Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
Papa Franjo pere noge zatvorenicama u Rebibbiji (Foto: Vatican media)

Papa Franjo na Veliki četvrtak u ženskom odjelu zatvora Rebibbia

Autor: D. P. / 29. 03. 2024.

Na Veliki četvrtak 28. ožujka papa Franjo je predvodio Misu Večere Gospodnje na ženskom odjelu zatvora Rebibbia u Rimu. Nakon homilije oprao je noge 12 od 370 žena koje su trenutačno ondje nalaze, izvijestio je Vatican News.

Nastavljajući tradiciju slavljenja Mise Večere Gospodnje u zatvoru, papa Franjo je na Veliki četvrtak u popodnevnim satima posjetio ženski odjel popravne ustanove Rebibbia u Rimu gdje je predvodio misu i obred pranja nogu 12 zatvorenica. Na misi pod šatorom u dvorištu zatvora nazočilo je 200 osoba.

Papa se u kratkoj homiliji bez pripremljenog teksta usredotočio na dvije epizode Isusove Posljednje večere uoči Njegove muke koje opisuje Evanđelje po Ivanu.

Spomenuo je kako se za vrijeme večere Isus ponizio kako bi oprao noge učenicima. Čineći to, objasnio je papa Franjo, “pojašnjava nam što je mislio kada je rekao: ‘Nisam došao da me služe, nego da služim’. Ta nas skromna gesta, dakle, “poučava putu služenja”, nadodao je.

Papa Franjo je potom govorio o Judinoj izdaji koja je bila motivirana pohlepom i sebičnošću. Judina priča, rekao je Papa, upućuje nas da nam Gospodin uvijek oprašta grijehe, “On samo traži da tražimo oprost”.

“Svi imamo svoje male ili velike propuste – svatko ima svoju priču. Ali Gospodin nas uvijek čeka raširenih ruku i nikada se ne umara opraštati”, naglasio je.

Nakon propovijedi papa Franjo je oprao noge 12 zatvorenica Rebibbije različitih nacionalnosti: iz Italije, Bugarske, Nigerije, Ukrajine, Rusije, Perua, Venezuele, Bosne i Hercegovine. Imaju od 40 do 50 godina.

Na kraju misnog slavlja susreo se sa zatvorenicima i osobljem kaznionice te su ga ondje dočekali poljoprivredni proizvodi koje sami proizvode, uz ručno izrađene: krunicu u duginim bojama, dvije štole s prikazom dvije ruke koje izražavaju dobrodošlicu te suncokret koje su izradile zatvorenice radeći u radionicama izrade nakita i šivanja u zatvoru.

Papa je njima, direktoru i osoblju Rebibbije poklonio sliku Gospe koju je dobio na dar.

Podsjetimo, papa Franjo slavio je misu na Veliki četvrtak u zatvoru, ustanovi za skrb ili izbjegličkom centru otkako je postao papa 2013., dok su njegovi prethodnici obično prali noge svećenicima u bazilici svetog Petra ili bazilici svetog Ivana Lateranskog u Rimu. Ovo je bio njegov drugi posjet kompleksu Rebibbia na Veliki četvrtak. Ondje je prvi put otišao 2015. susrevši se sa zatvorenicima i zatvorenicama. (VN / IKA / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva