Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 02. 2024.
Prijava

Papa je smjenio kompletno rukovodstvo te imenovao privremenog upravitelja Caritasa Internationalis

Autor: Ekumena / 22. 11. 2022.

Papa Franjo je u ponedjeljak potpisao a Tiskovni ured Svete Stolice u utorak 22. studenoga objavila dekret kojim se dr. Pier Francesco Pinelli imenuje privremenim upraviteljem Caritasa Internationalisa, prenosi Vatican News.

Dekretom su također imenovani dr. Maria Amparo Alonso Escobar i o. Manuel Morujão, S. J., kao potpora dr. Pinelliju “za osobnu i duhovnu pratnju zaposlenika”. U dekretu se također navodi da će oni koji služe kao predsjednik, potpredsjednici, glavni tajnik, rizničar i crkveni pomoćnik “biti razriješeni svojih službi” te da će dosadašnji predsjednik Caritasa Internationalis kardinal Luis Antonio Tagle pomagati dr. Pinelliju u dužnostima koje su mu povjerene.

Caritas Internationalis, kaže Papa u dekretu, njemu osobno pomaže u njegovoj službi među najsiromašnijima i najpotrebnijima, pomaže mu u upravljanju humanitarnim krizama te mu pomaže u širenju milosrđa u svijetu “u svjetlu Evanđelja i nauka Katoličke Crkve”. Papa Franjo u dekretu kao argument za imenovanje privremenoga upravitelja ističe da je taj korak neophodan za reviziju Caritasovih normi i postupaka te kako bi se izvršile potrebne pripreme za izbore koji će se održati na sljedećoj Općoj skupštini.

To je svakako točno ali je objavljeno u više talijanskih medija da su odnosi među ljudima u vodstvu CI bili narušeni. Reuters navodi da je jedan djelatnik opisao slučajeve verbalnog zlostavljanja, favoritizma i nepravilnosti u upravljanju ljudskim resursima. Premda su neki hrvatski mediji naveli možebitne malverzacije, Tiskovni ured je iznio suprotnu tvrdnju: “Ne postoje dokazi da je bilo financijskih nepravilnosti ili neprihvatljivog seksualnog ponašanja, ali postoje druga područja koja su od nas zahtijevala hitnu reakciju”. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza
    U povodu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, kardinal Kurt Koch, prefekt Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana, u svom eseju (koje preuzimamo kao naš uvodnik) promišlja o odnosu katolika i pravoslavaca 60 godina nakon povijesnog susreta svetog Pavla VI., pape, i ekumenskog patrijarha Atenagore. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod Kardinalova teksta koji je objavio “Vatican News”… Pročitajte više: Bratski zagrljaj koji je ujedno i obveza
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva