Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 11. 2022.
Prijava
Papa Franjo i nadbiskup Svjatoslav Ševčuk (Arhiva Vatican Media)

Papina podrška ukrajinskim grkokatolicima

Autor: Ekumena / 12. 07. 2022.

U poruci upućenoj poglavaru Ukrajinske grkokatoličke Crkve velikom nadbiskupu kijevsko-haličkom Svjatoslavu Ševčuku papa Franjo obraća se biskupima okupljenima na Sinodu u Poljskoj, ponovno izražavajući svoju blizinu ukrajinskom narodu, prenosi Vatican News.

Model je uvijek isti, onaj pastira koji miriše na ovce. Misao draga papi Franji, koju je ponovno istaknuo i ukrajinskim grkokatoličkim biskupima koji su od 7. do 15. srpnja okupljeni na sinodu u Przemyslu, u Poljskoj, mjestu odabranom kao alternativa Kijevu u kojemu zbog rata nije moguće održati skup. Papa prije svega jamči svoju molitvu i blizinu patnji ukrajinskoga naroda.

Podsjetivši na spomendan mučenika Grkokatoličke Crkve u Ukrajini, proslavljen 27. lipnja – riječ je o mučenicima koje je na čast oltara uzdigao sv. Ivan Pavao II. 2001. godine tijekom svojega putovanja u Ukrajinu – papa Franjo ističe kako sadašnje okolnosti sukoba čine razumljivijima prilike tih svećenika, redovnika i redovnica, žrtava komunističkoga režima. I potiče ukrajinske grkokatoličke biskupe da njihov cilj bude dobro Crkve i svakog vjernika. Neka Crkva stoga bude mjesto susreta i uzajamne pomoći, posebno u praćenju vjernika.

To je praćenje papa Franjo zacrtao na susretu s velikim nadbiskupom Ševčukom, s kojim se susreo zajedno s metropolitima u Rimu 2019. godine. Preuzimajući ključni odlomak iz tadašnjega govora, u poruci koju je sada poslao sinodu u Poljskoj, Papa ističe da je blizina pastira s vjernicima kanal koji se gradi dan za danom i koji donosi živu vodu nade.

“Gradi se na svakom susretu, sa svećenicima koji poznaju i primaju k srcu brige naroda, i s vjernicima koji, kroz skrb koju primaju, usvajaju navještaj evanđelja koje im prenose pastiri”. Neka Crkva, zaključio je tada papa Franjo poticajom koji je ponovio u poruci, bude mjesto na kojemu se crpi nada, gdje se nalaze uvijek otvorena vrata, gdje se prima utjeha i ohrabrenje. (VN / IKA / D. P.)

 

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva