Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 04. 07. 2022.
Prijava

Papina molitva za Ukrajini i sjećanje na Holokaust

Autor: Ekumena / 26. 01. 2022.

Dan je molitve za mir u Ukrajini, 26. siječnja, kako je sâm zatražio u nedjelju, u podnevnom nagovoru, označen i riječima na kraju opće audijenciju u dvorani Pavla VI. u Vatikanu. “Molimo ustrajno Gospodina da ta zemlja može vidjeti bratstvo koje cvjeta te da nadvlada rane, strahove i podjele”.

Spomenuvši i patnje ukrajinskoga naroda u Drugom svjetskom ratu, Papa je podsjetio da je tijekom toga rata ubijeno više milijuna ljudi.

“To je patnički narod; trpio je glad, trpio je mnogo okrutnosti, zaslužuje mir. Neka molitve i prošnje koje se danas uzdižu do neba dotaknu um i srce odgovornih na zemlji, kako bi učinili da prevlada dijalog i da se dobro sviju stavi ispred parcijalnih interesa. Molim vas, nikada rat”, rekao je Papa te potaknuo: “Molimo za mir molitvom Očenaš; to je molitva djece koja se obraćaju istom Ocu; to je molitva koja nas čini braćom; to je molitva braće koja mole za pomirenje i slogu”.

Papa se na kraju audijencije osvrnuo i na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta – 27. siječnja. “Potrebno je sjećati se istrjebljenja milijuna Židova i osoba različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti”, rekao je. “Ne smije se više ponoviti ta neizreciva okrutnost!”

Papa je uputio apel svima, posebno odgajateljima i obiteljima, da nove generacije jačaju svijest o užasu te mračne stranice povijesti. “Ne smijemo ju zaboraviti, kako bismo izgradili budućnost u kojoj se ljudsko dostojanstvo više neće gaziti”, kazao je. (VN / D. P.).

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake:

Uvodnik

  • Duh Sveti nas potiče na promjenu i da potičemo promjene
    ”Pođimo u školu Duha Svetoga” – riječi su koje je papa Franjo izgovorio na misi održanoj na svetkovini Duhova u bazilici sv. Petra u Rimu. Riječi su to koje svi kršćani i ljudi dobre volje mogu čuti kao poziv kakav obnavlja želju da se odazovemo, da trajno iznova krećemo u školu. Stvarnost suvremenoga svijeta obilježena […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva