Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 04. 2024.
Prijava
Foto: Pixabay

Papa: Iskorijeniti glad u duhu bratstva

Autor: Ekumena / 18. 10. 2022.

Papa Franjo je poslao poruku sudionicima Svjetskog foruma o hrani (WFF) koji se održava u sjedištu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) u Rimu i online, od 17. do 21. listopada, a na kojemu sudjeluju mladi, političari, znanstvenici, ekonomisti te mala i velika poduzeća iz cijeloga svijeta. Prepoznajmo središnje mjesto osobe i vjerujmo u bratstvo; jedino tako ljudima nećemo dati ”jednostavno za jesti” nego ćemo dati ”sebe u službi drugih”.

U ovom razdoblju međusobno povezanih kriza, Kristova nas poruka, čak i one koji ne vjeruju, poziva da ne dajemo jednostavno hranu, nego da dajemo sebe u službi drugih, prepoznajući i jamčeći središnje mjesto ljudske osobe. Prioritet je to koji će se moći očuvati samo ako ponovno povjerujemo u bratstvo i solidarnost koji trebaju nadahnjivati odnose među ljudima i među čitavim narodima – središnje su misli poruke koju je papa Franjo poslao generalnom direktoru Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), Quu Dongyuu, povodom drugoga Svjetskog foruma o hrani (WFF) koji se održava u sjedištu spomenute organizacije u Rimu, te online, od 17. do 21. listopada, o temi ”Zdrava prehrana, zdrav planet”.

Podsjetivši da je hrana prijeko potrebna za ljudski život; zapravo, sudjeluje u njegovoj svetosti te ju se ne može smatrati bilo kakvom robom, Papa je istaknuo da je hrana konkretni znak Stvoriteljeve dobrote te plodovi zemlje. Prisjetio se učenja djedova i bakā i poštovanja prema kruhu: poljubili su ga dok su ga donosili na stol – kazao je – i nisu dopuštali da propadne ni jedna mrvica. Sam Krist se, u euharistiji, učinio živim kruhom za život svijeta – istaknuo je te objasnio – Međutim, poštovati hranu i dodijeliti joj prvo mjesto koje ima u ljudskom životu, bit će moguće jedino ako se nećemo zanimati samo za njezinu proizvodnju, dostupnost i pristup, kao i za tehničke mjere poljoprivredne trgovine, nego ako postanemo svjesni da je ona dar Božji čiji smo mi samo upravitelji.

Naša glavna briga treba biti usmjerena na ljudsko biće kao takvo uzimajući u obzir njegov integritet i vodeći računa o njegovim stvarnim potrebama, posebno onih koji nemaju osnovna sredstva za preživljavanje – istaknuo je papa Franjo te poruku završio povjeravajući Bogu plodove tog susreta kako bi se umnožile inicijative i odluke usmjerene na prinos dobru i budućnosti cijeloga čovječanstva. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva