Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 17. 06. 2024.
Prijava

Papa: razmatra se mogućnost da posjetim poljsko-ukrajinsku granicu

Autor: Ekumena

Papa je zavrio svoj dvodnevni pohod malti. Zrakoplov Boeing Air Malta poletio je nešto poslije 19 sati po lokalnom vremenu nakon kratke oproštajne ceremonije u međunarodnoj zračnoj luci Malte, u prisutnosti predsjednika Georgea Velle i drugih izaslanika. Ovaj je posjet dvaput odgođen zbog ograničenja povezanih s pandemijom koronavirusa.

Ova otočna država, smještena u središtu Sredozemnog mora, utočište je za mnoge koji bježe od nasilja, klimatskih promjena, progona i siromaštva tijekom svojih putovanja prema Europi.

Tema apostolskog putovanja ”Iskazivahu nam nesvakidašnje čovjekoljublje” ističe vrijednost gostoprimstva na otoku na kojem je, prema Bibliji, sv. Pavao doživio brodolom na putu za Rim oko 60. godine. Inače, ovo je 36. putovanje pape Franje, a prvo koje se održalo u ovoj godini.

Ovo je četvrti put da je jedan papa boravio na Malti. Sveti papa Ivan Pavao II. posjetio je Maltu dva puta (1990. i 2001.), a papa Benedikt XVI. posjetio je tu otočnu državu 2010. u povodu 1950. obljetnice brodoloma sv. Pavla.

Papine misli tijekom putovanja, koje se odvijalo dok rat u Ukrajini i dalje bjesni, nisu bile daleko od patnje onih koji su podvrgnuti nasilju, bombardiranju i drugim napadima te je više puta poticao na molitvu za mir.

Jedan od najvažnijih događaja ovoga apostolskog putovanja bio je sastanak s vlastima u Predsjedničkoj palači. Tijekom svoga govora, Papa je osudio rat koji bjesni u Europi i upozorio da bi mogao predstavljati prijetnju cijelom čovječanstvu.

Papa se u subotu ukrcao na katamaran koji ga je odveo na otok Gozo gdje se molio u marijanskom svetištu Ta’Pinu. Također, slavio je misu za narod Malte, od kojih se 85 % izjašnjava katolicima, posjetio je špilju sv. Pavla u Rabatu, molio za mir i bratstvo te se susreo s migrantima u Centru za migrante ”Ivan XXIII. Peace Lab” u Hal Faru.

Papa Franjo je na povratnom letu tradicionalno razgovarao s novinarima i rekao da je opcija da pohodi poljsko-ukrajinsklu granicu ”na stolu”, da je o tome razgovarao s poljskim predsjednikom koji ga je posjetio u Vatikanu i da se proučava. Govorio je i o mogućem susretu s patrijarhom moskovskim Kirillom kazavši da se radi na pripremi za papu vrlo važnog i poželjnog susreta. U Rim je sletio oko 20.45 sati po lokalnom vremenu, izvijestio je Vatican News. (VN / D. P.)

Objavljeno u: Ekklēsia, Papa Franjo
Oznake: Ekklesia, Malta, Papa Franjo

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva