Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 17. 06. 2024.
Prijava

Papa Franjo: Okoliš je zajam kojeg svaki naraštaj prima i mora prenijeti budućem naraštaju

Autor: Ekumena / 31. 12. 2021.

Politički čelnici moraju budućim generacijama dati ”konkretnu nadu” donošenjem radikalnih odluka. Tako je glasila Papina poruka ususret klimatskom summitu COP26 Ujedinjenih naroda u Glasgowu koji je održan u prvoj polovini studenog.

Papa Franjo je tim povodom pozvao na ”obnovljeni osjećaj zajedničke odgovornosti za naš svijet”.

”Ključno je da svatko od nas bude posvećen ovoj hitnoj promjeni smjera”, rekao je Papa za BBC Radio i dodao: ”Donositelji političkih odluka hitno su pozvani da pruže djelotvorne odgovore na postojeću ekološku krizu i da tako daju konkretnu nadu budućim generacijama”.

Papa Franjo je priznao da će pregovori biti teški, no smatra da je riječ o prilici. ”Ove nam krize pokazuju da moramo donositi odluke, radikalne odluke koje nisu uvijek lagane. U isto vrijeme, ovakvi teški trenuci predstavljaju prilike, prilike koje ne smijemo potratiti”, dodao je poglavar Katoličke Crkve.

Od tada pa sve do danas odzvanjaju i ponavljaju se apeli Pape kao onaj upućen škotskim katolicima: da mole za uspjeh UN-ove konferencije COP26 o klimatskim promjenama u Glasgowu jer vrijeme istječe za spas planeta.

U pismu katolicima, na koje se više puta vraćao sve do kraja 2021., papa Franjo je rekao da žali što nije prisustvovao otvaranju konferencije kao što se prvotno nadao, no pozvao je sve da se pridruže u molitvi u plodonosan ishod.

”Ovaj skup se trebao baviti jednim od najvećih moralnih problema našeg vremena: očuvanjem Božje kreacije, koja nam je dana kao vrt koji se treba kultivirati i kao zajednički dom za našu ljudsku obitelj”, rekao je u pismu koje je objavio Tiskovni ured Svete Stolice.

Zamolio je za ”mudrost i snagu” sudionika kako bi u vidu imali buduće generacije. ”Vrijeme istječe, ova prilika ne smije biti propuštena”, naglasio je.

U formalnoj poruci konferenciji koju je kardinal državni tajnik Pietro Parolin pročitao 2. studenog, papa Franjo je rekao da su dvostruke rane nanesene pandemijom COVID-19 i klimatskim promjenama usporedive s onima nanesenim globalnim sukobom i s njima bi se na isti način trebalo suočiti.

Osamdesetčetverogodišnji Papa, kojemu su klimatske promjene u fokusu pontifikata, i u poruci za Međunarodni dan mira, 1. siječnja, kaže da sâm okoliš je ”zajam kojeg svaki naraštaj prima i mora prenijeti budućem naraštaju”.

Treba zato cijeniti, dodao je Papa, i ohrabrivati sve one mlade ljude koji rade za pravedniji i svijet, ”svijet koji pazi da čuva svekoliko stvorenje, povjereno nama na čuvanje. Oni čine to s nemirom i entuzijazmom, a ponajprije s osjećajem odgovornosti s obzirom na hitan zaokret, koji nam nameću izazovi koje pred nas stavljaju današnje etičke i društveno-ekološke krize”. (D. P.)

 

Objavljeno u: Ekologija, Papa Franjo
Oznake:

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva