Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Foto: Sergio D’Afflitto, CC BY-SA 3.0 it, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26748295

Papa Franjo zadržan u bolnici: ima respiratornu infekciju

Autor: D. P. / 29. 03. 2023.

Papa Franjo je 29. ožujka u poslijepodnevnim satima otišao u rimsku polikliniku Gemelli te mu je dijagnosticirana respiratorna infekcija zbog čega je interniran.

Kako je naveo u priopćenju ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni: “Ovoga popodneva Sveti je Otac otišao u Gemelli na neke unaprijed zakazane preglede”, prenosi Vatican News. Sam je Bruni objavio u večernjim satima kako se “posljednjih dana papa Franjo žalio na neke poteškoće s disanjem te je danas poslijepodne otišao u polikliniku A. Gemelli kako bi obavio neke medicinske pretrage. Ishod je pokazao respiratornu infekciju (isključujući COVID-19) što će zahtijevati nekoliko dana odgovarajuće bolničke medicinske terapije”.

Talijanska informativna novinska agencia ANSA izvještava kako je Papino najbliže osoblje mobilizirano da provede noć u poliklinici. Nadalje izvještava kako prema informacijama kojima raspolaže, uz intervju koji je imao zakazan u srijedu u poslijepodnevnim satima, audijencije iduća dva dana su trenutno otkazane. Talijanska novinska agencija poziva se na liječnike koji navode kako Papino zdravstveno stanje “ne bi trebalo izazvati zabrinutost”.

Glasnogovornik Bruni prenio je i kako je papa Franjo “dirnut brojnim primljenim porukama i izražava zahvalnost za vašu blizinu i molitve”.

Sveti se Otac trenutno nalazi u bolničkoj sobi na desetom katu, poznata i kao “papinska” soba, gdje je već prethodno boravio u srpnju 2021. zbog kirurškog zahvata divertikularne stenoze debelog crijeva. U istoj je sobi nekoliko puta bio i Ivan Pavao II.

Među ostalim zdravstvenim tegobama, Rimski je biskup ima probleme s koljenom, a u mladosti je teško obolio od pleuralnog izljeva te mu je 1957. odstranjeno dio plućnog krila. Papa Franjo je u  intervjuu za Reuters 2022. rekao da ne želi operirati koljeno jer ne želi ponavljanje dugotrajnih negativnih nuspojava anestezije kakve je imao nakon operacije 2021. (VN / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva