Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Patrijarh Porfirije i Episkop Kirilo u Zagrebu

Autor: P. K. / 18. 08. 2023.

Na Preobraženje Gospodnje, u subotu, 19. avgusta, u zagrebačkoj Sabornoj crkvi koja tog dana proslavlja hramovnu slavu, Svetu Liturgiju služiće Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje Episkopa buenosajreskog i južnocentralnoameričkog Kirila.

Tada će i vladika Kirilo preuzeti upravljanje Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom, u skladu sa odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora koji ga je na svom zasedanju, u maju ove godine, izabrao za administratora naše eparhije.

U nastavku donosimo biografiju vladike Kirila.

Dr Kirilo (Bojović)

Episkop buenos ajreski i južno-centralno američki administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske

Dr Kirilo (u svijetu Milan) Bojović rođen je 4. februara 1969. godine u Podgorici, kao peto dijete Radula i Zorke (rođene Jovanović).

Osmogodišnju i srednju školu (gimnaziju “Petar I Petrović Njegoš”) završio je u Danilovgradu sa diplomom Luče prvog stepena.

Vojni rok služio je u Karlovcu, 1987. i 1988. godine.

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Podgorici, završio je 1992. godine, nakon čega je upisao postdiplomske studije na PMF-u u Beogradu. Završio ih je 1996, odbranom magistarskog rada na temu “Grupe holonomija i kompleksne povezanosti”.

Prije monaštva, Vladika Kirilo radio je kao asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici (1993. do 2000. godine).

Godinu dana – od 1. februara 1998. do 1. februara 1999. godine, proveo je na specijalizaciji na Matematičkom univerzitetu “Lomonosov” u Moskvi.

Krajem 2000. godine dao je ostavku na posao na univerzitetu i, po blagoslovu Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, postao iskušenik Cetinjskog manastira.

Mitropolit Amfilohije je, uoči Petrovdana, 11. jula 2004. godine, Milana Bojovića postrigao u monaštvo davši mu ime Kirilo. Iste godine, na Božić, rukopoložio ga je u čin jerođakona, a sljedeće, 2006. godine, 21. maja, u čin jeromonaha.

Moskovsku duhovnu akademiju vladika Kirilo upisao je 2005. godine. Na istoj je diplomirao 2008. godine, odbranom kandidatske disertacije na temu “Mitropolit Petar II Petrović Njegoš kao hrišćanski filosof”. Pomenuta disertacija priznata je 2010. godine kao doktorska disertacija na Univerzitetu u Beogradu.

Tokom trogodišnjeg boravka u Moskvi vanredno je završio i Moskovsku duhovnu seminariju.

Glavni urednik časopisa Mitropolije crnogorsko-primorske “Svetigora” bio je od 2008. do 2018. godine, a od 2008. godine je bio i koordinator vjerske nastave u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Od 2009. do 2014. godine bio je profesor Svetog Pisma Novog Zavjeta i vaspitač Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog.

Odlikovan je činom protosinđela 2010, a činom arhimandrita 2013. godine.

Od 2014. do 2016. godine arhimandrit Kirilo bio je Arhijerejski zamjenik u Eparhiji buenosajreskoj i južnocentralnoameričkoj.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve ga je, maja 2016. godine,  izabrao za vikarnog episkopa mitropolitu Amfilohiju, sa titulom “Episkop dioklijski”. U tom činu je ostao zamjenik mitropolita Amfilohija koji je upravljao eparhijom sa sjedištem u Buenos Ajresu.

Hirotoniju u episkopski čin izvršio je Patrijarh srpski Irinej, 31. jula 2016. godine, u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora 2018. godine, izabran je za eparhijskog arhijereja buenos ajreskog i južno-centralno američkog. Čin ustoličenja izvršio je mitropolit Amfilohije, 2. septembra 2018. godine, u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Buenos Ajresu.

Od 29. maja 2018. godine redovni je član Međunarodne Slovenske Akademije nauke, obrazovanja, umjetnosti i kulture.

Univerzitet Olga i Manuel Ajau Kordon (La Universidad Olga y Manuel Ayau Cordon – OUMAC) iz Gvatemale, 18. aprila 2023 g., dodijelio je vladici Kirilu počasni doktorat – Honoris Causa.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve, održan u maju 2023. godine, izabrao je Episkopa Kirila za administratora Eparhije zagrebačko-ljubljanske, čime je on na tom mjestu naslijedio Njegovu Svetost Patrijarha Porfirija.

Episkop Kirilo nosi i titulu majstorskog kandidata u šahu, koju mu je dodijelio Šahovski Savez Crne Gore, 3. juna 2023. godine. (Mitropolija zagrebačko-ljubljanska / P. K.)

 

Objavljeno u: Ekklēsia, SPC
Oznake: Ekklesia, Kirilo, Porfirije

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva