Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Papa je smjenio kompletno rukovodstvo te imenovao privremenog upravitelja Caritasa Internationalis

Autor: Ekumena / 22. 11. 2022.

Papa Franjo je u ponedjeljak potpisao a Tiskovni ured Svete Stolice u utorak 22. studenoga objavila dekret kojim se dr. Pier Francesco Pinelli imenuje privremenim upraviteljem Caritasa Internationalisa, prenosi Vatican News.

Dekretom su također imenovani dr. Maria Amparo Alonso Escobar i o. Manuel Morujão, S. J., kao potpora dr. Pinelliju “za osobnu i duhovnu pratnju zaposlenika”. U dekretu se također navodi da će oni koji služe kao predsjednik, potpredsjednici, glavni tajnik, rizničar i crkveni pomoćnik “biti razriješeni svojih službi” te da će dosadašnji predsjednik Caritasa Internationalis kardinal Luis Antonio Tagle pomagati dr. Pinelliju u dužnostima koje su mu povjerene.

Caritas Internationalis, kaže Papa u dekretu, njemu osobno pomaže u njegovoj službi među najsiromašnijima i najpotrebnijima, pomaže mu u upravljanju humanitarnim krizama te mu pomaže u širenju milosrđa u svijetu “u svjetlu Evanđelja i nauka Katoličke Crkve”. Papa Franjo u dekretu kao argument za imenovanje privremenoga upravitelja ističe da je taj korak neophodan za reviziju Caritasovih normi i postupaka te kako bi se izvršile potrebne pripreme za izbore koji će se održati na sljedećoj Općoj skupštini.

To je svakako točno ali je objavljeno u više talijanskih medija da su odnosi među ljudima u vodstvu CI bili narušeni. Reuters navodi da je jedan djelatnik opisao slučajeve verbalnog zlostavljanja, favoritizma i nepravilnosti u upravljanju ljudskim resursima. Premda su neki hrvatski mediji naveli možebitne malverzacije, Tiskovni ured je iznio suprotnu tvrdnju: “Ne postoje dokazi da je bilo financijskih nepravilnosti ili neprihvatljivog seksualnog ponašanja, ali postoje druga područja koja su od nas zahtijevala hitnu reakciju”. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva