Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 04. 2024.
Prijava
Image: Pixabay

Papa: ne postoje ”pravedni ratovi”

Autor: Ekumena / 16. 10. 2022.

Papa Franjo se u novoj knjizi bavi pitanjem rata: ”Ne smijemo zatvarati oči pred činjenicom da Damoklov mač masovnog uništenja, poput nuklearnog oružja, visi nad čovječanstvom”, prenosi Vatican News.

Ponovno se izjasnio protiv ideje pravednog rata i pozvao na globalni mir. U knjizi koja bi u utorak 18. listopada trebala biti objavljena u Italiji, Papa piše da je oružani sukob uvijek neprikladan odgovor na suprotstavljene interese.

Knjiga nosi naslov Vi chiedo in nome di Dio. Dieci preghiere per un futuro di speranza (”Molim vas u ime Božje. Deset molitava za budućnost nade”), a objavio ju je talijanski izdavač Piemme. Urednik je argentinski televizijski novinar Hernan Reyes Alcaide, koji je i ranije, 2019. godine, objavio knjigu intervjua s Papom. Tema je tada bila Latinska Amerika.

Papa u novoj knjizi komentira i rat u Ukrajini, a ”lokalnim, nacionalnim i svjetskim vlastima” poručuje: ”Tražim, u ime Boga, da prestane okrutno ludilo ovog rata. Njegovo odvijanje u naše vrijeme smatram pravim političkim neuspjehom”. Papa Franjo ponovno govori o trećem svjetskom ratu: ”Proživljavamo treći svjetski rat u dijelovima, onaj koji prijeti da postane sve veći, sve dok ne poprimi oblik globalnog sukoba. Ne postoji okolnost da se bilo koji rat može smatrati pravednim” – kaže Papa.

”Rat je također neučinkovit odgovor: nikada ne rješava probleme koje namjerava prevladati. Nije valjda Jemenu, Libiji ili Siriji, da navedem nekoliko suvremenih primjera, bolje nego prije sukoba?”, upitao je.

Papa u knjizi također oštro kritizira posjedovanje nuklearnog oružja i nuklearno odvraćanje. ”Ne smijemo zatvarati oči pred činjenicom da Damoklov mač masovnog uništenja, poput nuklearnog oružja, visi nad čovječanstvom. […] Moramo se zapitati: Tko posjeduje to oružje? Tko ga kontrolira? Kako možemo zaustaviti logiku spirale nuklearnog naoružanja, koja služi kao sredstvo odvraćanja?”

U tom kontekstu papa Franjo podsjeća da je papa Pavao VI. (1963.-1978.) u temelju osudio nuklearno oružje kao zlo za čovječanstvo, izvještava Katholische Nachrichten-Agentur, a prenosi Vatican News. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva