Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 04. 07. 2022.
Prijava
Patrijarh carigradski i ekumenski Bartolomej I.

Patrijarh Bartolomej daje važan doprinos ljudskom bratstvu

Autor: Ekumena / 10. 02. 2022.

U videoporuci papa Franjo čestita ekumenskom patrijarhu Bartolomeju 30. godišnjicu službe. Papa naziva Bartolomeja “prijateljem” i “bratom”, prisjeća se svih zajedničkih susreta započetih sudjelovanjem Bartolomeja na ceremoniji početka Franjina pontifikata, želi mu dobro zdravlje, duhovnu radost i “smisao za humor”.

Papa ističe zajednička zalaganja s Bartolomejem oko zaštite prirode, pomirenja među kršćanskim i drugim vjernicima i osobito zaštite siromašnih i potrebitih, u prvom redu migranata.

Ističe se zajednička svijest o pastoralnoj odgovornosti za sve izazove pred kojima se nalazi ljudska obitelj. Papa kaže da od Bartolomeja “puno uči” ističući važne riječi koje je carigradski patrijarh izrekao tijekom pandemije.

Dijalog u ljubavi, tako opisuje Papa svoj odnos sa Bartolomejem. “Posjedujemo zajedničko uvjerenje da naša međusobna bliskost, kao i bliskost naših crkava i kršćana predstavljaju doprinos ljudskom bratstvu i ljudskoj solidarnosti što je tako važno za čovječanstvo”.

Puno je čestitki siglo u rezidenciju na Fanaru, ali Papina je dobila veliki publicitet. Povijesni je trenutak bio 19. ožujka 2013. Carigradski i ekumenski patrijarh Bartolomej prisustvovao je ustoličenju novog pape Franje na trgu Svetog Petra u Vatikanu. Prvi je to put poslije gotovo 1000 godina da jedan carigradski patrijarh prisustvuje ustoličenju novog pape. Od tada su Bartolomej i Franjo razvili plodnu suradnju i iskreno prijateljstvo. Patrijarh Bartolomej I. u stalnom je dijalogu i s drugim vjerskim zajednicama unutar kršćanstva posebice s protestantima, ali i nekršćanima, muslimanima i Židovima.

Rođen kao Demetrio Archondonis (Δημήτριος Αρχοντώνης) u Imbros, Turska, 29. veljače 1940., Bartolomej je izabran za carigradskog arhipastira 22. listopada 1991., nakon smrti patrijarha Demetrija. Ustoličen je 2. studenog 1991.

(D. P.)

 

 

Uvodnik

  • Duh Sveti nas potiče na promjenu i da potičemo promjene
    ”Pođimo u školu Duha Svetoga” – riječi su koje je papa Franjo izgovorio na misi održanoj na svetkovini Duhova u bazilici sv. Petra u Rimu. Riječi su to koje svi kršćani i ljudi dobre volje mogu čuti kao poziv kakav obnavlja želju da se odazovemo, da trajno iznova krećemo u školu. Stvarnost suvremenoga svijeta obilježena […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva