Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 04. 07. 2022.
Prijava

Papa: Postoji snažna predanost Crkve da čini pravdu žrtvama zlostavljanja

Autor: Ekumena / 21. 01. 2022.

Borite se protiv svih vrsta zlostavljanja razlučivanjem, djelotvornijim sudskim postupcima i snažnom voljom da se za žrtve ostvari pravda – točno su određene upute koje je papa Franjo dao članovima Zbora za nauk vjere, dikasterija zaduženoga za rješavanje delicta graviora, odnosno težih kaznenih djela, među kojima dramatične pojave zlostavljanja od strane klera.

Primivši u Apostolskoj palači sudionike opće skupštine, Papa je istaknuo tri pojma – dostojanstvo, vjeru i razlučivanje – potrebne kako bi se potpuno izvršio posao promicanja i zaštite cjelovitosti katoličkoga nauka o vjeri i moralu. Riječ je o – kako je rekao – plodnoj cjelovitosti.

Razlučivanje – prema Papinim riječima – nalazi područje nužne primjene u borbi protiv zlostavljanja svih vrsta. Crkva se, uz Božju pomoć, odlučno zauzima u ostvarivanju pravde za žrtve zlostavljanja koja su počinili njezini članovi, primjenjujući uz posebnu pozornost i strogost predviđeno kanonsko zakonodavstvo.

Papa je pritom podsjetio na nedavno upotpunjavanje Normi o zločinima koje sudi Zbor za nauk vjere, rezultat želje da se sudski postupak učini djelotvornijim. Međutim, on sâm nije dovoljan za zaustavljanje te pojave – dodao je – ali je nužan korak kako bi se uspostavila pravda, suzbio skandal, ispravio počinitelj.

Papa je okupljene pozvao da djeluju kao i u slučajevima razrješenja ženidbene veze u korist vjere. Potaknuo ih je također na razlučivanje u suočavanju s nadnaravnim pojavama i na sinodskom putu, te na zaštitu ljudskoga dostojanstva od začeća do prirodne smrti. (VN / D.P.)

Objavljeno u: Pravednost, Svijet
Oznake:

Uvodnik

  • Duh Sveti nas potiče na promjenu i da potičemo promjene
    ”Pođimo u školu Duha Svetoga” – riječi su koje je papa Franjo izgovorio na misi održanoj na svetkovini Duhova u bazilici sv. Petra u Rimu. Riječi su to koje svi kršćani i ljudi dobre volje mogu čuti kao poziv kakav obnavlja želju da se odazovemo, da trajno iznova krećemo u školu. Stvarnost suvremenoga svijeta obilježena […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva