Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 16. 04. 2024.
Prijava

Papa Franjo primio čelnika ukrajinskih grkokatolika, nadbiskupa Svjatoslava Ševčuka

Autor: Ekumena

Papa Franjo primio je u ponedjeljak 7. studenog poglavara Ukrajinske grkokatoličke Crkve velikog nadbiskupa kijevsko-haličkog Svjatoslava Ševčuka, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Ovo je prvi put da kijevsko-halički nadbiskup napušta Ukrajinu od početka rata, kako bi u Rim ”prenio vapaj ukrajinskog naroda”. Nadbiskup Ševčuk boravit će tjedan dana u Rimu gdje će imati nekolicinu sastanaka u Vatikanu.

Nadbiskup Ševčuk poklonio je papi Franji fragment ruske mine koja je u ožujku uništila fasadu grkokatoličke crkve u Irpinu blizu Kijeva. ”Simboličan je to dar ne samo zato što je Irpin jedan od prvih ‘gradova mučenika’ pogođenih ruskom agresijom na Ukrajinu, već zato što se slični komadi mina izvlače iz tijela vojnika, civila i ukrajinske djece i vidljivi su znak razaranja i smrti koje rat svakodnevno nosi.”

Papa je ponovno izrazio svoju blizinu napaćenom ukrajinskome narodu te potaknuo nadbiskupa i njegova pastire na ”evanđeosku službu blizine napaćenom narodu, pritisnutom strahom i ratnim nasiljem”. Papa je ponovio ”opredijeljenost Svete Stolice za prestanak agresije i uspostavu pravednog mira”. Predanost Svete Stolice, rekao je Papa, je također u promicanju solidarnosti s ukrajinskim narodom, kao i pružanje podrške mirovnim naporima.

Poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve predstavio je Papi podršku koju Crkva pruža ljudima u ratnim uvjetima te ispričao što je vidio obilazeći zajednice u središnjoj, istočnoj i južnoj Ukrajini, područjima koja su najviše pogođena ratom.

”Govorio sam Papi o službi naših biskupa, svećenika, redovnika i redovnica na trenutačno okupiranim područjima. Naglasio sam da su svi naši dušobrižnici ostali bliski napaćenom narodu. Objasnio sam kako su sve naše katedrale, crkve i samostani postali središta utočišta, gostoprimstva i humanitarne službe”, rekao je kijevsko-halički nadbiskup.

Papi je predstavljen i pastoralni plan Ukrajinske grkokatoličke Crkve za 2023. godinu u čijem je središtu ”služenje najslabijima, prihvat i podrška prognanicima, liječenje rana nanesenih ratom”. Nadbiskup je također zahvalio Papi za sve što je učinjeno za zaustavljanje rata i posredovanje u miru, oslobađanje talaca i zatvorenika, organiziranje univerzalne solidarnosti Katoličke Crkve s napaćenim ukrajinskim narodom. (VN / IKA / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva