osveštao hram u Argentini

Autor: Petar Kozakijević / 08. 11. 2023.

Hram Svete Trojice u Resistenciji, u argentinskoj provinciji Čako, u nedjelju, 5. novembra, osveštao je Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije. Predstojatelj Srpske Pravoslavne Crkve nalazi se u kanonskoj posjeti Južnoj Americi, gdje je došao na poziv Njegovog Preosveštenstva Episkopa buenosajreskog i južno-centralnoameričkog Kirila, koji je i administrator mitropolije Zagrebačko-ljubljanske.

Patrijarhu su sasluživali episkopi niški Arsenije, buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, dalmatinski Nikodim, budimljansko-nikšićki Metodije, argentinski i južnoamerički Moskovske Patrijaršije Leonid i remezijanski Stefan, u učešće sveštenstva i blagočestivog naroda.

Tom prilikom, patrijarh Porfirije je besjedio:

”U hramu koji smo danas osveštali služiće se sveta Liturgija u kojoj postajemo učesnici večnosti i sve ono što je naše, naročito naše zajedištvo i ljubav, u hramu Božjem i u zajednici sa Bogom postaje večno. U hramu se krštavamo, u hramu se venčavamo i sklapamo brakove, u hramu se ispovedamo i kajemo, u hramu se opraštamo sa našim bližnjima koji od nas odlaze u naručje Božje, a sve to radimo zajedno sa Bogom, jer u hramu je prisutan i sam Hristos Spasitelj naš. On je prisutan kada služimo svetu Liturgiju i mi postajemo po blagodati Hristos na svetoj Liturgiji. Zato smo, braćo i sestre, danas radosni, jer je ovaj grad dobio svoju pravoslavnu dušu. Dosad je ovde postojalo samo pravoslavno telo, a osvećenjem hrama grad je dobio i pravoslavnu dušu i pravoslavni narod. Iako su seme posejali Srbi Crkva je otvorena i prima u sebe svakog čoveka nezavisno gde se rodio i kom narodu pripada. Jevanđelje nas poziva da svi budemo jedan narod, narod Božji, tako što ćemo se truditi da Jevanđelje bude naš život, da zapovesti Hristove budu naše smernice. Zbog svega toga, braćo i sestre, sve vas grlim u Hristu Gospodu i radujem se što se danas zajedno molimo. Blagodarimo Bogu što postojite i što svedočite Hrista najpre a onda i vi koji ste došli iz, kako mi to kažemo, Starih krajeva svedočite i kulturu i duhovnost srpskog naroda, ali ništa manje niste i pripadnici ove zemlje, njenog naroda i njene kulture. Blagodarni smo svim koji su molitvom, trudom i prilozima doprineli da se ovaj hram podigne”.

Dan ranije je posjetio pravoslavnu misiju u mjestu Mačagaj (Machagai), 120 km na zapadu od grada Resistencije, gdje su 1939. Godine Crnogorski useljenici izgradili hram posvećen Svetom Nikoli čudotvorcu. U ponedjeljak 6. novembra patrijarha i delegaciju je primio guverner crnogorskih korijena gospodin Jorge Capetanich. Patrijarh se susreo i s izabranim guvernerom, kojem mandat počinje 10. decembra, gospodinom Leandrom Zderom koji je hrvatskih korijena.

Patrijarhova posjeta Argentini, nakon susreta s domaćim klerom, služenja svete liturgije u sabornom hramu u Buenos Airesu i posjete Ministarstvu vanjskih poslova zaduženog i za odnose s vjerskim zajednicama završava 10. novembra.

(Izvor: SPC)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva