Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Image: Annette/Pixabay

Patrijarh Bartolomej upozorava i na povezanost ljudskih prava i zaštite okoliša

Autor: D. P. / 01. 09. 2023.

Carigradski patrijarh Bartolomej I., pozvao je na hitnu obustavu rata u Ukrajini, prenio je u četvrtak 31. kolovoza Kathpress.

U pastirskom pismu u povodu početka pravoslavne crkvene godine i obilježavanja Božjeg stvaranja 1. rujna, patrijarh je poručio kako ruska invazija na Ukrajinu nosi sa sobom ”strašnu ekološku katastrofu”.

”Ovaj rat mora odmah prestati i započeti iskreni dijalog”, napisao je patrijarh.

Svaki ratni potez istodobno je i ”rat protiv stvorenja”, i prijetnja prirodnom okolišu, poručio je Bartolomej, nastavivši: ”Onečišćenje zraka, vode i zemlje bombardiranjem, opasnost nuklearnog holokausta, oslobađanje pogibeljnog zračenja iz atomskih centrala, kancerogena prašina raketiranih zgrada, uništenje šuma i poljoprivrednog tla, sve to svjedoči da su ukrajinski narod i ekološki sustav doživjeli neizmjernu štetu i dalje su joj izloženi”.

Bartolomej I. ”prvi među jednakima” među pravoslavnim patrijarsima, upozorava i na povezanost ljudskih prava i zaštite okoliša te upućuje na nužno ”ekološko proširenje ljudskih prava”. Zauzimanje za ljudska prava ne može zanemariti činjenicu da su ona ugrožena klimatskim promjenama, nedostatkom pitke vode, plodnog tla i čistog zraka, kao ni općenito ”ekološkom degradacijom”, piše patrijarh.

Uništenje okoliša, podsjeća, pogađa ponajprije siromašne u svijetu. ”Povezivanje zauzimanja za okoliš i društvo predstavlja nadu za budućnost, jer održivog razvoja i napretka može biti samo ako se istodobno zauzimamo za integritet stvorenoga i zaštitu ljudskog dostojanstva i prava”, naglasio je. (KP / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva