Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 06. 2024.
Prijava
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Papa o ratu u Ukrajini: Nemojte se sramiti pregovarati

Autor: D. P. / 11. 03. 2024.

U intervjuu za Švicarsku radioteleviziju talijanskoga govornog područja papa Franjo razmišlja o različitim vidicima rata i njegovim razornim učincima, napominjući da su za rat potrebne dvije strane, te potiče pregovore za okončanje ratova u Ukrajini i u Gazi.

Rat u Ukrajini i ono što se događa između Izraelaca i Palestinaca, posebno u Gazi, neke su od tema o kojima je papa Franjo govorio u intervjuu koji je početkom veljače dao (na talijanskom jeziku) Lorenzu Buccelli, novinaru Švicarske radiotelevizije (RSI), za kulturni magazin “Cliché”, u emisiji posvećenoj bijeloj boji, boji dobra, svjetlosti, ali na kojoj pogreške i prljavština više dolaze do izražaja. Intervju, koji su u subotu 9. ožujka sažeto objavile neke agencije i vatikanski sajt (u cijelini), bit će emitiran na švicarskoj televizijskoj postaji 20. ožujka.

Papa je u intervjuu iznio svoje razmišljanje o ratovima koji su zaprljali svijet, posebno o ratu u Ukrajini i ratu Izraela i Hamasa u Gazi. Pritom je napomenuo da svakoga dana u 19 sati telefonira župi Svete Obitelji u Gazi, u kojoj živi 600 osoba.

Govore mi o onomu što vide – rekao je te istaknuo – To je rat. Za rat su potrebna dvojica, a ne samo jedan. Odgovorna  su ta dvojica koji ratuju. Osim toga, ne postoji samo vojni rat, postoji, takoreći, i “gerilski rat”, primjerice Hamasa, pokreta koji nije vojska. To je loša stvar.

Pregovori nisu nikada predaja

Papa Franjo je dodao da bi obje strane u svakom ratu uvijek trebale doći za stol kako bi vodile mirovne pregovore. Pregovori nisu nikada predaja – istaknuo je. Hrabrost je ne dovesti zemlju do samoubojstva – rekao je te potaknuo sukobljene strane da se ne srame pregovarati prije nego što se stvari pogoršaju.

Napomenuo je da se pregovori mogu voditi i uz pomoć međunarodnih sila.

“Riječ “pregovarati” hrabra je riječ – rekao je. Kada vidite da ste poraženi, da stvari ne idu dobro, potrebno je imati hrabrosti za pregovore. Možda se sramite, ali s koliko će smrti to završiti? Pregovarajte na vrijeme; potražite neku državu koja može posredovati. Danas, primjerice u ratu u Ukrajini, ima mnogo onih koji žele posredovati. Turska se za to ponudila … Nemojte se sramiti pregovarati prije nego što se stvari pogoršaju. ”

Rat je uvijek ljudski poraz, a ne geografski

Rimski je biskup u intervjuu također ponovno istaknuo da je rat ludost.

Na novinarovu primjedbu kako je simbol mira golubica, Papa se spomenuo prizora koji mu se – kako je rekao – uvijek vraća u misli. Na jednoj komemoraciji na kojoj sam trebao govoriti o miru i pustiti dvije golubice, prvi put kad sam to učinio, odmah se digla vrana koja je bila prisutna na Trgu svetoga Petra, zgrabila je golubicu i odnijela je. To je vrlo mȕčno – rekao je Papa. To se na neki način događa s ratom. Brojni nevini ljudi ne mogu rasti, brojna djeca nemaju budućnost.

Dodao je kako ga često dolaze pozdraviti ukrajinska djeca koja su izgubila sposobnost osmijeha jer dolaze iz rata. Čini se da dijete koje se ne zna smiješiti nema budućnost – napomenuo je istaknuo – Rat je uvijek poraz: ljudski poraz, a ne geografski.

Rat je moć tame

Osvrnuo se i na utjecaj proizvođača oružja na ratove.

Ima onih koji kažu: “Istina je, ali moramo se braniti…” Ali onda shvatite da imaju tvornicu zrakoplova kako bi bombardirali druge – napomenuo je. Braniti se, ne, nego uništiti. Kako završava rat? Sa smrću, razaranjem i djecom bez roditelja.

Primijetio je da uvijek postoje geografske ili povijesne prilike koje izazivaju rat; tako može postojati rat koji se čini pravedan iz praktičnih razloga. Ali iza svakog je rata industrija oružja, a to znači novac. Rat je tama, moć tame – istaknuo je papa Franjo. (VN / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva