Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 30. 05. 2023.
Prijava

Papa i Crkva pozvani hodati u tuđim, domorodačkim mokasinama

Autor: Ekumena

Izaslanici Nacionalnog vijeća Metisa i Inuita iz Kanade imali su odvojene sastanke s papom Franjom 28. i 31. ožujka i 1. travnja 2022. u trajanju od po sat, sat i pol. Troje žrtava zlostavljanih u školama imali su prigode ispričati Papi svoja iskustva. No, brojne žrtve već su odavno mrtve a da nikome nisu mogle ispričati svoju patnju.

Putovanje delegacije u Rim, u pratnji šestorice kanadskih biskupa, osmišljeno je kako bi im se pružila prigoda da objasne papi Franji kako zajednice danas žive te kako su Katolička Crkva i njezine institucije pridonijele njihovim stradanjima u povijesti, posebice vođenjem škola gdje su, kao dio politike prisilne asimilacije, starosjedilački jezici i kulturni izrazi bili zabranjeni i gdje su mnogi učenici doživljavali teška emocionalna, fizička i seksualna zlostavljanja.

Članovi Nacionalnog vijeća zajednice Metisa dali su papi Franji komplet mokasina s perlama i zamolili ga da s njima korača putem ”istine, pravde i ozdravljenja kanadskih starosjedilačkih zajednica i njihova odnosa s Katoličkom crkvom” – rekao je novinarima Cassidy Caron, predsjednik Vijeća. Delegacija je također Papi poklonila i tradicionalnu nosiljku za bebe te ga zamolili da ju zadrži kod sebe preko noći misleći o tome što se dogodilo sa starosjedilačkom djecom koja su bila poslana u škole, posebice onima koji se nikada više nisu vratili kući. Godine 2021. otkriveno je više od 200 u neobilježenim grobnicama blizu nekadašnjih škola.

Došavši u Rim, predstavnici zajednica rekli su novinarima da žele ispriku pape Franje za ulogu Katoličke crkve u vođenju škola. Oko 60 posto od 139 škola diljem Kanade vodili su katolički vjerski redovi ili biskupije. Prema vladi, koja je financirala škole, više od 150.000 djece starosjedilačkih naroda, Metisa i Inuita, bilo je prisiljeno pohađati škole između 1870-ih i 1997. godine. No, zapravo svi oni nisu postojali za Crkvu kao ljudska bića.

Phil Fontaine, bivši poglavica Skupštine prvih naroda, također je bio dio izaslanstva. I nije mu to bio prvi put da je u Rimu. Fontaine je 2009. predvodio izaslanstvo kanadskih starosjedilaca u Vatikan na sastanak s tadašnjim papom Benediktom XVI. Papa Benedikt nije dao nikakvu javnu izjavu, a Tiskovni ured Svete Stolice je objavio kako je izrazio svoju “tugu zbog tjeskobe uzrokovane žalosnim ponašanjem nekih članova Crkve i ponudio suosjećanje i molitvenu solidarnost”.

Posjet 2009. godine, rekao je Fontaine, a prenosi Vatican News, dogodio se prije otkrića neobilježenih grobova na mjestu rezidencijalnih škola i prije objave konačnog izvješća Kanadske komisije za istinu i pomirenje. No, što je još važnije, rekao je, ovaj posjet bio je rezultat ”javnog procesa rasprava i pregovora između starosjedilačkih poglavica i vođa te Vatikana i Kanadske konferencije katoličkih biskupa”.

Zajednice žele da papa Franjo ode u Kanadu i tamo se javno ispriča za odnos Crkve prema autohtonim narodima i suradnju s kolonizatorima (s teološkim opravdanjem da je riječi o ”nauku otkrića” koji zahtjeva da pogani ili pripadnici drugih religija postanu kršćani). Predstavnici Inuita i Metisa također žele “neometan pristup” arhivima škola koje vode Crkve – rekao je Caron.

Papa Franjo je voljan krenuti na put, iako još ne zna kada će mu to gusti program putovanja i aktivnosti omogućiti.

”Pozvali smo papu Franju i katolike iz cijelog svijeta da nam se pridruže, narodu Métis, na našem putu istine, pravde i ozdravljenja, i nadamo se da će, obvezujući se na nas, predajući se stvarnom djelovanju, Crkva napokon moći započeti vlastiti put prema smislenom i trajnom pomirenju” – rekao je Caron novinarima.

Povijest se zacijelo ne smije ponoviti kako bi svi kršćani, ne samo pripadnici starosjedilačkih kanadskih naroda, mogli krenuti naprijed s nadom, a mladi bez tereta traume svojih predaka, kazao je. (VN / J. B.)

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva