Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 25. 06. 2024.
Prijava

Papa Franjo primio ekumensku delegaciju iz Finske

Autor: Ekumena

Uoči početka svjetske Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, papa Franjo primio je 17. siječnja u audijenciju delegaciju iz Finske, koja je hodočastila u Rim za blagdan svetoga Henrika.

Dijeleći promišljanje o ovogodišnjem geslu Molitvene osmine, koja glasi “Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti” (Mt 2, 1–12), Franjo je kazao kako su mudraci došli do cilja jer su tražili Isusa. No, ipak su ga tražili jer je Gospodin, u znaku zvijezde, prvi krenuo u potragu za njima. Našli su jer su tražili, a tražili su jer su sami bili traženi, objasnio je. Dobro je gledati ovako na život – dodao je – kao put traženja koji ne počinje od nas samih, nego od Onoga koji je prvi krenuo u potragu za nama i svojom milošću privlači k sebi. Naš odgovor zasigurno mora biti sličan onom mudraca: zajedničko putovanje, napomenuo je Papa.

Naime, nastavio je Papa, “oni koji su dirnuti Božjom milošću ne mogu se okrenuti sami sebi i živjeti samo za sebe. Naprotiv, uvijek su u hodu, potaknuti da idu naprijed i da koračaju zajedno. Vaše hodočašće, rekao je Papa prisutnima, izvrstan je primjer toga. Spominjući se kako su mudraci u crkvenoj kulturi prikazani kao predstavnici različitih kultura i naroda, Sveti je Otac kazao kako smo i mi u ovom vremenu pozvani uzeti za ruku svoju braću i sestre, s njihovom konkretnom poviješću, i zajedno ići naprijed. Svijetu je potrebno Božje svjetlo, a ono svijetli samo u ljubavi i u bratstvu”, napomenuo je.

“Neke su etape putovanja lakše i pozivaju nas da napredujemo brzo i ustrajno, dok s vremena na vrijeme putovanje postaje zahtjevnije i pred ciljevima koji se čine dalekima i teško ostvarivima može doći do određenog umora i iskušenja obeshrabrenja. U ovom slučaju, ohrabrio je Papa, sjetimo se da na ovom putovanju ne koračamo kao oni koji posjeduju Boga, nego kao oni koji ga i dalje traže. Stoga treba ići naprijed s poniznošću i strpljivošću”, kazao je.

“Kao tražitelji Boga, koji putuju prema punom zajedništvu s njim i jedni s drugima, možemo pogledati na dva važna trenutka”, rekao je Papa, ističući dvije nadolazeće obljetnice: 1700. obljetnicu Nicejskog sabora koja će biti 2025. te 500. obljetnica luteranske Augsburške ispovijedi koja će biti 2030. godine.

Papa je istaknuo kako trojstvena i kristološka ispovijed vjere iz Niceje ujedinjuje sve krštenike te je potaknuo sve kršćane neka obnove svoje oduševljenje za nasljedovanjem Krista, na putu koji jest Krist. “Samo prianjajući uz njega doći ćemo do kraja puta koji vodi do punog jedinstva”, rekao je.

“Augsburška konfesija je nastala u vremenu kada su kršćani kretali različitim putevima, za vrijeme poznato u povijesti kao protestantska reformacija. Konfesija je bila pokušaj očuvanja jedinstva”, napomenuo je  i dodao: “Iako nije uspjela spriječiti podjele, nadolazeća obljetnica može poslužiti kao plodonosna prigoda da nas ohrabri i potvrdi na putu zajedništva kako bismo postali poslušniji Božjoj volji, a manje privrženi ljudskim strategijama; skloniji slijediti put koji je pokazao Raj, nego težiti svjetovnim ciljevima”.

Papa Franjo je u obraćanju zahvalio luteranskom biskupu, Jukki Keskitalu, što je preuzeo njegov san o Amazoniji i primijenio u odnosu na autohtone finske narode. Pastor mora biti konkretan s konkretnim ljudima, ali si ne smije dopustiti da prestane sanjati. Hvala ti što sanjaš, rekao je Papa biskupu.

Na kraju Franjo je postavio pitanje kada će se postići jedinstvo te se pozvao na opasku jednog “velikog pravoslavnog teologa”, koji je rekao kako će jedinstvo biti u eshatonu, odnosno tek na kraju vremena. Ipak, naglasio je Papa, put jedinstva je važan. Iako je rad teologa i stručnjaka neophodan i dobar, dobro je kako je rekao, da “i mi, vjerni Božji narod, idemo zajedno na put”.

Pozvao je kršćane neka nastave zajedno putovati u potrazi za Bogom, hrabro i konkretno te da im pogled uvijek bude uperen na Krista, ostajući u blizini jedni drugih u molitvi. Papa je svoje obraćenje zaključio predvodeći molitvu Očenaša.

Na početku susreta, Papa je s posebnim zadovoljstvom pozdravio prisutne pripadnike naroda Saami, izražavajući želju da ih Bog prati na putu pomirenja i iscjeljenja sjećanja te neka sve kršćane učini slobodnima i odlučnima u iskrenoj potrazi za istinom.

Prisutni su bili i prije spomenuti luteranski biskup Jukka Keskitalo, koji je uputio prigodnu riječ, kao i rimokatolički biskup Helsinkija u miru, Teemi Sippa koji se oporavio od teške nesreće. Papa im je uputio pozdrav, kao i pravoslavnom mitropolitu kuopijsko-karelijskom Arseniju, koji nije bio u mogućnosti prisustvovati na audijenciji. (VN / D. P.)

Objavljeno u: Među kršćanima, Zajedništvo
Oznake: Papa Franjo

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva