Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Mons. Zdenko Križić (Foto: Gospićko-senjska biskupija)

Papa imenovao gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića novim nadbiskupom splitsko-makarskim

Autor: D. P. / 08. 09. 2023.

Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj objavila je 8. rujna na blagdan Male Gospe da je papa Franjo nadbiskupom Splitsko-makarske nadbiskupije imenovao mons. Zdenka Križića, dosadašnjeg gospićko-senjskog biskupa. Imenovanje je točno u podne objavio javnosti apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić u nazočnosti predstavnika klera, redovnica i vjernika laika Splitsko-makarske nadbiskupije.

Svoj govor mons. Puljić započeo je slikom iz Lukina evanđelja gdje stoji zabilježeno kako je jednoga dana ”Isus pošao na goru gdje je proveo noć u molitvi. Kad se razdanilo, izabrao je između učenika dvanestoricu, koje je prozvao apostolima” (Lk 6, 12-13). Oni su zapravo bili plod njegove molitve. „Prije pola godine preuzimajući upravu ove časne nadbiskupije uputio sam (14. ožujka) svim ustanovama poziv na molitvu za novog pastira Splitsko-makarske nadbiskupije. Pola godine, dakle, molilo se po našim crkvama i samostanima za Crkvu, Papu, biskupe, svećenike i Bogu posvećene osobe. Posebice se molilo za novog nadbiskupa koji će ”narodu biti uzor svetosti i revni navjestitelj Kristove istine”, te ”poput svetog Dujma Bogu ugoditi, a povjereno stado tješiti, blagoslivljati i Isusovim putem hrabro i razborito voditi”’, kazao je mons. Puljić naglasivši: ”Danas sam vas pozvao službeno vam priopćiti da su naše molitve uslišane. Prije tri dana dobio sam službenu obavijest iz Nuncijature u kojem stoji da je Sveti Otac imenovao gospićko-senjskog biskupa, mons. Zdenka Križića, novim splitsko-makarskim nadbiskupom”.

Želimir Puljić kao Apostolski upravitelj ove nadbiskupije ima sva prava, ovlasti i dužnosti dijecezanskoga biskupa do trenutka preuzimanja službe novoga splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Zdenka Križića, što će se dogoditi najkasnije dva mjeseca od ove objave imenovanja.

”Koristim prigodu već sada čestitati mons. Križiću na ukazanom povjerenju i od srca zahvaliti što je prihvatio biti naš novi Nadpastir, pa mu već danas iskazujemo svoju naklonost i odanost uz riječi srdačne dobrodošlice u Grad sv. Dujma. Ovdje će skupa s klerom i povjerenim pukom ”moći otkrivati ljepotu crkvenosti, bogatstvo otajstava, te sklad zajedništva” kako je svojevremeno zborio mons. Križić kod preuzimanja biskupije u Gospiću prije sedam godina. Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje!”

***

U povodu imenovanja mons. Zdenka Križića splitsko-makarskim nadbiskupom i metropolitom na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, u petak 8. rujna 2023., prenosimo njegov životopis sa stranice Gospićko-senjske biskupije.

Mons. Zdenko Križić, krsnim i civilnim imenom Ivan, rođen je 2. veljače 1953. u Johovcu, u župi Foča u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, kod Doboja u Bosni i Hercegovini.

Nakon završene srednje škole koju je pohađao kod otaca franjevaca konventualaca u Zagrebu, nastavio je studij filozofije kod otaca karmelićana u Firenci, a potom studij teologije na Papinskom teološkom fakultetu ”Teresianum” u Rimu.

Prve redovničke zavjete u Redu bosonogih karmelićana (OCD) položio je 27. srpnja 1970. u Somboru, uzevši ime Zdenko od Bezgrješnog Srca Marijina. Doživotne zavjete položio je 16. srpnja 1976. u Zagrebu. Zaređen je za svećenika 26. lipnja 1977. u Zagrebu.

Nakon završenog teološkog studija nastavio je studij duhovnosti na Papinskom institutu duhovnosti ”Teresianum” u Rimu gdje je 1978. postigao magisterij, s radom o temi ”Biblijski likovi u djelima svete Terezije Avilske”. Objavio je nekoliko članaka iz duhovnosti u revijama ”Posvećeni život” i ”Bogoslovska smotra”. Osim hrvatskog, dobro govori talijanski, a služi se i španjolskim jezikom.

Službe koje je obnašao u karmelskom redu:

 • prefekt dječjeg sjemeništa otaca karmelićana u Zagrebu (1978. – 1984.);
 • prvi savjetnik Komisarijata karmelićana (1984. – 1990.);
 • prior samostana u Remetama u Zagrebu (1984. – 1990.);
 • vanjski profesor na Institutu za kršćansku duhovnost u Zagrebu (1984. – 2012.);
 • provincijal Hrvatske karmelske provincije svetog oca Josipa (1990. – 1996.);
 • vikar provincije (1996. – 2002.);
 • prior samostana u Remetama u Zagrebu (1996. – 1997.);
 • prior novoosnovanog samostana u Krku (1997. – 2002.);
 • magister novaka (1997. – 1999.);
 • provincijal Hrvatske karmelske provincije svetog oca Josipa (2002. – 2003.);
 • generalni vikar OCD-a (2003. – 2009.);
 • prior samostana u Krku i provincijski savjetnik (2011. – 2012.);
 • rektor karmelićanskog međunarodnog zavoda ”Teresianum” u Rimu (2012. – 2016.).

Biskupom ordinarijem Gospićko-senjske biskupije imenovan je 4. travnja 2016., a za biskupa je zaređen 25. svibnja 2016.

U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji je član Stalnog vijeća, predsjednik Biskupske komisije za liturgiju, član Biskupske komisije za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima, član Biskupske komisije za Hrvatski Caritas, član Mješovite komisije HBK i Hrvatske redovničke konferencije i predsjednik Vijeća za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života. (IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva