Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 02. 2024.
Prijava

Papa osudio spaljivanje Kur’ana u Švedskoj: “Osjećam se ogorčeno i zgroženo ovim postupcima”

Autor: D. P. / 03. 07. 2023.

“Osjećam se ogorčeno i zgroženo ovim postupcima”, rekao je papa Franjo uredniku dnevnika Al-Ittihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Hamadu Al-Kaabiju, govoreći o spaljivanju Kur’ana ispred središnje džamije u Stockholmu u srijedu 28. lipnja, prenosi portal Hrvatske katoličke mreže.

Sloboda izražavanja, upozorio je, ne smije se miješati s prijezirom prema bilo kome. “Svaka knjiga, koju njezini autori smatraju svetom, mora se poštivati ​​iz poštovanja prema svojim vjernicima, a sloboda izražavanja se nikada ne smije koristiti kao izgovor za prezir prema drugima. Dopuštanje toga mora biti odbačeno i osuđeno”, rekao je.

Papa je, podsjećajući na svoj posjet Abu Dhabiju 2019., izrazio zahvalnost za predanost Ujedinjenih Arapskih Emirata i šeika Mohameda bin Zayeda na putu širenja bratstva, mira i tolerancije te pozvao mlade da odrasle ne ostavljaju na miru. Također je otkrio što prepoznaje kao ključ kvalitetnog odgoja mladih. Jedini način da zaštitimo mlade od negativnih poruka, lažnih i izmišljenih vijesti, kao i od iskušenja materijalizma, mržnje i predrasuda jest da im damo potrebne alate, a to su sloboda, razbor i odgovornost, rekao je Papa te istaknuo važnost slobode.

“Bog nas je stvorio slobodnima čak i da ga odbacimo, a sloboda mišljenja i izražavanja bitna je za pomoć u rastu i učenju”, objasnio je papa Franjo. Mladi su budućnost, a ulaganje u mlade jamči kontinuitet, rekao je. “Nikada ne smijemo pasti u iskustvo tretiranja mladih kao djece nesposobne birati i donositi odluke”, nastavio je Papa. Uvijek valja slijediti zlatno pravilo, činite drugima ono što biste htjeli vam da se učini, naglasio je.

Potreba za graditeljima mira

Papa Franjo rekao je da je zadovoljan što je globalna zajednica prihvatila poruku i ciljeve dokumenta. “Ljudsko bratstvo je protuotrov koji svijet treba da izliječi sebe od rana ovoga otrova. Budućnost međureligijske suradnje temelji se na načelu reciprociteta, poštivanja drugoga i istine”, kazao je.

Istaknuo je da su oni koji potiču mir u društvu potrebni više nego ikad. “Danas su nam potrebni graditelji mira, a ne proizvođači oružja; danas su nam potrebni graditelji mira, a ne poticatelji sukoba; trebamo vatrogasce, a ne piromane; trebamo zagovornike pomirenja, a ne ljude koji prijete uništenjem”, istaknuo je.

Konkretne obveze

Što se tiče konkretnih obaveza u tom smislu, Papa je ohrabrio karitativne inicijative pokrenute nakon objave Dokumenta. “Lako je govoriti o bratstvu, ali pravo mjerilo bratstva je ono što zapravo činimo na konkretan način kako bismo pomogli, podržali, njegovali i prihvatili svoju braću i sestre u čovječanstvu”, rekao je Papa. “Svako dobro po svojoj prirodi mora biti za sve bez razlike. Ako činim dobro samo onima koji misle ili vjeruju kao ja, onda je moje dobro licemjerje jer dobro ne poznaje diskriminaciju ili isključivanje”, dodao je.

Vezano uz porast terorističkih napada, papa Franjo odgovorio je riječima dokumenta i osudio “sve prakse koje ugrožavaju život poput genocida, terorističkih akata, prisilnog raseljavanja, trgovine ljudskim organima, pobačaja i eutanazije te politike koje podupiru sve to”. Papa je izrazio svoju zahvalnost za Abrahamovu kuću u Abu Dhabiju, prostor koji se sastoji od crkve posvećene svetom Franji, džamije i sinagoge, stvorene za ostvarenje načela ljudskog bratstva. (KHM / IKA / D. P.)

Uvodnik

  • Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza
    U povodu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, kardinal Kurt Koch, prefekt Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana, u svom eseju (koje preuzimamo kao naš uvodnik) promišlja o odnosu katolika i pravoslavaca 60 godina nakon povijesnog susreta svetog Pavla VI., pape, i ekumenskog patrijarha Atenagore. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod Kardinalova teksta koji je objavio “Vatican News”… Pročitajte više: Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva