Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 07. 12. 2022.
Prijava
Patrijarh carigradski i ekumenski Bartolomej I.

Patrijarh Bartolomej daje važan doprinos ljudskom bratstvu

Autor: Ekumena / 10. 02. 2022.

U videoporuci papa Franjo čestita ekumenskom patrijarhu Bartolomeju 30. godišnjicu službe. Papa naziva Bartolomeja “prijateljem” i “bratom”, prisjeća se svih zajedničkih susreta započetih sudjelovanjem Bartolomeja na ceremoniji početka Franjina pontifikata, želi mu dobro zdravlje, duhovnu radost i “smisao za humor”.

Papa ističe zajednička zalaganja s Bartolomejem oko zaštite prirode, pomirenja među kršćanskim i drugim vjernicima i osobito zaštite siromašnih i potrebitih, u prvom redu migranata.

Ističe se zajednička svijest o pastoralnoj odgovornosti za sve izazove pred kojima se nalazi ljudska obitelj. Papa kaže da od Bartolomeja “puno uči” ističući važne riječi koje je carigradski patrijarh izrekao tijekom pandemije.

Dijalog u ljubavi, tako opisuje Papa svoj odnos sa Bartolomejem. “Posjedujemo zajedničko uvjerenje da naša međusobna bliskost, kao i bliskost naših crkava i kršćana predstavljaju doprinos ljudskom bratstvu i ljudskoj solidarnosti što je tako važno za čovječanstvo”.

Puno je čestitki siglo u rezidenciju na Fanaru, ali Papina je dobila veliki publicitet. Povijesni je trenutak bio 19. ožujka 2013. Carigradski i ekumenski patrijarh Bartolomej prisustvovao je ustoličenju novog pape Franje na trgu Svetog Petra u Vatikanu. Prvi je to put poslije gotovo 1000 godina da jedan carigradski patrijarh prisustvuje ustoličenju novog pape. Od tada su Bartolomej i Franjo razvili plodnu suradnju i iskreno prijateljstvo. Patrijarh Bartolomej I. u stalnom je dijalogu i s drugim vjerskim zajednicama unutar kršćanstva posebice s protestantima, ali i nekršćanima, muslimanima i Židovima.

Rođen kao Demetrio Archondonis (Δημήτριος Αρχοντώνης) u Imbros, Turska, 29. veljače 1940., Bartolomej je izabran za carigradskog arhipastira 22. listopada 1991., nakon smrti patrijarha Demetrija. Ustoličen je 2. studenog 1991.

(D. P.)

 

 

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva