Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava

Papa Franjo primio je izaslanstvo Ukrajinskog vijeća crkava i vjerskih organizacija

Autor: D. P.

Papa je 25. siječnja primio izaslanstvo Ukrajinskog vijeća crkava i vjerskih organizacija (UCCRO) te je zahvalio članovima na njihovom svjedočenju mira i naporima u izgradnji puta prema zajedničkom dobru svih ljudi u ratom razorenoj Ukrajini, prenosi Vatican News.

Franjo je opisao djelovanje Vijeća kao ”konkretno svjedočenje mira u zemlji koja pati zbog rata”. Obraćajući se izaslanstvu UCCRO-a prije opće audijencije, Papa je podržao suradnju skupina članica, za koje je rekao da zajedno podupiru najpotrebitije, braneći prava vjernika svih denominacija i zalažući se za poštivanje ljudskih prava.

”Zahvaljujem Bogu jer mi ovaj susret na neki način omogućuje bliski kontakt s ukrajinskim narodom koji je zadnjih mjeseci stalno prisutan u mojim molitvama”, rekao je Papa.

UNCCRO je osnovano 1996. te ima predstavnike 15 crkava i vjerskih organizacija i 1 međucrkvenu organizaciju.

Papa je primijetio da međukonfesionalna stvarnost koju predstavlja izaslanstvo može u potpunosti sudjelovati u životu zemlje, pokušavajući odgovoriti na društvene izazove javnim intervencijama i raznim aktivnostim, koje su u novije vrijeme nužno vezani uz aktualnu dramatičnu situaciju.

”Želim vam reći da sam s vama u blizini i pružanju podrške obiteljima, djeci, starijima, bolesnima, najosjetljivijim ljudima”, istaknuo je Sveti Otac.

”S vama sam”, nastavio je Papa, ”u obrani prava vjernika svake vjerske zajednice, osobito onih koji trpe zlostavljanja i progone. Uz vas sam u vašim nastojanjima da pomognete zatvorenicima i onima koji su zatvoreni zbog političkih razloga. Podržavam vaše napore da ponovno uspostavite poštovanje načela i normi međunarodnog prava i temeljnih ljudskih prava od strane svih”.

Papa je podržao međureligijsku suradnju rekavši da smatra ”milošću Božjom da se o svim inicijativama odlučuje zajedno i da se provode zajedno, poput braće”.

”To je konkretno svjedočenje mira u zemlji koja pati od rata”, napomenuo je rimski biskup.

”Vaše djelovanje, praćeno ustrajnošću i hrabrošću, učinkovita je priprema za sutra, za mir, u kojem će ekonomski i politički interesi koji uzrokuju rat konačno ustupiti mjesto zajedničkom dobru naroda”istaknuo je Papa zaključivši obraćanje rekavši nazočnima kako svaki dan moli za mir i voljeni ukrajinski narod (VN / IKA / D. P.).

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva