Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava

Papa Franjo moli za Mjanmar na prvu obljetnicu državnog udara

Autor: Ekumena

Papa Franjo apelirao je u srijedu na kraju Opće audijencije međunarodnu zajednicu da radi na pomirenju sukobljenih strana u Mjanmaru. Početak veljače označava godinu dana od državnog udara u zemlji, nakon čega su uslijedila previranja i nemiri – više od 1500 prosvjednika je ubijeno.

Papa Franjo je nakon kateheze na općoj audijenciji 2. veljače ponovio molitvu za “izmučeno stanovništvo”. Dodao je kako je svijet s boli svjedočio nasilju koji prožima zemlju.

Pridružio se apelu mjanmarskih biskupa koji pozivaju međunarodnu zajednicu da radi na pomirenju između sukobljenih strana. “Svijet ne može odvratiti pogled pred patnjama tolike braće i sestara”, naglasio je Papa.

Prije godinu dana su oružane snage Mjanmara svrgnule demokratski izabranu vladu Aung San Suu Kyi. Hunta, na čelu s višim generalom Min Aung Hlaingom, preuzela je vlast te se nemilosrdno obračunala s prosvjednicima i pobunjenicima. Prema podatcima Udruge za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP), više je od 1.500 prosvjednika ubijeno, a 12.000 je osoba uhićeno.

Nadbiskup Yangona, kardinal Charles Bo, redovito je apelirao huntu da vrati naciju na put demokracije i da poštuje ljudska prava.

“Vrijeme je kaosa, zbunjenosti, konflikta i ljudske agonije. Cijeli je Mjanmar ratna zona”. Riječi su to kardinala Charlesa Boa za Vatican News, uoči prve obljetnice državnog udara koji se dogodio u zemlji 1. veljače 2021.

Posljednju je godinu kardinal opisao kao “produženi križni put; rajski vrt koji postaje brdo Kalvarije”. Apelirao je na pomoć međunarodne zajednice i na humanitarnu pomoć brojnim pogođenim stanovnicima. (VN / D. P.)

Objavljeno u: Mir, Svijet
Oznake: Mir, Mjanmar, Papa Franjo

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva