Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 02. 06. 2023.
Prijava
Papa je primio ukrajinskog premijera (Foto: Vatican media)

Papa Franjo primio u audijenciju ukrajinskoga premijera Denisa Šmihala

Autor: D. P. / 27. 04. 2023.

Papa Franjo je 27. travnja primio u audijenciju u Apostolskoj palači ukrajinskoga premijera Denisa Šmihala. Privatni je razgovor sa Svetim Ocem trajao oko pola sata, tijekom kojega je Premijer – kako je sâm poslije rekao na konferenciji za strane novinare u Rimu – ponovno uputio Papi poziv da posjeti glavni grad Kijiv i zamolio ga za pomoć da se vrate u Ukrajinu djeca prisilno deportirana u Rusiju.

Što se tiče današnjega susreta s Papom u Vatikanu, – napomenuo je Premijer – razgovarali smo o formuli mira i mogućoj pomoći Svetoga Oca i Vatikana u postizanju svih koraka mirovnoga plana predsjednika Zelenskog. Također sam zamolio Njegovu Svetost za pomoć u vraćanju Ukrajinaca i ukrajinske djece koji su zatočeni, uhićeni, prisilno deportirani u Rusiju. Osim toga, pozvao sam Svetoga Oca da dođe i osobno posjeti našu zemlju – rekao je ukrajinski Premijer.

Razgovori u Državnom tajništvu

Premijer Šmihal se, nakon razgovora s papom Franjom, susreo s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom, i tajnikom za odnose s državama i međunarodnim organizacijama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom. Tijekom razgovora u Državnom tajništvu – izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice – razgovaralo se o raznim temama koje se odnose na život i aktivnosti Crkvi u zemlji te su, naravno, istaknuta razna pitanja vezana uz rat u Ukrajini. Pritom je posebna pozornost posvećena humanitarnom vidiku i nastojanjima da se ponovno uspostavi mir – stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Darovi

Papa Franjo je Premijeru darovao brončani odljev cvijeta s natpisom “Mir je krhki cvijet”, poruku za Svjetski dan mira 2023. godine, Dokument o ljudskom bratstvu potpisan u Abu Dhabiju te nekoliko knjiga.

Premijer Šmihal uzvratio je knjigom fotografija o ratu u tijeku i otporu ukrajinskoga naroda te keramičkim vrčem u obliku pijetla. Naime, kada su ruske rakete krajem veljače i početkom ožujka prošle godine pale na Borođanku, u sjevernoj Ukrajini, u ruševinama jedne srušene zgrade ostao je stajati samo jedan ormar na čijoj je polici bio potpuno netaknut keramički pijetao. Taj je vrč tako odmah postao simbol Ukrajine: simbol otpora, simbol naroda koji ostaje na nogama unatoč drami rata. Reprodukciju “pjetlića” u obliku vrča Premijer je danas darovao papi Franji.

Osim toga, Premijer Šmihal je darovao i klasje pšenice iz Ukrajine. I ona je simbol, i to međunarodnoga sporazuma, potpisanoga u srpnju 2022. godine, kojim se, unatoč sukobu, omogućuje prolaz brodova koji prevoze ukrajinsko žito kroz Crno more, a koji je Sveta Stolica poduprla – rekao je ukrajinski je premijer Denis Šmihal stranim novinarima, izražavajući pritom svoju zahvalnost. (VN / D. P.)

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva