Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 07. 12. 2022.
Prijava

Papina molitva za Ukrajini i sjećanje na Holokaust

Autor: Ekumena / 26. 01. 2022.

Dan je molitve za mir u Ukrajini, 26. siječnja, kako je sâm zatražio u nedjelju, u podnevnom nagovoru, označen i riječima na kraju opće audijenciju u dvorani Pavla VI. u Vatikanu. “Molimo ustrajno Gospodina da ta zemlja može vidjeti bratstvo koje cvjeta te da nadvlada rane, strahove i podjele”.

Spomenuvši i patnje ukrajinskoga naroda u Drugom svjetskom ratu, Papa je podsjetio da je tijekom toga rata ubijeno više milijuna ljudi.

“To je patnički narod; trpio je glad, trpio je mnogo okrutnosti, zaslužuje mir. Neka molitve i prošnje koje se danas uzdižu do neba dotaknu um i srce odgovornih na zemlji, kako bi učinili da prevlada dijalog i da se dobro sviju stavi ispred parcijalnih interesa. Molim vas, nikada rat”, rekao je Papa te potaknuo: “Molimo za mir molitvom Očenaš; to je molitva djece koja se obraćaju istom Ocu; to je molitva koja nas čini braćom; to je molitva braće koja mole za pomirenje i slogu”.

Papa se na kraju audijencije osvrnuo i na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta – 27. siječnja. “Potrebno je sjećati se istrjebljenja milijuna Židova i osoba različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti”, rekao je. “Ne smije se više ponoviti ta neizreciva okrutnost!”

Papa je uputio apel svima, posebno odgajateljima i obiteljima, da nove generacije jačaju svijest o užasu te mračne stranice povijesti. “Ne smijemo ju zaboraviti, kako bismo izgradili budućnost u kojoj se ljudsko dostojanstvo više neće gaziti”, kazao je. (VN / D. P.).

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake:

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva