Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava

Papa Franjo primio je izaslanstvo Ukrajinskog vijeća crkava i vjerskih organizacija

Autor: D. P.

Papa je 25. siječnja primio izaslanstvo Ukrajinskog vijeća crkava i vjerskih organizacija (UCCRO) te je zahvalio članovima na njihovom svjedočenju mira i naporima u izgradnji puta prema zajedničkom dobru svih ljudi u ratom razorenoj Ukrajini, prenosi Vatican News.

Franjo je opisao djelovanje Vijeća kao ”konkretno svjedočenje mira u zemlji koja pati zbog rata”. Obraćajući se izaslanstvu UCCRO-a prije opće audijencije, Papa je podržao suradnju skupina članica, za koje je rekao da zajedno podupiru najpotrebitije, braneći prava vjernika svih denominacija i zalažući se za poštivanje ljudskih prava.

”Zahvaljujem Bogu jer mi ovaj susret na neki način omogućuje bliski kontakt s ukrajinskim narodom koji je zadnjih mjeseci stalno prisutan u mojim molitvama”, rekao je Papa.

UNCCRO je osnovano 1996. te ima predstavnike 15 crkava i vjerskih organizacija i 1 međucrkvenu organizaciju.

Papa je primijetio da međukonfesionalna stvarnost koju predstavlja izaslanstvo može u potpunosti sudjelovati u životu zemlje, pokušavajući odgovoriti na društvene izazove javnim intervencijama i raznim aktivnostim, koje su u novije vrijeme nužno vezani uz aktualnu dramatičnu situaciju.

”Želim vam reći da sam s vama u blizini i pružanju podrške obiteljima, djeci, starijima, bolesnima, najosjetljivijim ljudima”, istaknuo je Sveti Otac.

”S vama sam”, nastavio je Papa, ”u obrani prava vjernika svake vjerske zajednice, osobito onih koji trpe zlostavljanja i progone. Uz vas sam u vašim nastojanjima da pomognete zatvorenicima i onima koji su zatvoreni zbog političkih razloga. Podržavam vaše napore da ponovno uspostavite poštovanje načela i normi međunarodnog prava i temeljnih ljudskih prava od strane svih”.

Papa je podržao međureligijsku suradnju rekavši da smatra ”milošću Božjom da se o svim inicijativama odlučuje zajedno i da se provode zajedno, poput braće”.

”To je konkretno svjedočenje mira u zemlji koja pati od rata”, napomenuo je rimski biskup.

”Vaše djelovanje, praćeno ustrajnošću i hrabrošću, učinkovita je priprema za sutra, za mir, u kojem će ekonomski i politički interesi koji uzrokuju rat konačno ustupiti mjesto zajedničkom dobru naroda”istaknuo je Papa zaključivši obraćanje rekavši nazočnima kako svaki dan moli za mir i voljeni ukrajinski narod (VN / IKA / D. P.).

 

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva