Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 09. 06. 2023.
Prijava

Papa Franjo u Kazahstanu: Svijetu su potrebni mir i sklad

Autor: Ekumena

U prvom govoru u okviru apostolskoga putovanja u Kazahstan Papa je na susretu s predstavnicima građanskih vlasti potaknuo na njegovanje sklada, kako bi u zemlji prevladali mir i demokracija

Stigavši u Kazahstan, papa Franjo se odmah poslijepodne, u glavnom kazahtanskom gradu Nur-Sultanu susreo s predstavnicima vlasti, građanskoga društva i s diplomatskim zborom, kojima je uputio srdačan pozdrav, ističući da je u tu zemlju stigao ka hodočasnik mira, tražeći dijalog i jedinstvo. Odmah na početku govora istaknuo je koliko je svijetu hitno potreban mir, te da ponovno pronađe sklad. Sklad koji u ovoj zemlji može dobro predstaviti jedan od najvažnijih kazahstanskih simbola, tradicionalni karakteristični glazbeni instrument ”dombra”.

Dombra

Dombra se svirala već u srednjem vijeku te kroz stoljeća pratila recitiranje saga i poezije, povezujući prošlost sa sadašnjošću. Kao simbol kontinuiteta u različitosti, njezin ritam prati sjećanje vaše zemlje te tako podsjeća na važnost, usred brzih gospodarskih i društvenih promjena koje su u tijeku, da se ne zanemare veze sa životom onih koji su otišli prije nas.

Sjećanje – neizostavan put prema budućnosti

Papa je potom primijetio da Kazahstan – kojega je papa Ivan Pavao II., tijekom svojega posjeta toj zemlji nazvao ”Zemljom mučenika i vjernika, Zemljom prognanika i heroja”, ”Zemljom mislilaca i umjetnika” – čuva slavnu povijest kulture, ljudskosti i patnje. Podsjetio je na zarobljeničke logore i masovne deportacije koje su se dogodile u povijesti te zemlje, kao i na činjenicu da unatoč tomu kazahstanski narod nije dopustio da ostanu zarobljenici tih nepravdā; iz sjećanja na izolaciju procvjetala je briga za inkluziju. Neka sjećanje na patnje i kušnje koje ste pretrpjeli bude neizostavan dio vašega puta prema budućnosti, stavljajući na prvo mjesto ljudsko dostojanstvo, dostojanstvo svakog čovjeka, i svake etničke, društvene i vjerske skupine – rekao je Papa.

Zemlja susreta

Vrativši se u mislima ponovno na dombru, Papa je primijetio da se na njoj svira trzanjem dviju žica. I Kazahstan obilježava sposobnost sklada između ”dviju paralelnih žica”: između niskih zimskih temperatura i visokih ljetnih, između tradicije i napretka, simboliziranih susretom povijesnih i modernih gradova. Ali ponajviše, u zemlji odjekuju ”note” dviju duša, azijske i europske, koje čine stalnu misiju povezivanja tih dvaju kontinenata.

Priznavanje prava

Oko stotinu i pedeset etničkih skupina i više od 80 jezika, sa svojom poviješću, različitim kulturnim i vjerskim tradicijama čine Kazahstan jedinstvenim multietničkim, multikulturalnim i multireligijskim laboratorijem, otkrivajući njegov poseban poziv, da bude zemlja susreta. Tomu su posebno pozvane pridonositi religije – istaknuo je Papa napominjući da će stoga sudjelovati na VII. kongresu poglavara svjetskih i tradicionalnih religija koji započinje sutra.

Stoga kazahstanski Ustav predviđa slobodu vjere i uvjerenja – primijetio te istaknuo – Zdrav sekularizam, koji priznaje dragocjenu i nezamjenjivu ulogu vjere i suprotstavlja se ekstremizmu koji ga nagriza, bitan je uvjet za jednako postupanje prema svakom građaninu, kao i za poticanje osjećaja pripadnosti zemlji kod svih njezinih etničkih, jezičnih, kulturnih i vjerskih sastavnica. Vjerska je sloboda najbolji kanal za građanski suživot – dodao je papa Franjo.

Primijetio je da je ta potreba upisana u samom imenu toga naroda, jer se riječ ”kazah” odnosi upravo na hod u slobodi i neovisnost. U tom smislu – istaknuo je – želim izraziti poštovanje za afirmaciju vrijednosti ljudskoga života kroz ukidanje smrtne kazne, u ime prava svakog čovjeka na nadu.

Uloga demokracije

Papa je potom napomenuo kako zna da je, posebno posljednjih mjeseci, u zemlji započeo proces demokratizaicije, usmjeren na jačanje nadležnosti Parlamenta i lokalnih vlasti, te, općenito, na veću raspodjelu vlasti. Riječ je o zaslužnom, ali i zahtjevnom procesu, za koji je potrebna ustrajnost hoda prema cilju bez okretanja unatrag. Naime, povjerenje u one koji vladaju raste kada obećanje nisu instrumentalna, nego se uistinu provode.

Valja se boriti i protiv korupcije – nastavio je Papa koji u istinski demokratskom političkom stilu vidi najdjelotvorniji odgovor na moguće ekstremizme, personalizme, populizme, koji prijete ugrožavaju stabilnost i dobrobit naroda.  Osim toga, tu je i potreba određene gospodarske sigurnosti, što je izazov koji se tiče cijeloga svijeta, a čiji je cjeloviti razvoj talac raširene nepravde zbog neravnomjerne raspodjele resursa. Zadaća je stoga države, ali i privatnoga sektora, odnositi se prema svima pravedno i s jednakim pravima i dužnostima, te promicati gospodarski razvoj, i to ne na temelju zarade nekolicine, nego na temelju dostojanstva svakog radnika.

Sjeme nade za buduće generacije

Na kraju govora, Papa je izrazio duboku zahvalnost zbog odbacivanja nuklearnoga oružja te za razvoj energetskih i ekoloških politika usmjerenih na dekarbonizaciju i ulaganja u čiste izvore. To je, uz zauzimanje za međureligijski dijalog, sjeme nade posijano u zajedničko tlo čovječanstva – istaknuo je. Zajamčio je potom blizinu Svete Stolice, s kojom je Kazahstan uspostavio diplomatske odnose prije 30 godina. Uvjeravam vas da katolici, prisutni u srednjoj Aziji od davnina, žele i dalje svjedočiti duh otvorenosti i dijaloga uz poštovanje, bez duha prozelitizma – rekao je papa Franjo te zahvalio na dobrodošlici, zazivajući Boga da blagoslovi poziv mira i jedinstva Kazahstana, te zemlje susreta. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva