Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 02. 06. 2023.
Prijava
Patrijarh Porfirije (Foto: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska)

Patrijarh Porfirije čestitao Uskrs

Autor: Petar Kozakijević / 11. 04. 2023.

Praznik Vaskrsa Rimokatoličkoj i protestantskim crkvama u Hrvatskoj, koje ga ove godine proslavljaju 9. aprila, čestitao je Patrijarh srpski Porfirije, Administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske.

Donosimo tekst čestitke koju je Njegova Svetost uputio Draženu Kutleši, predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije i nadbiskupu koadjutoru zagrebačkom

”Golubica u suncu sinula,
Sa lišća kaplju svete arije…
Dva apostola tud su minula
S porukom Sina čiste Marije

(J. Dučić, Hrišćansko proleće)

Preuzvišeni gospodine Nadbiskupe,

Dva apostola, o kojima govori pesnik, nisu niko drugi do Luka i Kleopa koji ushićeni hitaju za Jerusalim kako bi podelili sa jedanaestoricom i drugim učenicima Hristovim ono što doživeše na putu za Emaus. U Jerusalimu ih dočekuju ništa manje ushićeni oni koji zbog straha od Judejaca (Jn 20:19) behu na skrovitim mestima, sa rečima: zaista ustade Gospod, i javi se Simonu. (Lk 24:34)

Šta preostaje nama, deci ovog veka, osim da sa istim oduševljenjem svedočimo ono što posvedočiše apostoli, a posle njih sva hrišćanska pokolenja: Gospod naš Isus Hristos vaskrse iz mrtvih radi nas i radi našega spasenja. Od onog čudesnog jutra više ne tražimo živoga među mrtvima (Lk 24:5) već mu uznosimo hvalu kao Prvorođenom iz mrtvih. (Kol 1:18) Blagodareći Vaskrsenju vidimo kako se raspadljivo obuče u neraspadljivost, i ovo smrtno obuče u besmrtnost. (1 Kor 15:54) Zato sa Pavlom i mi kličemo gde ti je, smrti, žalac? Gde ti je, pakle, pobeda? (1 Kor 15:55)

Neka radost nastupajućeg Vaskrsa, Preuzvišeni Nadbiskupe i brate u Hristu, ispuni duše i srca Vas i Vaše pastve, kao i svih članova Rimokatoličke Crkve u Hrvatskoj, i da širom prolećem okupane Božije tvorevine gromko odjeknu reči prazničnog pozdrava:

HRISTOS VASKRSE – VAISTINU VASKRSE!”, stoji u Patrijarhovoj čestitki.

Pored hrišćana u Hrvatskoj koji Pashu Gospodnju ove godine proslavljaju 9. aprila, Patrijarh srpski uputio je vaskršnje čestitke i Papi rimskom Franji, Arhiepiskopu kenterberijskom Justinu Velbiju, Apostolskom nunciju u Republici Srbiji nadbiskupu Santu Ganđemiju, Nadbiskupu beogradskom i predsedniku Međunarodne biskupske konferencije Svetog Ćirila i Metodija Ladislavu Nemetu, Nadbiskupu ljubljanskom Stanislavu Zoreu, biskupima i velikodostojnicima crkava reformacije i svima koji tog dana slave Praznik nad praznicima.

(Mitropolija zagrebačko-ljubljanska)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva