Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 09. 2023.
Prijava
Foto: Pixabay

Papa: Iskorijeniti glad u duhu bratstva

Autor: Ekumena / 18. 10. 2022.

Papa Franjo je poslao poruku sudionicima Svjetskog foruma o hrani (WFF) koji se održava u sjedištu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) u Rimu i online, od 17. do 21. listopada, a na kojemu sudjeluju mladi, političari, znanstvenici, ekonomisti te mala i velika poduzeća iz cijeloga svijeta. Prepoznajmo središnje mjesto osobe i vjerujmo u bratstvo; jedino tako ljudima nećemo dati ”jednostavno za jesti” nego ćemo dati ”sebe u službi drugih”.

U ovom razdoblju međusobno povezanih kriza, Kristova nas poruka, čak i one koji ne vjeruju, poziva da ne dajemo jednostavno hranu, nego da dajemo sebe u službi drugih, prepoznajući i jamčeći središnje mjesto ljudske osobe. Prioritet je to koji će se moći očuvati samo ako ponovno povjerujemo u bratstvo i solidarnost koji trebaju nadahnjivati odnose među ljudima i među čitavim narodima – središnje su misli poruke koju je papa Franjo poslao generalnom direktoru Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), Quu Dongyuu, povodom drugoga Svjetskog foruma o hrani (WFF) koji se održava u sjedištu spomenute organizacije u Rimu, te online, od 17. do 21. listopada, o temi ”Zdrava prehrana, zdrav planet”.

Podsjetivši da je hrana prijeko potrebna za ljudski život; zapravo, sudjeluje u njegovoj svetosti te ju se ne može smatrati bilo kakvom robom, Papa je istaknuo da je hrana konkretni znak Stvoriteljeve dobrote te plodovi zemlje. Prisjetio se učenja djedova i bakā i poštovanja prema kruhu: poljubili su ga dok su ga donosili na stol – kazao je – i nisu dopuštali da propadne ni jedna mrvica. Sam Krist se, u euharistiji, učinio živim kruhom za život svijeta – istaknuo je te objasnio – Međutim, poštovati hranu i dodijeliti joj prvo mjesto koje ima u ljudskom životu, bit će moguće jedino ako se nećemo zanimati samo za njezinu proizvodnju, dostupnost i pristup, kao i za tehničke mjere poljoprivredne trgovine, nego ako postanemo svjesni da je ona dar Božji čiji smo mi samo upravitelji.

Naša glavna briga treba biti usmjerena na ljudsko biće kao takvo uzimajući u obzir njegov integritet i vodeći računa o njegovim stvarnim potrebama, posebno onih koji nemaju osnovna sredstva za preživljavanje – istaknuo je papa Franjo te poruku završio povjeravajući Bogu plodove tog susreta kako bi se umnožile inicijative i odluke usmjerene na prinos dobru i budućnosti cijeloga čovječanstva. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva