Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Kardinal Matteo Zuppi (Foto: Vatican Media).

Papa šalje svog izaslanika, kardinala Zuppija u Moskvu

Autor: D. P. / 27. 06. 2023.

Papa Franjo poslat će predsjednika Talijanske biskupske konferencije bolonjskog nadbiskupa kardinala Mattea Zuppija u Moskvu 28. i 29. lipnja s ciljem ”osnaživanja gesta ljudskosti koje mogu doprinijeti promicanju rješenja za aktualnu tragičnu situaciju i pronalaženja putova prema pravednom miru”, potvrdio je 27. lipnja Tiskovni ured Svete Stolice.

Kardinala Zuppija pratit će dužnosnik Državnog tajništva Svete Stolice.

Talijanski je kardinal prethodno posjetio Kijev 5. i 6. lipnja, gdje se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i drugim visokim vladinim dužnosnicima.

Tijekom susreta kardinal Zuppi prenio je zabrinutost pape Franje za ukrajinski narod. Kardinal je istaknuo potrebu da uključene strane daju prioritet dijalogu i pronađu zajednički jezik za pravedno rješenje rata.

Sastanak s predsjednikom Zelenskim pružio je priliku za raspravu o koracima za ublažavanje patnje, ponovnu izgradnju povjerenja i poticanje pomirenja.

Kardinal Zuppi ponovio je spremnost Vatikana da pomogne diplomatskim kanalima i humanitarnim inicijativama.

Kao papin mirovni izaslanik, posjetom kardinala Zuppija Moskvi želi se naglasiti predanost Svete Stolice aktivnim naporima za izgradnju mira i suradnju s međunarodnim partnerima u ime mira. (VN / IKA / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva