Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Image: Annette/Pixabay

Patrijarh Bartolomej upozorava i na povezanost ljudskih prava i zaštite okoliša

Autor: D. P. / 01. 09. 2023.

Carigradski patrijarh Bartolomej I., pozvao je na hitnu obustavu rata u Ukrajini, prenio je u četvrtak 31. kolovoza Kathpress.

U pastirskom pismu u povodu početka pravoslavne crkvene godine i obilježavanja Božjeg stvaranja 1. rujna, patrijarh je poručio kako ruska invazija na Ukrajinu nosi sa sobom ”strašnu ekološku katastrofu”.

”Ovaj rat mora odmah prestati i započeti iskreni dijalog”, napisao je patrijarh.

Svaki ratni potez istodobno je i ”rat protiv stvorenja”, i prijetnja prirodnom okolišu, poručio je Bartolomej, nastavivši: ”Onečišćenje zraka, vode i zemlje bombardiranjem, opasnost nuklearnog holokausta, oslobađanje pogibeljnog zračenja iz atomskih centrala, kancerogena prašina raketiranih zgrada, uništenje šuma i poljoprivrednog tla, sve to svjedoči da su ukrajinski narod i ekološki sustav doživjeli neizmjernu štetu i dalje su joj izloženi”.

Bartolomej I. ”prvi među jednakima” među pravoslavnim patrijarsima, upozorava i na povezanost ljudskih prava i zaštite okoliša te upućuje na nužno ”ekološko proširenje ljudskih prava”. Zauzimanje za ljudska prava ne može zanemariti činjenicu da su ona ugrožena klimatskim promjenama, nedostatkom pitke vode, plodnog tla i čistog zraka, kao ni općenito ”ekološkom degradacijom”, piše patrijarh.

Uništenje okoliša, podsjeća, pogađa ponajprije siromašne u svijetu. ”Povezivanje zauzimanja za okoliš i društvo predstavlja nadu za budućnost, jer održivog razvoja i napretka može biti samo ako se istodobno zauzimamo za integritet stvorenoga i zaštitu ljudskog dostojanstva i prava”, naglasio je. (KP / IKA / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva