Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 09. 2023.
Prijava
Image: Pixabay

Papa: ne postoje ”pravedni ratovi”

Autor: Ekumena / 16. 10. 2022.

Papa Franjo se u novoj knjizi bavi pitanjem rata: ”Ne smijemo zatvarati oči pred činjenicom da Damoklov mač masovnog uništenja, poput nuklearnog oružja, visi nad čovječanstvom”, prenosi Vatican News.

Ponovno se izjasnio protiv ideje pravednog rata i pozvao na globalni mir. U knjizi koja bi u utorak 18. listopada trebala biti objavljena u Italiji, Papa piše da je oružani sukob uvijek neprikladan odgovor na suprotstavljene interese.

Knjiga nosi naslov Vi chiedo in nome di Dio. Dieci preghiere per un futuro di speranza (”Molim vas u ime Božje. Deset molitava za budućnost nade”), a objavio ju je talijanski izdavač Piemme. Urednik je argentinski televizijski novinar Hernan Reyes Alcaide, koji je i ranije, 2019. godine, objavio knjigu intervjua s Papom. Tema je tada bila Latinska Amerika.

Papa u novoj knjizi komentira i rat u Ukrajini, a ”lokalnim, nacionalnim i svjetskim vlastima” poručuje: ”Tražim, u ime Boga, da prestane okrutno ludilo ovog rata. Njegovo odvijanje u naše vrijeme smatram pravim političkim neuspjehom”. Papa Franjo ponovno govori o trećem svjetskom ratu: ”Proživljavamo treći svjetski rat u dijelovima, onaj koji prijeti da postane sve veći, sve dok ne poprimi oblik globalnog sukoba. Ne postoji okolnost da se bilo koji rat može smatrati pravednim” – kaže Papa.

”Rat je također neučinkovit odgovor: nikada ne rješava probleme koje namjerava prevladati. Nije valjda Jemenu, Libiji ili Siriji, da navedem nekoliko suvremenih primjera, bolje nego prije sukoba?”, upitao je.

Papa u knjizi također oštro kritizira posjedovanje nuklearnog oružja i nuklearno odvraćanje. ”Ne smijemo zatvarati oči pred činjenicom da Damoklov mač masovnog uništenja, poput nuklearnog oružja, visi nad čovječanstvom. […] Moramo se zapitati: Tko posjeduje to oružje? Tko ga kontrolira? Kako možemo zaustaviti logiku spirale nuklearnog naoružanja, koja služi kao sredstvo odvraćanja?”

U tom kontekstu papa Franjo podsjeća da je papa Pavao VI. (1963.-1978.) u temelju osudio nuklearno oružje kao zlo za čovječanstvo, izvještava Katholische Nachrichten-Agentur, a prenosi Vatican News. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva