Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 25. 06. 2024.
Prijava
Patrijarh Porfirije (Foto: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska)

Patrijarh Porfirije čestitao Uskrs

Autor: Petar Kozakijević / 11. 04. 2023.

Praznik Vaskrsa Rimokatoličkoj i protestantskim crkvama u Hrvatskoj, koje ga ove godine proslavljaju 9. aprila, čestitao je Patrijarh srpski Porfirije, Administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske.

Donosimo tekst čestitke koju je Njegova Svetost uputio Draženu Kutleši, predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije i nadbiskupu koadjutoru zagrebačkom

”Golubica u suncu sinula,
Sa lišća kaplju svete arije…
Dva apostola tud su minula
S porukom Sina čiste Marije

(J. Dučić, Hrišćansko proleće)

Preuzvišeni gospodine Nadbiskupe,

Dva apostola, o kojima govori pesnik, nisu niko drugi do Luka i Kleopa koji ushićeni hitaju za Jerusalim kako bi podelili sa jedanaestoricom i drugim učenicima Hristovim ono što doživeše na putu za Emaus. U Jerusalimu ih dočekuju ništa manje ushićeni oni koji zbog straha od Judejaca (Jn 20:19) behu na skrovitim mestima, sa rečima: zaista ustade Gospod, i javi se Simonu. (Lk 24:34)

Šta preostaje nama, deci ovog veka, osim da sa istim oduševljenjem svedočimo ono što posvedočiše apostoli, a posle njih sva hrišćanska pokolenja: Gospod naš Isus Hristos vaskrse iz mrtvih radi nas i radi našega spasenja. Od onog čudesnog jutra više ne tražimo živoga među mrtvima (Lk 24:5) već mu uznosimo hvalu kao Prvorođenom iz mrtvih. (Kol 1:18) Blagodareći Vaskrsenju vidimo kako se raspadljivo obuče u neraspadljivost, i ovo smrtno obuče u besmrtnost. (1 Kor 15:54) Zato sa Pavlom i mi kličemo gde ti je, smrti, žalac? Gde ti je, pakle, pobeda? (1 Kor 15:55)

Neka radost nastupajućeg Vaskrsa, Preuzvišeni Nadbiskupe i brate u Hristu, ispuni duše i srca Vas i Vaše pastve, kao i svih članova Rimokatoličke Crkve u Hrvatskoj, i da širom prolećem okupane Božije tvorevine gromko odjeknu reči prazničnog pozdrava:

HRISTOS VASKRSE – VAISTINU VASKRSE!”, stoji u Patrijarhovoj čestitki.

Pored hrišćana u Hrvatskoj koji Pashu Gospodnju ove godine proslavljaju 9. aprila, Patrijarh srpski uputio je vaskršnje čestitke i Papi rimskom Franji, Arhiepiskopu kenterberijskom Justinu Velbiju, Apostolskom nunciju u Republici Srbiji nadbiskupu Santu Ganđemiju, Nadbiskupu beogradskom i predsedniku Međunarodne biskupske konferencije Svetog Ćirila i Metodija Ladislavu Nemetu, Nadbiskupu ljubljanskom Stanislavu Zoreu, biskupima i velikodostojnicima crkava reformacije i svima koji tog dana slave Praznik nad praznicima.

(Mitropolija zagrebačko-ljubljanska)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva