Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Patrijarh Bartolomej daje važan doprinos ljudskom bratstvu

Autor: Ekumena

U videoporuci papa Franjo čestita ekumenskom patrijarhu Bartolomeju 30. godišnjicu službe. Papa naziva Bartolomeja “prijateljem” i “bratom”, prisjeća se svih zajedničkih susreta započetih sudjelovanjem Bartolomeja na ceremoniji početka Franjina pontifikata, želi mu dobro zdravlje, duhovnu radost i “smisao za humor”.

Papa ističe zajednička zalaganja s Bartolomejem oko zaštite prirode, pomirenja među kršćanskim i drugim vjernicima i osobito zaštite siromašnih i potrebitih, u prvom redu migranata.

Ističe se zajednička svijest o pastoralnoj odgovornosti za sve izazove pred kojima se nalazi ljudska obitelj. Papa kaže da od Bartolomeja “puno uči” ističući važne riječi koje je carigradski patrijarh izrekao tijekom pandemije.

Dijalog u ljubavi, tako opisuje Papa svoj odnos sa Bartolomejem. “Posjedujemo zajedničko uvjerenje da naša međusobna bliskost, kao i bliskost naših crkava i kršćana predstavljaju doprinos ljudskom bratstvu i ljudskoj solidarnosti što je tako važno za čovječanstvo”.

Puno je čestitki siglo u rezidenciju na Fanaru, ali Papina je dobila veliki publicitet. Povijesni je trenutak bio 19. ožujka 2013. Carigradski i ekumenski patrijarh Bartolomej prisustvovao je ustoličenju novog pape Franje na trgu Svetog Petra u Vatikanu. Prvi je to put poslije gotovo 1000 godina da jedan carigradski patrijarh prisustvuje ustoličenju novog pape. Od tada su Bartolomej i Franjo razvili plodnu suradnju i iskreno prijateljstvo. Patrijarh Bartolomej I. u stalnom je dijalogu i s drugim vjerskim zajednicama unutar kršćanstva posebice s protestantima, ali i nekršćanima, muslimanima i Židovima.

Rođen kao Demetrio Archondonis (Δημήτριος Αρχοντώνης) u Imbros, Turska, 29. veljače 1940., Bartolomej je izabran za carigradskog arhipastira 22. listopada 1991., nakon smrti patrijarha Demetrija. Ustoličen je 2. studenog 1991.

(D. P.)

 

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva