Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Kardinal Matteo Zuppi (Foto: Vatican Media).

Papa šalje svog izaslanika, kardinala Zuppija u Moskvu

Autor: D. P. / 27. 06. 2023.

Papa Franjo poslat će predsjednika Talijanske biskupske konferencije bolonjskog nadbiskupa kardinala Mattea Zuppija u Moskvu 28. i 29. lipnja s ciljem ”osnaživanja gesta ljudskosti koje mogu doprinijeti promicanju rješenja za aktualnu tragičnu situaciju i pronalaženja putova prema pravednom miru”, potvrdio je 27. lipnja Tiskovni ured Svete Stolice.

Kardinala Zuppija pratit će dužnosnik Državnog tajništva Svete Stolice.

Talijanski je kardinal prethodno posjetio Kijev 5. i 6. lipnja, gdje se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i drugim visokim vladinim dužnosnicima.

Tijekom susreta kardinal Zuppi prenio je zabrinutost pape Franje za ukrajinski narod. Kardinal je istaknuo potrebu da uključene strane daju prioritet dijalogu i pronađu zajednički jezik za pravedno rješenje rata.

Sastanak s predsjednikom Zelenskim pružio je priliku za raspravu o koracima za ublažavanje patnje, ponovnu izgradnju povjerenja i poticanje pomirenja.

Kardinal Zuppi ponovio je spremnost Vatikana da pomogne diplomatskim kanalima i humanitarnim inicijativama.

Kao papin mirovni izaslanik, posjetom kardinala Zuppija Moskvi želi se naglasiti predanost Svete Stolice aktivnim naporima za izgradnju mira i suradnju s međunarodnim partnerima u ime mira. (VN / IKA / D. P.)

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva