Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 06. 2024.
Prijava

Papa Franjo primio u audijenciju ukrajinskoga premijera Denisa Šmihala

Autor: D. P.

Papa Franjo je 27. travnja primio u audijenciju u Apostolskoj palači ukrajinskoga premijera Denisa Šmihala. Privatni je razgovor sa Svetim Ocem trajao oko pola sata, tijekom kojega je Premijer – kako je sâm poslije rekao na konferenciji za strane novinare u Rimu – ponovno uputio Papi poziv da posjeti glavni grad Kijiv i zamolio ga za pomoć da se vrate u Ukrajinu djeca prisilno deportirana u Rusiju.

Što se tiče današnjega susreta s Papom u Vatikanu, – napomenuo je Premijer – razgovarali smo o formuli mira i mogućoj pomoći Svetoga Oca i Vatikana u postizanju svih koraka mirovnoga plana predsjednika Zelenskog. Također sam zamolio Njegovu Svetost za pomoć u vraćanju Ukrajinaca i ukrajinske djece koji su zatočeni, uhićeni, prisilno deportirani u Rusiju. Osim toga, pozvao sam Svetoga Oca da dođe i osobno posjeti našu zemlju – rekao je ukrajinski Premijer.

Razgovori u Državnom tajništvu

Premijer Šmihal se, nakon razgovora s papom Franjom, susreo s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom, i tajnikom za odnose s državama i međunarodnim organizacijama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom. Tijekom razgovora u Državnom tajništvu – izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice – razgovaralo se o raznim temama koje se odnose na život i aktivnosti Crkvi u zemlji te su, naravno, istaknuta razna pitanja vezana uz rat u Ukrajini. Pritom je posebna pozornost posvećena humanitarnom vidiku i nastojanjima da se ponovno uspostavi mir – stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Darovi

Papa Franjo je Premijeru darovao brončani odljev cvijeta s natpisom “Mir je krhki cvijet”, poruku za Svjetski dan mira 2023. godine, Dokument o ljudskom bratstvu potpisan u Abu Dhabiju te nekoliko knjiga.

Premijer Šmihal uzvratio je knjigom fotografija o ratu u tijeku i otporu ukrajinskoga naroda te keramičkim vrčem u obliku pijetla. Naime, kada su ruske rakete krajem veljače i početkom ožujka prošle godine pale na Borođanku, u sjevernoj Ukrajini, u ruševinama jedne srušene zgrade ostao je stajati samo jedan ormar na čijoj je polici bio potpuno netaknut keramički pijetao. Taj je vrč tako odmah postao simbol Ukrajine: simbol otpora, simbol naroda koji ostaje na nogama unatoč drami rata. Reprodukciju “pjetlića” u obliku vrča Premijer je danas darovao papi Franji.

Osim toga, Premijer Šmihal je darovao i klasje pšenice iz Ukrajine. I ona je simbol, i to međunarodnoga sporazuma, potpisanoga u srpnju 2022. godine, kojim se, unatoč sukobu, omogućuje prolaz brodova koji prevoze ukrajinsko žito kroz Crno more, a koji je Sveta Stolica poduprla – rekao je ukrajinski je premijer Denis Šmihal stranim novinarima, izražavajući pritom svoju zahvalnost. (VN / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva